maanantai 30. huhtikuuta 2018

Vapun aattona 2018 - leikkimökkimuisto

Eilen satoi kaatamalla ja tänään paistaa taas aurinko, luonto vihertää ja kukkii kuin kesä jo olisi. Ihmeellinen luonto! Päivät seuraavat toisiaan eivätkä toisiaan muistuta, sanoo ranskalainen sanonta.

Sade tuo usein ihmisiä museoon, kuten viikonlopulla oli 8 museokävijää ja tänään vielä isovanhemmat lapsenlapsineen. Kaikki sukupolvet heihin mahtuivat taas kerran. Viimeisenä tuli yksi mieshenkilö ja hän kertoi museon perustamissuunnitelmistaan, koska on keräilijä. Aina joskus on ollut sellaisia ennenkin täällä ideoita hakemassa. Minä totuudentorvena kerron hyvät ja huonot puolet. Hyvät voittavat aina.

Muuten pitkästä aikaa Suomesta oli vieraita täällä. Serkkupoika perheineen. Ei olla nähty viimeksi kuin joskus 60-luvulla lapsena. Hänellä oli sellainen muisto, että me lapset olimme katsomassa kotona leikkimökkiämme ja kaikki muut paitsi hän, liian pieni 3-4-vuotias poika, saivat kiivetä leikkimökin vinttiin ja hän vain sivustakatsojana joutui olemaan, kun toisilla oli jännittävää! Käskin mennä katsomaan sinne Ypäjälle serkkujaan. Ensimmäinen ajatus tällä isän veljen pojalla oli, että leikkimökki ja sen vintti täytyy myös nähdä!

3-4 vanha lapsi on aika pieni vielä. Ei paljoa muista niin pienestä. Toisaalta minulle on jäänyt mieleen ihan hämärästi meidän pappan 90-vuotisjuhlaa, jolloin me olimme kaksossiskon kanssa  2-vuotiaita. Joitakin välähdyksiä joistakin menneistä hetkistä tulee, vaikka ei tarkkaan tiedä, kuinka vanha oli, mutta voi muistaa, minkä kokoinen oli, joitakin sanoja, tunnelmia, tilanteita ihmeen elävästi kuin filminauhaa...jotenkin ikimuistoista.

Tornacin linnan raunioilla käytiin heidän kanssa. Se on parin kolmen kilometrin päässä Anduzesta tänne päin. Siellä on kiva käydä useimminkin, hienot maisemat ja aikamatka satoja vuosia taaksepäin. Nykyään siellä asustaa villipukki yksinään ja ihmiset vievät sille ruokaa. Nyt se piti siestaa korkealla linnan seinällä. Vähän kummitusmainen linna se on, ei uskaltaisi mennä pimeällä. Turisteja siellä on aina heti, kun on sesonkia. Se tekee sen turvallisemmaksi kuin jos se on autiona tyhjillään, jolloin se huokuu ja elää pelottavaakin salaperäistä historiaansa. Ihmisten läsnäolo uudistaa sitä ja tuo sinne uutta erilaista elämää. Kaikki muuttuu ajan mukana, rauniotkin.

Kuvassa serkkupoika perheineen vasemmalla ja minä oikealla Dixien kanssa.

Päärynärahkatorttu maistui.
Serkkuperhe Tornacin linnan raunioilla.