keskiviikko 14. heinäkuuta 2021

Takaisin 1800-luvulle pandemiaa pakoon

Minulla on monta nukketaloa 1800-luvulta, 2 englantilaista ja muut ovat saksalaisia. Tämä keittiö voi olla vanhin, jos se on 1860-luvulta. Vanha aika kiehtoo melkein enemmän kuin nykyaikamme. Varsinkin nyt pandemiassa.

Saksassa Nurembergissä George Bestelmeier alkoi tehdä 1700- 1800-luvun taitteessa yksihuoneisia roomboxeja, joissa oli ajan mallikeittiö. Näin yleistyivät pienemmät nukketalot, ennen oli ollut enimmäkseen vain oikeiden talojen mallisia nukketaloja. Silti nukketalo oli vain rikkaiden omaisuutta. Kallista käsityötä ennen teollista vallankumousta.

Keittiö mallina oli suosittu, koska se oli tehty vain opetuskäyttöön ja ihailtavaksi, ei leikittäväksi. Niin opetettiin tyttäriä hyvïksi talon emänniksi tai talouden-, huushollin pitäjiksi. Keittiö on kodin sydän.

Nämä nukketalo keittiöt kulkivat perintönä äidilta tyttärelle sukupolvien ajan. Ja monesti kuuluivat jouluperinteeseen, jolloin ne otettiin esille ihailtavaksi ja kasvatus vinkiksi. 

Jo pelkkä keittiön erikoissanasto, inventaario, on lapselle paljon uutta opittavaa. Näin sen oppii kuin leikkien, voi yhdistää huvin ja hyödyn hauskasti samalla kertaa.

Näitä 1800-luvun keittiöitä sanotaan usein Nurembergin keittiöiksi, koska olivat sen järjestelmälliseen tyyliin tehtyjä, vaikka ei olisikaan sama valmistaja tai valmistuspaikka. Varsinkin savuava takkakeittiö eli takan avotuli (rauchfang) tekee näistä alkuperäisen mukaisia. Vasta myöhemmin tuli puu-tai hiili- ja kaasuhellat. Näin kertoi yksi saksalainen nukketalo keräilijä keskustelufoorumissa. Lisäksi netistä otin selvää kuin salapoliisi. Monta sähköpostia lähetin, aina ei vastausta saa, Lontoon Lapsuuden museo sanoi heillä olevan samantapaisen keittiön. Se oli hyvä uutinen.

Nuremberg on kuuluisa ollut jo satoja vuosia leikkikalujen valmistamisesta ja historian ensimmäisestä nukketalosta 1500-luvulta. Nykyään siellä järjestetään kuuluisia antiikkimarkkinoita tai -messuja.

Näitä tiedon jyviä olen keräillyt netistä, tässä yksi linkki:

http://natminiature.free.fr/histoirmai.html 

"a bestelmeier kitchen' sanalla löysin Googlesta  useita kirjoja luettavaksi. 

Joskus tietää rakennustavan, tai on nähnyt sellaista, mutta ei tiedä sanaa. Hain sitä ranskaksi. Ranskalaisten mielestä se muistuttaa pääskysen pyrstön häntää, kun rakennuksen reunat liitetään lomittain. Niin opin kuvien avulla googlaamalla uuden äidinkielen sanan: sinkkaus.

https://www.suomisanakirja.fi/sinkkaus 

Nyt näin saman englanniksi. Englantilaiset puhuvat kyyhkysen pyrstöstä. Suomen kielessä sinkkauksen vaihtoehtona on myös eläinsymboli, meillä se on lohenpyrstö. Mielikuvitus vaihtelee eri kielissä, kuvakieli. Sanasto on mielenkiintoista.

Kuvassa nukketalon reunaa.

Miniatyyrejä on löydetty tuhansien vuosien takaa egyptiläisistä, kreikkalaisista ja roomalaisista haudoista. Kreikkalainen filosofi Platon jo ehdotti miniatyyrejä opetukseen,niin pojat kiinnostuisivat.rakentamisesta ja tytöt kodinhoidosta.

Tässä video, jonka tein tämän keittiön yksityiskohdista. 

Lisäsin taloon emännäksi grodnertal puunuken. Niin se tuli elävämmäksi.


Kun 1800-luvun lopulla ranskalainen Louis Pasteur löysi mikrobit, bakteerin, joka syynä sairauksiin, se oli mullistavaa. 1900-luvun alussa keittiötkin muuttuivat näistä pölyjä keräävistä "keittiöastioiden yms.seinäkoristelu" keittiöistä vaaleisiin kaappikeittiöihin, joissa kaikki pysyy puhtaampana. 

https://www.historia.fr/expositions/pasteur-les-microbes-ne-lui-disent-pas-merci