keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Huutokauppa tuliainen

#lapsuusmuisto Isosisko kertoi, että kerran kotiväki meni sukulaistaloon huutokauppaan, ja isoveljet pääsivät mukaan. Hän ei päässyt, harmitti, koska nuorempi ja vasta 10v. Hänen tehtävänä kotona oli sitten poikien oravien ruokkiminen.
 
Sisko oli nähnyt siinä sukulaistalossa vanhan nallen ja pyysi huutamaan sen hänelle. Nalle tuli tuliaisena huutokaupasta ja siitä päivästä lähtien vuodesta 1963 se nalle on istunut siskon huoneessa uskollisena kaverina. Tässä kuva. Me kaksossiskon kanssa pelättiin sitä pienenä.

Äiti kertoi Hilta serkustaan, joka oli syntynyt 1886, ja kävi Wetterhoffin työkoulun 1900-alussa, valmistui käsityönopettajaksi. Kerran Hilta tuli Turusta mukanaan nalle, jonka oli teettänyt turkkurilla joskus 30-luvulla.


Anglo-saksisissa maissa, joissa nallet ovat olleet hyvin yleisiä, aikuiset ovat usein säilyttäneet lapsuutensa nallen. Ei se ole ollut vain lasten leikkikalu. Monilla sotilailla nallet ovat seuranneet sotaankin. 

Lontoon Lapsuuden museossa on pieni nalle. Sen on sinne lahjoittanut joku vanha mies. Hän oli saanut sen lapsena. Nallen synttäreitä vanhus muisteli vielä vanhana pappana, kun lähetti sille museoon joka vuosi synttärikortin. Sitten yksi vuosi ei tullut museoon enää korttia, vanhus oli kuollut.

Toisaalta sanotaan, että kaikissa ihmisisä säilyy pieni lapsi.

Hiltalla ei ollut lapsuuden nallea, koska nalle keksittiin myöhemmin. Mutta Hilta oli lukenut näistä nalleista ja ihastui niihin ja siksi halusi sellaisen koristeeksi aikuisena.

1900-luvun alussa ei olisi voinut aavistaa, miten suuren suosion nallekarhu keksintö tulee saamaan. Kun näkee videoita oikeasta karhun pennusta, ei ihme ole, niin hellyttävä eläin se on ja hauska.

https://www.youtube.com/watch?v=-T4Wci35OAE&t=2s Karhunpoika video.

https://www.wetterhoff.fi/historia/tyokoulun-synty  

https://www.bbc.com/news/magazine-21265701 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Teddykarhu Nallen historiikkia.