keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Castellas linnassa - Kolumbuksen jalanjälki














Kuvat AMS.



http://fr.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A2teau_du_Castellas_%28Saint-Bonnet-de-Salendrinque%29
http://www.cevennes-tourisme.fr/fr/il4-item_p264-chateau-...
http://www.chateau-fort-manoir-chateau.eu/chateaux-gard-c...
http://www.jedecouvrelafrance.com/f-4373.gard-chateau-cas...

Linnakäyntiin pitää varata aika. Soitin edellisenä päivänä ja sovittiin seuraavana päivänä kello 9h30. Se oli vähän aikaista, mutta kun meidän piti tulla takaisin jo kello 11h, jolloin museo aukeaa.

Castellas linna on noin 17km Anduzesta Lasalle kylän lähellä Sevenneille päin. Tie on siellä jo aika mutkaista, koska vuoristoista, mutta olen tottunut siihen vähän. Ennen pelkäsin ajaa siellä päin. Maisemat ovat hienot, kun on laaksoja ja vuoria. Linna oli aika helppo löytää, vaikka tietä piti kysyä kaksi kertaa. Nettiopastus ei aina ole selvä, kun on paikan päällä tuntemattomissa paikoissa.

Kun saavuttiin perille, linna näkyi jo tielle. Se on hienolla rauhallisella paikalla keskellä maaseutua. Ympäröivät vallimuurit on hajotettu pois, vain matalat kivimuurit ovat jäljellä.

Odotettiin ulkopuolella autossa jonkun aikaa, koska oltiin etuajassa. Kun katselin linnaa, ajattelin, että mitä salaisuuksia se mahtaa kätkeä sisälleen. Tuntui oudolta mennä sinne katsomaan. Eihän ennen muinoin se ollut mahdollista kuin harvoille ja valituille. Nyt se on tullut jokamiehen "oikeudeksi", kun linnakulttuuria on avattu julkisuudelle.

Sitten kello oli lopulta 5 vaille puoli 10 ja astuimme linnan portista sisälle. Ulkopihan vieressä oli puutarhatuoleja, ja siinä istui linnan vanha rouva, joka otti meidät ystävällisesti vastaan kuin vieraat. Aurinkoinen aamutossuissakin tyylikäs pieni vaalea emäntä alkoi selostaa linnan historiaa kuin yliopiston luennoitsija, joka pitää luentoja. Olisi pitänyt olla mukana varmaan muistiinpanoja varten paperia ja kynä. Ei se silti ollut tylsää, vaikka oli paljon asiaa yhdellä kerralla, koska madame oli samalla hauska. Toisaalta hän on varmaan ollut akateemikko, koska kertoi Pariisin vuosistaan.

Yksityiskohtaisesti tarkkoine vuosilukuineen saimme kuulla eri omistajista, kunkin vuosisadan erilaisista kiviseinistä, - muurilaastista, rakennustyyleistä, linnan puolustuksesta vihollisia vastaan, kappelista ja sen alle haudatuista ihmisistä, arkeologisista kaivauksista siellä, restauraatiosta, jota hän oli ohjannut 1970-luvulta alkaen, jolloin oli tämä raunioina ollut puoliksi keskiaikainen ja puoliksi renessanssilinna ostettu.

Ihmettelen, miten hän muisti kaiken tuon tiedon niin hyvin. Toisaalta monen vuoden opastuksen jälkeen oppii jo ulkoa kaiken. Ikää kun madamella on jo 86 vuotta. Se oli yllätys, koska hän näytti nuoremmalta ja oli pirteä.

Linnat yllättävät usein. Me nähtiin siellä koira yhdessä huoneessa. Jotain outoa siinä lemmikissä oli, kun sitä katsoi. Se oli täytetty perheen pojan koira, joka oli kuollut ja siten "ikuistettu". En ole moista ennen nähnyt.

Heti alussa tuli esille, että Suomesta ollaan. Suomalaisia oli siellä ennenkin ollut. Annoin museoesitteen ja kerroin nukkenallemuseosta. Hän oli kiinnostunut ja sanoi, että se on hyvä idea. Kuulin, että linnaan on tulossa nyt viikonlopulla Viganin iso musiikkifestivaali ryhmä klassine konserttineen. Joten jätin museomainoksia heille ja vastavuoroisesti sain heidän linnamainoksia.

http://www.festivalduvigan.fr/musique.html

http://www.festivalduvigan.fr/lasalle.html

http://www.festivalduvigan.fr/

Puhumista olisi riittänyt. Yhdessä tilanteessa mainitsin Ranskan vallankumouksen, kun oli kyse vuosiluvuista. Siitä alkoi mielenkiintoinen keskustelu, jota olisi ollut mukava jatkaa, mutta aika loppui. Nyt oltiin jo myöhässä aikataulusta ja me myöhästyttiin. Toisaalta voi olla, että nukkenallemuseon oven takana ei ollut ketään heti klo 11, koska iltapäivällä tuli yhdet isovanhemmat kolmen lapsenlapsen kanssa.

Linnan salaisuuksista puheenollen, uskomaton juttu on tämä kuvassa oleva Kristoffer Kolumbuksen kartta. Madame esitteli sitä linnan seinällä ja sanoi, että hänen poikansa on saanut sen lahjaksi. Mikä lahja! Kartta on varmaan "miljoonan" arvoinen. Varsinkin amerikkalaisille, jotka saavat kiittää Kolumbusta kotimaastaan.

Tuota karttaa katsoessaan, epäröi sen aitoutta. Miten se olisi joutunut Ranskaan, Amerikassa sen luulisi olevan. Toisaalta kansainvälisissä antiikkihuutokaupoissa myydään kaikkea mahdollista. Ja kartta voi seikkailla maailmalla kuten Kristoffer Kolumbus aikoinaan.

Tulee mieleen yksi ajatus. Sanotaan, että emme mitään voi viedä mukanamme, kun kuolema tulee. Niin se on. Mutta meillä kaikilla on tehtävä maan päällä ja meistä jää muisto. Kolumbuksen tehtävänä oli löytää Amerikka. Nuo jäljelle jäävät dokumentit muistuttavat jälkimaailmaa tapahtumista.

Amerikkalainen klassikko elokuva kertoo elämän ihmeellisyydestä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmeellinen_on_el%C3%A4m%C3%A4

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kristoffer_Kolumbus