maanantai 3. helmikuuta 2020

Uusi artikkeli Nukkenallemuseosta

wp-content/uploads/2020/01/journal-ales-agglo-n75-fevrier-2020.pdf


Tässä vapaamuotoinen suomennukseni:
_________________________________________________________________________________

Nukkejen ja nallejen maassa

Lézanissa Nukkenallemuseon kokoelmasta löytyy muistoja 1700-luvun lopusta tähän päivään.
Kannattaa poiketa sinne nyt museon 20.juhlavuotena!

Kukapa ei liikuttuisi nähdessään talo täynnä vanhoja nukkeja ja nalleja, joilla monet sukupolvet ovat leikkineet ja, jotka ovat lohduttaneet monia lapsia.

Mitä kaikkea vanhat leikkikalut voivatkaan tarinoida meille ? Ne ovat ajankuvia, kertovat entisaikojen erilaisista elämäntavoista, tietotaidoista...

Tässä 20. vuotta täyttävässä museossa kunnioitetaan aitoa vanhaa ja se on myös kaikenlaisia yllätyksiä täynnä.

2500 artikkelia

Suomalainen Ulla-Maija Suonpää on alkanut matkustella v.1985. « Pariisissa ja Lontoossa näin museoissa kauniita nukke-ja nallekokoelmia. » Siitä lähtien hän on alkanut keräillä vanhoja leluja ja muuta lapsuuteen liittyvää. Hänen museossaan on 2500 artikkelia. Mutta kaikki ei ole kronologisessa järjestyksessä. Parasta seurata Ulla-Maija opasta, jotta kaikkein kauneimmat eivät jää huomaamatta kuten nukke 1770-luvulta, 1,3cm artikuloitu puunukke, Steiff-nalle 1915 vuodelta, tai onnentuoja-nukke, jota ranskalainen 1.maailmansodan sotilas piti rintamalla…

Ennen muovin vallakumousta

Ennen nukkeja valmistettiin aikansa keinoin ja materiaalein. Niitä tehtiin vahasta, puusta, paperimassasta, posliinista...hiukset oikeaa hiusta, korut jotakin oikeaa, kallista kangasta…
« Lelut olivat realistisia, muovin vallankumous muutti kaiken », sanoo Ulla-Maija ja näyttää 1970-luvun nukkea vitriinissä.

Kokoelma on kansainvälinen ja nyt se on liian suuri tähän kylätaloon. Museo hakee yhteistyökumppaneita toisista museoista, jotta kaikki olisi paremmin esillä.

« Myös monipuolistaa täytyy, aarteen metsästys jatkuu. Nyt olen kiinnostunut poikien leluista ja alan hankkia niitä enemmän ».

____________________________________________________________________________
Muutama kommenttini tästä artikkelista:

Minun tuli mieleeni heti, että vanhimpien nukkejen viereen vitriiniin täytyy löytää 1900-alun tai vanhempi pienehkö kangasnukke. Koska tuo toimittaja oli jättänyt pois kankaan nuken teko materiaalina, vaikka se on niitä vanhimpia materiaaleja, joita arkeologisissa kaivauksissa on löydetty. Savi myös.

Loppulauseen miestoimittaja paisutteli. Vaikka minä sanoin, että poikien leluja ostan, jos saan halvalla, en muuten. Enkä niistä ole erikoisen kiinnostunut. Hän niitä vähän kaipasi kai. Muuten tämä haastattelu meni hyvin ja he olivat kauan ja kiinnostuneita kaikesta, toimittaja valokuvaajansa kanssa.

Kuvani nukketalon edessä on vanha, vuodelta 2014, kun Alès Agglo kävi tekemässä artikkelin ensimmäistä kertaa. Nytkin he ottivat paljon kuvia, mutta laittoivat sitten tuon vanhan.

Artikkelissa sanotaan, että aloin matkustaa v.1985. Aikaisemmin minä aloin. 1977 oli ensimmäinen seikkailu Ranskaan Bretagneen…
_______________________________________________________________________________

https://www.ales.fr/territoire/la-ville-et-lagglo/ales-agglomeration/

Tässä alla Alèsin kuntaisliitosta, johon kuuluu 72 kuntaa ja yli 130 000asukasta.