torstai 2. toukokuuta 2013

Anduzen naapurikylästä

Eilen tuli puhelinsoitto. "Onko museo tänään auki?", kysyttiin. "Kyllä vain", vastasin.

Myöhemmin iltapäivällä ovikello soi ja oven takana oli tuo päivällä soittanut madame kolmen lapsenlapsensa kanssa. Tyttöjä kaikki, 9, 11 ja 14 vuotiaita. He olivat isoäitinsä tykönä Anduzessa lomavierailulla ja olivat löytäneet Anduzen turistitoimistosta museomainoksen.

Madame oli juuri päässyt eläkkeelle ja palannut takaisin kotiseudulleen. Hän oli mennyt nuorena töihin Pariisiin, koska siellä oli töitä ja jäänyt sille tiellä. Siinä hyvä esimerkki keskiverto museokävijöistämme. Maailmalle lähteneet ja siellä liikkuneet maailmankansalaiset. Tietenkin yhtähyvin on tavallisia turisteja. Mutta ihan paikallisille museon kynnys on liian korkea.

Meillä oli mukava keskustelu. Kun esittelin 100 vuotiasta nalleani, joka on reissussa rähjääntynyt niin pahasti, että toiset puhuvat "roskisnallesta". Kyselin heidän mielipiteitään. Isoäiti sanoi, että se on kuin suoraan kauhuelokuvasta! 14 vuotias taas ajatteli, että se oli säälittävä. Siihen tokaisin, että niin minustakin. Siksi ostin sen, koska se herättää sympatiaa. Se on liikuttava. Kahdella muulla tytöllä oli myös oma näkemyksensä. Mielenkiintoista nähdä, miten erilaisia näkökulmia meillä ihmisillä on. Koulun psykologian kirjasta 70-luvulta on mieleeni jäänyt yksi kuva, jossa elokuvayleisön kaikki katsojat reagoivat kukin omalla tavallaan elokuvaan. Ihminen erilaisuudessaan on yllättävä.

Handicrafts house-ja myös toinen 1900-alun englantilainen nukketalo olivat taas suosikkeja. Vanhat nallet myös saivat huomiota ja koulut.

Yksi asia tuli esille, kuten nykyään useasti. Pitäisi olla isommat tilat. Madame käski kysyä kunnantalolta. Sanoin, että Anduze on parempi paikka kuin tämä meidän kylä, jossa ei ole turisteja. Sitten Anduzen kunnantalolle voi mennä vieraskirja mukanaan, tekee vaan rendez-vous'n kunnanjohtajan kanssa, siinä hyvä idea. Vaikka sieltä ei tiloja löytyisi museolle, se kuitenkin on mainosta ja herättää keskustelua nukkenallemuseosta. Alèsin kunnatalolle myös voisi mennä, koska tämän vuoden 2013 alusta kaikki Alèsin kaupungin ympäröivät kylät kuuluvat kaupungin asutustaajamaan. Anduzen kuntainliittoa ei enää ole. Kaikki on nyt Alès keskeistä.