lauantai 18. toukokuuta 2013

Kunnanjohtajan puheilla

Olin Anduzen kunnanjohtajan puheilla tänään.

Kun valmistelin mielessäni tuota tapaamista, piti soittaa ystävilleni Anduzeen. Tärkeää on, mitä puhuu ja mitä ei saa puhua. Joten niin sain vähitellen sanat suuhun. Oli helpompi kertoa kunnanjohtajalle, että minun käskettiin tulla tänne vieraskirja mukanani...

Toisaalta monsieur oli ystävällinen eikä liian virallinen, t.s. helposti lähestyttävä. Joten keskustelu lähti helposti käyntiin ja hänelle oli helppo kertoa asiani. "Olisiko kunnalla toimintatiloja nukkenallemuseolle?" Siinä kysymykseni.

Sain kuulla, että monet lähikylien museojen pitäjät ovat käyneet hänen tykönään samalla asialla. Joten meitä on paljon jonossa.

Kunnanjohtajan vaimo on nukkekeräilijä myös, joten he voivat tulla tänne käymään. Ei se varmaa ole. Monet ranskalaiset lupaavat, mutta useimmiten se jää lupaukseksi.

Kuulin, että tuo kunnanjohtaja on myös Anduzen turistitoimiston yhdistyksen puheenjohtaja, joten siinäkin tapauksessa hän on vaikutusvaltainen henkilö. Turismista kun on kyse.

Vastaanotto oli siellä kunnantalolla hyvä, eikä ollut mitään ennakkoasenteita, kun meni ensimmäistä kertaa puheille. Virkailija vastaanotossa oli tuttukasvoinen jo 21 vuoden ajalta.

Hyvä kokemus tämä oli siinä mielessä, että en kokenut väheksyntää naapurikylässä kuten oman kylän kunnantalolla. Sinne ei huvita mennä kuin jos on välttämätön asia hoidettavana. Huomaa eron turisti-ja ei turistikylän välillä. Anduzen kunnanjohtajan asenne oli positiivinen, meidän kylän kaikki kunnanjohtajat 13 museovuoden ajalta ovat olleet tai antaneet negatiivisen vaikutelman. Nurkkapatriootteja, siinä hyvä selitys. Liian omahyväisiä hyväksymään "vieraiden" hankkeet.

Kerroin käyntini myös ranskankielisessä blogissani. Mainosta se on. Ennemmin tai myöhemmin tämä "uutinen" tulee myös meidän kyläämme. Tykkäävät siitä tai eivät. Saa vettä myllyyn joka tapauksessa. Muuten me pysytään aika näkymättöminä paikallisille.

Kaikkea täytyy ajatella pitkällä tähtäimellä, jos nyt ei ole meille paikkaa turistikylässä, ehkä joskus on.  "Ovet aukeavat tai sulkeutuvat" oikealla ajallaan. Mutta jos ei suunnitelmistaan puhu kenellekkään, ei yksin eteenpäin pääse.