torstai 21. joulukuuta 2017

Paimenessa

Joka syksy museoon tulee jotakin uutta. Tässä tämän loppuvuoden 2017 aarre 1900-luvun alusta.

Bergerie tarkoittaa lammastarhaa. Nimen mukaan se voisi olla ranskalaista tekoa, mutta vain puinen tarha akvarelleineen ja nukkeineen on ranskalainen (tai sitten tehty Saksassa ranskalaisia markkinoita varten, mikä oli hyvin tavallista). 

Lampaat on valmistettu Erzgebirgessä Saksassa, ne kuuluvat Putz- sarjaan. Eli usein jouluaiheiseen koristeluun kuten provencelaiset Santon -nukkeiset jouluseimet kokonaisine kylineen.


Mutta mitä kaikkea tämä paimentarha voi tuoda esiin! Näin Hesarissa artikkelin susivaarasta ennen vanhaan. Kuinka moni lapsi joutuikaan suden suuhun paimenessa ollessaan!
http://souvenirs.midiblogs.com/media/02/01/3527108405.png 
Siinä linkki Hesarin artikkeliin, kuva on suurempi ja paremmin luettavissa kuin alimmainen kuva.

Totuus on tarua ihmeellisempää, sanotaan. Löysin suomenkielisenä, ranskankielisenä...vanhoja viittauksia lehtiartikkelien kuolinilmoituksiin, joissa kerrottiin noista susien raatelemista lapsista.

Ei ainoastaan lapset ole olleet vaarassa, vaan myös muita ihmisiä on kuollut monia eläimiä unohtamatta. Luin yhdestä kirjasta, miten 1800-luvulla laukkuryssä oli joutunut suden uhriksi talvella jäällä. Hänestä oli enää jäljellä vain jalat saappaissa. Uskomatonta miten susi söi ihmisiä. Silloin yksinäisillä kulkijoilla, matkustajilla oli monenlaisia muitakin vaaroja tiellä. Myös kummituksia! 

Historia toistaa itseään. Susikanta on lisääntynyt maailmalla ja susien vaaroista puhutaan nyt taas joka paikassa. Lapsia kielletään kulkemasta yksinään joillakin yksinäisillä luontopoluilla. Ja turistejakin varoitetaan täällä toisin paikoin.





Aveyron : face aux attaques du loup, un maire interdit aux enfants de sortir seuls

https://www.ladepeche.fr/article/2017/06/06/2588627-enfan...

https://www.coolamnews.com/loups-attaquent-enfants-3-pres...


Petits paysans surpris par un loup by François Grenier de Saint-Martin, 1833