maanantai 25. toukokuuta 2020

Korona-ajan muistoksi


Koronavirus on nyt ykkösuutisenä joka päivä. Niin kuin eläisimme jotakin tieteiselokuvaa, kuvitelmaa, jossa koko maailmalla on yhteinen vihollinen. Todellisuus on tarua ihmeellisempää, sanotaan.

Kun ensimmäiset uutiskuvat Kiinasta Wuhanista ilmestyivät uutisiin, se kaikki tuntui epätodelliselta, sellaista ei olisi uskonut tapahtuvan muutakuin siellä.

Kiinassa miljoonakaupunkeja suljettiin ankaraan karanteeniin. Nähtiin ihmisten kulkevan kuin avaruuspuvuissa kaupungilla ja toiset suljettuina koteihinsa vastaanottivat ruokakassinsa ovensuusta erikoistoimituksina.

Kaikki tuo oli kuin jo ennalta harjoiteltua teatteriesitystä. Ei ole siellä Aasiassa ensimmäinen kerta, kun tappava virus on liikkeellä. Heillä on kokemusta.

Mutta kun tuo painajaismainen näky alkoi tulla aina lähemmäksi Eurooppaan, Italiaan, Espanjaan ja muihin maihin, uhka tuli myös Suomeen konkreettisemmaksi. Eikä kauaa enää kestänyt yks kaks lennot toivat koronaa Wuhanista, Italiasta, Espanjasta ja muualta Suomeen. Astronauttipukuiset sairaalakuvat tulivatkin nyt myös Suomesta eikä enää vain muualta uutisissa.

Kulovalkean tavoin leviävä salakavala kuolemaa kylvävä koronavirus on sittemmin vallannut koko maailman ja saanut kaikki maat polvilleen. Ihminen on pieni niin kuin luonnonvoimienkin edessä. Voittajaa ei ole vielä voitettu.

Nukkenallemuseossa moniin tavaroihin, joita olen kokoelmaan hankkinut, liittyy muisto jostakin ajasta tai muusta. Niillä on moninkertaisia tarinoita oman historiansa lisäksi.

Tämä ylläolevan kuvan saksalainen 1900-luvun alun tummanvihreä nukketalo on joskus tulevaisuudessa muisto tästä korona-ajasta. Minun koronalohtu. Se vie ajatukset hetkeksi muualle toisiin maailmoihin. Unelmilla on tehtävänsä, kun mielikuvitus saa siivet ja voi lentää pois synkkien uhkaavien pilvien alta.

Lisäsin tuohon nukketaloon posliininuken, joka minulla on ennestään. Hame muistuttaa verhokangasta. Maton lisäsin myös. Se on palanen kutomastani pellavapöytäliinasta. Seiniin täytyy löytää vielä koristusta. Niissä on naulat valmiina. Siinä nyt tervetullutta piristävää ajatustyötä vähäksi aikaa. Ja niin on kaukana paha maailma.

Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla. (Saarnaajan kirja 3:1-8)

Tämän korona-ajan on sanottu kestävän toistaiseksi, ei tiedä miten kauan. Rokotus ja lääkkeet vievät aikansa, ennen kuin niitä keksitään. Joten pitää tottua kuten ihmisten piti hyväksyä espanjantauti 100 vuotta sitten. Sota-ajoista puhumattakaan.

Pienet museot saisivat olla jo auki Ranskassa, mutta en avaa. Turvajärjestelyt ovat vaativat, niitä hankala täyttää. Enkä halua ottaa riskiä. Yksikin museokävijä voisi tuoda tänne koronaviruksen. En sitä halua. Koko ajan paljastuu uutta viruksesta. Jos se ei tapa, se voi tehdä pitkäaikaissairaaksi. Kuka sellaista haluaa? Joten kannattaa olla varovainen ja välttää mahdollisimman paljon kontakteja.

 'Every cloud has a silver lining', sanotaan. Sen näemme myöhemmin.