tiistai 10. toukokuuta 2016

Pariisilaisten suosiossa

Eilen tuli puhelisoitto. Pariskunta oli menossa Saint-Hippolyte-du-Fort'issä olevaan Silkkimuseoon, mutta se olikin kiinni. Toisaalta maanantaina useimmat museot on suljettu. Sieltä he soittivat tänne ja kysyivät, jos tämä on auki. Yllätyskäynti museoon on tervetullutta, jos ollaan paikalla, kuten tämä on auki myös sopimuksesta. Olen tottunut vuodesta 2000 olemaan valmis kuin partipoika, jos ovikello soi.

Noin 20km Saint-Hippolyte-du-Fort'in turistien ajomatkan ajan sain valmistaa museota, sitten ovikello soi.

Entisiä pariisilaisia, jotka ovat tulleet Välimeren aurinkoon viettämään eläkepäiviä, olivat nyt kulttuurimatkalla pitkien kävelyretkiensä lomassa. Erävaellus on harrastus. He tiesivät kaikki kuuluisat alueemme retkeilyreitit.

Madame sanoi, että hänen miehensä ei nukeista ja nalleista erikoisemmin ole kiinnostunut, mutta hän tuli hänen seurakseen.
Rouva oli kova puhumaan ja meillä oli hauskaa. Mies oli kuitenkin myös kiinnostunut kaikesta, hän katseli yksikseen kaikki nurkat, kun me juteltiin. Juttua riitti.

He sanoivat, että tämä on erilainen museo kuin olisi voinut kuvitella nimen mukaan olevan vain nukkeja ja nalleja. Alusta alkaen on pitänyt monipuolistaa kokoelmaa, sen olen huomannut jo alkuvuosina. Joten hyvä näin.

Nukketalot saivat kiitosta eniten. Näille ranskalaisille se oli uutta. Vaikka Pariisissa on kaikkea, mutta rouva sanoi, että hän ei ole koskaan nähnyt tuollaisia nukkekoteja.

Monsieur'n kirjoittaessa vieraskirjaan, madame näytti minulle vielä pyykkitupa-nukketalon alakerrassa ja muisteli äitinsä pyykinpesua sota-aikana. Vaatimatonta elämä oli. Muistot toivat kyyneleet hänen silmiinsä.

Yllä kuvassa pyykkitupa.

Nykyään keksitään kaikkea uutta ohjelmaa museoihin ja muualle. Toisaalta henkilökuntaa ei ole liialti, koska säästetään, ja sitä korvataan koneilla.

Meillä ei ole kauheasti museokävijöitä vuodessa, joten on aikaa rupatella heidän kanssaan. Mutta he ovat tyytyväisiä, koska on myös sosiaalinen, inhimillinen puoli. Eivät koneet ihmistä korvaa.

Pienelläkin museolla on tärkeä paikkansa, jos voi sanoa, että Onni on museokäynti!

Täällä me ollaan kuin teatterissa, jossa voi uudestaan elää elämän komediaa ja tragediaa.