torstai 13. helmikuuta 2020

Ainut maailmassa

Jo monta vuotta minulla on ollut ajatus, että teen Peppi Pitkätossu nuken.

Ennen hain vanhoja Peppi Pitkätossuja Suomen kirppareilta, mutta turhaan. Siellä on nähnyt vain halpatuonti tavaraa. En sellaista viitsi ostaa ajattelin, vain kerran pienen kokoisen ostin. Toistaalta se kuvaa nykyajan kulutusyhteiskuntaa ja persoonatonta sarjatuotantoa. Näitä peppejä löytyy miljoonittain kaikkialta, kuvassa oikealla ylhäällä terassinukketalossa:

Kerran näin Tukholmassa Lelumuseossa vanhan Peppi nuken. Harvinaisuus.

Minulla on Peppi Pitkätossun talo museossa nukkeineen ja se on valmistettu Suomessa (Martinex OY). Lisäksi kai ruotsalainen nukke 70-luvulta.
En ole aikoihin tehnyt käsitöitä, joten otin sukkapuikot, virkkuukoukun ja langat esille. Sitten hommiin.

Ideoita hain Googlen kuvista (Pippi Longstocking). Mutta lopputulokseni oli se, miten onnistuin kaiken tekemään kotitarpeilla. Niin ei tarvinnut hankkia materiaalia, vain punertavan tukkalangan ostin, 1,29euroa. Täytteenä on vanhat sukkahousut, tuli nekin sitten uusiokäyttöön kierrätettyä. Minulla on korjussa vielä käsityötavaraa sen verran, vaikka vein niitä suurimman osan Emmaukseen, kun siivosin varastohuonetta viime vuonna.

Kudoin samalla yksinkertaisella periaatteella kuten vuodesta 1985, jolloin nuken teko oli harrastukseni. Ja niitä kertyi siihen aikaan n.50 erilaista kuin nukketehtaasta. Se kokoelma on ollut jo vuosikaudet pahvilaatikoissa, ei ole tilaa enää täällä museossa. Koska kaikki vanha herättää muistoja ja siksi olen sitä keräillyt. Niin menestys on taattu.

Tässä alla tämä uusi Peppi Pitkätossuni videona, jossa näkyy sen kaikki tekovaiheet sukkanauhoja virkattuine housuineen unohtamatta:

https://twitter.com/1000histoires/status/1227902611271094273/video/1