tiistai 12. marraskuuta 2024

Koiran kanssa matkalla

Tässä tänään Dixie siskojen kanssa aamulenkillä Etelä-Suomen metsämaisemissa 3000km Etelä-Ranskasta. 

Ilman internetin apua en olisi selvinnyt tästä matkasta. Valmistelin sitä ajan kanssa pikkutarkasti kuin salapoliisi.

Paljon kysymyksiä ilman vastauksia. Joten selvitettävää oli. Miten onnistuu pääsemään rautatieasemien junanvaihdoista monine mahdollisine pitkine asemakäytävineen ja jyrkkine rappusineen vanhan koiran kanssa, sellaisen, joka ei enää ilman apua pysty rappusia kulkemaan ylös ja alas? Miten lentokentillä niistä selviää? Entä liikkuminen junassa valtavan koirankopin kanssa ja hidas koira mukana? Matkalle lähdettiin kuitenkin netistä löydettyjen tieto-ja kuvavinkkien avulla. Ne rauhoittivat matkastressiä.

Kun Nîmesissä päästiin vähän aikaisempaan junaan kuin oli varattu paikka, se helpotti Marseillen junan vaihtoa, koska oli tunti aikaa vartin sijaan. Olin ottanut yhteyttä Marseillen rautatieasemalle ja saanut tietää, että samalla tasolla olivat junat, joten ei hätää rappusista. Lisäksi löysin netistä Marseillen rautatieaseman pohjakaavan, josta selvisi, että kaikki junaraiteet olivat yhdessä kulmassa samalla tasolla. Nimittäin suurilla rautatieasemilla kuten Saksassa yksi kerta jouduttiin hakemaan raidetta toiselta puolelta rautatieasemaa ties kuinka kaukaa.

Marseillessa päästiin Nizzan junaan ongelmitta ja paikka saatiin ovien vierestä, yksi ystävällinen ranskalainen likka antoi paikkansa, kun tulimme taakkojemme kanssa sinne. Koiran häkki kahdessa osassa oli valtava ja painava, yli 7kg. Paikat junissa, busseissa ulko-ovien vieressä ovat parhaita, koska junien pysähtyessa asemilla ilma vaihtuu ja tuulettuu välillä, ei ole liian suljettua, umpinaista koronavirus vaarassa, vaikka FFP2 maski aina päässä onkin.

Kun saavuttiin Nizzaan, oli tärkeää tietää sen monista rautatieasemista, ettei jää pois Nizzan keskustan rautatieasemalla, vaan uudella St Augustin rautatieasemalla, joka on ihan lähellä lentokenttää. Siitä oli nähnyt kuvan netissä, että asema on ylhäällä korkealla rappusineen ja niiden vieressä on hissi. Sillä alas katutasoon, josta läheltä menee ilmainen raitsikka yhteys lentokentälle muutamassa minuutissa. Joten sinne seuraavaksi. 

Kun oltiin perillä Nizzan lentokentällä, mentiin sisälle. Aloin koota koiran kuljetushäkkiä, onneksi mukava saksalainen rouva tuli avuksi. Pyörät vielä häkin alle, niin päästiin helpommin kulkemaan. Mutta parasta oli lentokenttäkärryjen löytäminen, sai niitä hakea vähän aikaa ulkopuolelta, kun häkin sai sen päälle, liikkuminen oli helpompaa. Niin kului iltapäivä aurinkoisella kesäisellä säällä ulkona. Vasta illalla oli lento.

Kun lentoaika lähestyi, mentiin kentälle kauas nurkkaan, josta ei näkynyt turvatarkastukseen, johon lopulta koira viedään. Olin ajatellut, että virkailija voi sanoa koiran kopin olevan liian jäntti. Joten otin pyörät kopin alta pois kuten pitää ottaa ja asetin sen lentokenttäkärryn päälle, koiran houkuttelin sisälle herkulla. Mutta voi kauhistus, kun se pelästyi tätä kamalaa vankilaa, jonne joutui. Ulkoapäin koppi näyttää koiralle sopivalta, mutta jos näkee, miten pieneltä se silti näyttää silloin, kun koiraa sinne houkuttelee sisälle. Pelkäsin virkailijan reaktiota. Vaikka täysin normien mukainen se on. Ostin netistä, jossa hyvät valikoimat. Ennen nettiaikaa mahtoi olla vaikeaa sellaisia löytää! Kovat vaatimukset ovat lentoyhtiöillä, tämä oli Norwegian lentoyhtiö.

Loppujen lopuksi hyvin meni lentotarkastus ja haukku lähti edeltä kopissaan lentokoneeseen.

Olin varannut paikan itselleni lentokoneen takaosasta, johon kuulema kannattaa mennä viimeiseksi sisälle maski päässä ja saapuessa ulos ensimmäisenä. Koska paikallaan oleva lentokone voi olla virustäytteinen, ilmanvaihto alkaa vasta koneen ollessa ilmassa. Niin olen oppinut twitterin porukalta.

Loppumatka sujui helpommin Suomessa, kun sain vetää perässä koiran kuljetuskoppia kokonaisena eikä koottavana kahdessa osassa kantaen. Vantaan lentokentällä pääsi taas hississä lentokenttäkärryillä kuljettaen koppia junaan asti. Ja junaa vaihtaessa voi hyvin vetää perässään sitä koppia koira vieressä seuraten. Kopin pyörät alla eivät ole kovin hyvin liikkuvat, parempi se on kuljettaa lentokenttäkärryllä joka paikkaan, missä vaan voi.

Tällainen keskikokoinen koira kulkee ruumassa, pikkukoiria voi viedä sisällä lentokoneessa, joten niiden kanssa matkustaminen on helpompaa.

Loppu hyvin kaikki hyvin. Kun palasin Ranskaan, ystävä kysyi, missä Dixie on? Hän luuli, että kuljetan sitä edestakaisin. Hänellä ei ole käytännön kokemusta ison koiran kuljetuksesta lentokoneessa, teoriassa kaikki on helpompaa kuin käytännössä.

maanantai 11. marraskuuta 2024

Viiden vuoden koti-ikävä

Tässä Dixien kanssa keittiössä touhuamassa, kun oli saavuttu pitkän matkan jälkeen kotiin. Tein puolukkatorttua, banaani-, sitruunakakun, pizzaa ja saksanpähkinäleipää. Mukavaa oli leipoa ja kaikki meni kuin kuumille kiville.

Pyhäinpäivänä muistettiin vanhempia ja tätejämme, jotka ovat kylämme hautausmaalla. Äiti ja isä ovat muistoissa läsnä joka paikassa kotona. 

Koira on hyvin sopeutunut uuteen kotiinsa. Sillä on nyt luontoa ympärillä, heti, kun ulko-oven avaa, eikä kivistä katua kuten Ranskassa. Vaikka Lézanin keskustassa on kivikylää, sen ympärillä luontoa on joka ilmansuunnassa. Mutta vanhalle koiralle on parempi, kun on piha.

Kun aloin tätä matkaa valmistaa syyskuussa, kaksoissisko sanoi, nyt kannattaa tuoda haukku Suomeen. Siinä oli aika pähkinä purtavaksi. Mutta surffailemalla netissä ratkaisu löytyi lopulta, junalla Nîmes-Marseille-Nizza, josta suora lento Helsinkiin. Ison koiran kuljettaminen on monimutkaista ja kallista, koska se kuljetetaan isokokoisessa koirakopissa, joka vastaa lentoyhtiön vaativia normeja ja eläinlääkäriltä pitää olla todistus matolääkityksestä ja terveestä koirasta. Kuljetin sitä painavaa koiran koppia ensin kahtena osana junassa, vasta lentokentällä kokosin sen. Ei ole suositeltava suoraan sanoen yksin matkustaa koiran kanssa, alussa lähtiessä se näytti mahdottomalta tehtävältä. 

Mutta kiitos ystävällisten ranskalaisten ja saksalaisen, joka kokosi sitä koppia minun kanssani lentiokentällä. Näitä auttavia käsiä tuli ihmeesti matkan varrella. Haukku sai paljon huomiota, kun se oli ihmeissään ihmispaljoudesta kaikkialla. Se tuijotti ihmisiä silmät pyöreänä ja ihmiset hymyilivät sille tai seurasivat huolestuneina vanhan koiran hitaita askelia. Eläimessäkin näkyy lapsuus, nuoruus ja vanhuus kuten meissä ihmisissä. 

Siskojen kanssa oltiin suunniteltu kirpparikierros, kun tulen Suomeen. Joten Loimaan ja Forssan kirpparit kierrettiin. Lisäksi käytiin Loimaan Sarka museossa. Kuvassa kirpparilöytö nalle kympillä, ei niin halvalla niitä yleensä saa, joten silloin täytyy ostaa. Vanhoja kirjoja myydään paljon pilkkahintaan nykyään, tuo maksoi 8 euroa. Koulusalkun sain parilla eurolla. Lasten liikennenaapinen on kotoa kammiosta löydetty, se tulee Koulunäyttelyyn salkun kanssa.





 




Siinä tutun näköinen suomalainen keittiö 1948, samantapainen meillä oli kotona ennen.

Koko matkan pidin FFP2 maskia sisätiloissa ja tahdoin siskotkin museossa ym. pitämään. En olisi tullut terveenä kotiin maailmalta, jos en olisi ollut niin varovainen pandemiassa.

Ennen koneita-näyttely oli liikuttava! Miten suurella vaivalla ja kekseliäinä ennen tehtiin töitä ja niinkin pärjättiin, elämä meni eteenpäin ja kehittyi vähitellen. Oltiin tyytyväisiä vähään. Meille nykyajan ihmisille se on opettavaista nähdä.

Minun maaseutuni-näyttely oli myös hyvä, nostalginen aikamatka lapsuuteen. Sarka museossa kuluu vaikka koko päivä noissa näyttelyissä. Traktori-näyttelyä ei me likat jaksettu enää kiertää. 

Viiden vuoden passiaikaa arvostellaan, että se on liian lyhyt, totta. Mutta se vei minut nyt Suomeen. Ja sain nähdä myös kaksi vanhaa mielenkiintoista taloa...jos se museohankkeemme etenisi. Tyhjäkäyntiä on ollut jo kauan. Mutta sanotaan, että hiljaa hyvää tulee.

Ranskaan palattuani voin sanoa, etten ajattele suomalaisen runoilijan V. A. Koskenniemen tavoin, että "yksin oot sinä ihminen, kaiken keskellä yksin..."

sunnuntai 10. marraskuuta 2024

Dixien eläkepäivät


Kuvassa Dixie lepää Nizzan lentokentällä kuljetuskoppinsa vieressä. Onneksi sattui olemaan kaunis kesäinen ilma ja oltiin pitkä puolenpäivän odotusaika kentän ulkopuolella. Kuva on huono, 35euron kännykälläni otettu.

Haukku oli ihmeissään joka paikassa, kun ensin junalla matkustettiin Nîmesin kaupungista Nizzaan, Marseillessa oli junan vaihto. Se ihmetteli, mihin nyt oikein matkataan, kun päivätolkulla ollaan tien päällä. Kun vielä lentokoneeseen mennessä piti joutua suljettuun kuljetuskoppiin, kuten kuvassa näkyy, se oli kauhuissaan poloinen, kuin rangaistuskoppi olisi, vaikka ei ole mitään pahaa tehnyt. 

Kun lopulta n.3 tunnin suoran lennon jälkeen saavuttiin keskiyöllä Vantaan lentokentälle, ihmettelin missä ihmeessä on haukkuni, kadonnutko se kultakimpale on? Matkalaukkujen vastaanotossa oli lentokenttävirkailija, joka ohjasi minut erikoiskuljetushuoneeseen. Siellä se 16.v.8kk koiran penikka minua odotti kopissaan yksinään. Kuulema piti viedä se tullin kautta, jossa koiran passi papereineen tarkastettiin. Siellä odotellessa tullioven ulkopuolella päästin kauheasta vankeudesta tämän koiraraukan. Riemuissaan se tuli ulos ja käveli ympäriinsä vapaudestaan nauttien vanhan koiran hatarin askelin. Tullimies tuli katsomaan, kerroin miten asiat Ranskassa olivat hoidettu, ei tarvinnut Dixien passia näyttää, hän luotti Ranskan viranomaisiin ja nauroi tätä hauskaa koiravanhusta, josta ikä näkyi. Villin näköinen koira, joka oli varmaan söpö pentuna, on yhtä söpö vanhana. Vaikka on se ollut aika hurjarotuinen ja ärhäkkä nuorena, pelokas aina puolustuskannalla, koska oli kaltoin kohdeltu ja siksi päätynyt koiratarhaan ja rescuekoira. 

Nyt ei siltä enää ääntäkään tule, vain joskus joissakin tilanteissa vähän äännehtii. Eläinlääkäri kuunteli sen sydäntä ja totesi hyvä sydän, voi matkustaa ja sai vielä matolääkityksen, joka vadittiin ennen lähtöä.

Niin Dixien kanssa matkattiin ensi kertaa lentokoneella Suomeen. 

Piti mennä uusimaan passi, jota en ollut kertaakaan käyttänyt viiden voimassaolevan vuoden aikana pandemian takia.

Viime yönä saavuin kotiin Ranskaan, ensilumesta arktisesta maasta auringonpaisteiseen pitkäkesäiseen Välimeren maahan. 

Talo on nyt tyhjä, kun lemmikkini on täältä hävinnyt ja jättänyt tyhjän paikan. Lohduttaa ajatus, että kotiSuomesta sen Dixien taas löytää.