perjantai 18. joulukuuta 2015

Joulupukista

http://www.hs.fi/ihmiset/a1450495861506?jako=d1b205fecaaef02cf13265ca6cb9d89b&ref=tw-share
Hesarissa kuvia enemmän näistä erilaisista joulupukeista.

Kuva on otettu Joka Poika lehden Poikien Joulu numerosta vuodelta 1963.

Tämä joulupukki muistuttaa meidän perheen pukkia.

Isoveli oli ottanut tehtäväkseen pukin hommat ja hakenut päälleen vanhan turkin ja ison karvalakin vintistä. Vielä iso parta piti keksiä, jotta sai peitettyä kasvot, niin, että vain silmät ja nenänpää näkyivät. Muuten me pienimmät oltaisiin tunnistettu heti velipoika naamion takaa.

Seurasin uteliaana pukkia sivusta ja ihmettelin aika tutun näköisiä vaatteita. Sitten hoksasin, että Veikko veli siinä on. 8 vuotta vanhemmalla veljellä oli naurussa pidättelemistä.

Muistan pettymykseni, kun totuus valkeni. C'est la vie.

Ei lapsilla ollut aina mielikuvaa joulupukista, minkälainen se on. Nykyään he näkevät kuvia punatakkisesta ja -lakkisesta joulupukista pitkine partoineen, joten on helposti tunnistettavissa. Nykymaailma on paljolti kuvamaailma atk kehityksen ansiosta.

Toisaalta oli ennenkin jo kiiltokuvia muistivihoissa ja postikortteja punapukuisesta joulupukista tonttuineen. Mutta ei niitä ollut ihan pienten lasten saatavilla.

Yksi ratkaisu oli kertoa lapsille pukin käyneen vain tuomassa lahjat näyttämättä itseään.

Kaupunkilaislapsilla oli aina enemmän virikkeitä kuin maalaislapsilla. Alla kuvassa näkee, miten jo 30-luvulla Helsingissä oli nykyaikaisen näköinen joulupukki.
____________________________________________________________________________
Joulupukin historiaa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Joulupukki
Wikipedian mukaan:
Suomessa lahjoja jakava Nikolaus tuli tunnetuksi 1800-luvun alussa. Tavan levitessä maahan se yhdistyi suomalaisten joulunajan naamiohahmojen kanssa. Syntyi suomalainen joulupukki, joka perinteisesti pukeutui harmaaseen turkkiin, mutta toisen maailmansodan jälkeen vaihtoi asunsa punaiseen nuttuun yhdysvaltalaisen Santa Claus -joulupukin vaikutuksesta.

Philadelphialainen kauppias J. W. Parkinson palkkasi noin vuonna 1841 markkinointitemppuna Criscringle-asuisen miehen kiipeämään kauppansa savupiippuun. Vuonna 1863 pilapiirtäjä Thomas Nast kehitti oman versionsa Joulupukista. Hän lisäsi hahmolle viikset ja parran sekä puki sen turkikseen. Hänen vuonna 1881 julkaistu teoksensa Merry Old Santa Claus on jo melko lähellä nykyään tuntemaamme joulupukkia. Vuonna 1885 bostonilainen kirjanpainaja Louis Prang painoi joulukortteja, joissa hän esitteli punapukuisen joulupukin. Tätä ennen Joulupukin asut olivat olleet vaihtelevasti sinisiä, vihreitä, violetteja tai harmaita.

Joulupukki Helsingin kaduilla joulukuussa 1930:                     

Vuonna 1931 Haddon Sundblom keksi piirtää Coca-cola-pukin ja Santa Claus -hahmo levisi mainosten avulla koko maailmaan.

Suomen joulupukki saa vuosittain yli puoli miljoonaa kirjettä yli 190 maasta, erityisesti Kiinasta, Italiasta, Puolasta, Britanniasta, Suomesta, Japanista ja Venäjältä.[11] Joulupukin Pääposti sijaitsee Joulupukin Pajakylässä Rovaniemellä.

Ranskalaiset lapset saavat lahjansa joulupäivän aamuna. Père Noël ("Isä Joulu") on laskeutunut taloon yöllä savupiipun kautta ja jättänyt lahjat lasten kenkiin.