Vanhempien lisäksi mammaa ja pappaa piti myös muistella, kun kerran Suomessa oli. He ovat olleet haudassa jo kauan, yli 50 vuotta. Eikä me olla edes nähty kuin toinen pappa, koska muut olivat jo kuolleet.
Täällä me olimme siskojen kanssa äidin lapsuusmaisemissa ja kuvata piti. Mamman koti on yksi Suomen maaseudun unohdettuja autiotaloja, yksinäinen muistopyhäkkö. Sen ovet ovat kuin ikuisesti suljetut. Lapsesta asti olemme kuulleet siitä puhuttavan, kun siellä vielä asuttiin.
Tuo vintti-ikkuna on houkuttelevan näköinen. Mitähän sekin kätkee sisälleen?
Iisakki, äidin isoisä, meni Amerikkaan vuonna 1848, ensimmäisiä kullankaivajia, oli siellä 15 vuotta ja sai Amerikan kansalaisuuden. Sitten tuli takaisin Suomeen ja osti tämän talon 9-10 kultaharkolla.
Yksi kaukainen sukulainen on tehnyt sukututkimusta ja kertonut. Toisaalta kotona on myös tästä paljon puhuttu.
Tuo Amerikan kultaharkkojuttu on uskomaton. Toisaalta yksi ystävä Pohjanmaalta on sanonut, että heidän talo on myös ostettu kultaharkoilla.
Talorauniota ympäröi kaunis salainen kuollut puutarha, kuten talokin on.
Saappaat jalassa punkki- ja käärmepelossa me siellä hyppelimme kameran kanssa.
Netissä
on autiotalojen kuvausharrastajia, mutta he eivät tunne niiden
tarinoita useimmiten. Salaisuudet pysyvät salaisuuksina.
"Aarteenmetsästäjiä" ollaan ja löytöretkellä, kuten ne Amerikan
kullankaivajat aikoinaan. Vaikka ne meidän aarteet olisivatkin vain
yksinkertaisesti koskettavia elämän tositarinoita ja silloin meidän omia
kultakimpaleitamme.
Sitten toisesta pappasta muisto 1900-luvun alusta.
Kesällä puoli vuotta ennen sisällissotaa pappa myi talonsa henkensä pelossa. Tässä hänen kirjoittamansa työtodistus vuosia ennen.
Vihtori eli 96-vuotiaaksi. Melkein viimeisiin vuosiin asti hän luki ääneen sanomalehteä: "Maatalo myytävänä". Sitä toista ei koskaan tullut. Mutta hän sai elää pitkän elämän. Veli oli rippikoulussa silloin, kun pappi ilmoitti, että kylän vanhin on kuollut. Veli tiesi, että se oli hänen pappansa. 60-luvulla pitkäikäisiä ei ollut niin paljon kuin nykyään.