Pyhäinpäivänä muistettiin vanhempia ja tätejämme, jotka ovat kylämme hautausmaalla. Äiti ja isä ovat muistoissa läsnä joka paikassa kotona.
Koira on hyvin sopeutunut uuteen kotiinsa. Sillä on nyt luontoa ympärillä, heti, kun ulko-oven avaa, eikä kivistä katua kuten Ranskassa. Vaikka Lézanin keskustassa on kivikylää, sen ympärillä luontoa on joka ilmansuunnassa. Mutta vanhalle koiralle on parempi, kun on piha.
Kun aloin tätä matkaa valmistaa syyskuussa, kaksoissisko sanoi, nyt kannattaa tuoda haukku Suomeen. Siinä oli aika pähkinä purtavaksi. Mutta surffailemalla netissä ratkaisu löytyi lopulta, junalla Nîmes-Marseille-Nizza, josta suora lento Helsinkiin. Ison koiran kuljettaminen on monimutkaista ja kallista, koska se kuljetetaan isokokoisessa koirakopissa, joka vastaa lentoyhtiön vaativia normeja ja eläinlääkäriltä pitää olla todistus matolääkityksestä ja terveestä koirasta. Kuljetin sitä painavaa koiran koppia ensin kahtena osana junassa, vasta lentokentällä kokosin sen. Ei ole suositeltava suoraan sanoen yksin matkustaa koiran kanssa, alussa lähtiessä se näytti mahdottomalta tehtävältä.
Mutta kiitos ystävällisten ranskalaisten ja saksalaisen, joka kokosi sitä koppia minun kanssani lentiokentällä. Näitä auttavia käsiä tuli ihmeesti matkan varrella. Haukku sai paljon huomiota, kun se oli ihmeissään ihmispaljoudesta kaikkialla. Se tuijotti ihmisiä silmät pyöreänä ja ihmiset hymyilivät sille tai seurasivat huolestuneina vanhan koiran hitaita askelia. Eläimessäkin näkyy lapsuus, nuoruus ja vanhuus kuten meissä ihmisissä.
Siskojen kanssa oltiin suunniteltu kirpparikierros, kun tulen Suomeen. Joten Loimaan ja Forssan kirpparit kierrettiin. Lisäksi käytiin Loimaan Sarka museossa. Kuvassa kirpparilöytö nalle kympillä, ei niin halvalla niitä yleensä saa, joten silloin täytyy ostaa. Vanhoja kirjoja myydään paljon pilkkahintaan nykyään, tuo maksoi 8 euroa. Koulusalkun sain parilla eurolla. Lasten liikennenaapinen on kotoa kammiosta löydetty, se tulee Koulunäyttelyyn salkun kanssa.
Siinä tutun näköinen suomalainen keittiö 1948, samantapainen meillä oli kotona ennen.
Koko matkan pidin FFP2 maskia sisätiloissa ja tahdoin siskotkin museossa ym. pitämään. En olisi tullut terveenä kotiin maailmalta, jos en olisi ollut niin varovainen pandemiassa.
Ennen koneita-näyttely oli liikuttava! Miten suurella vaivalla ja kekseliäinä ennen tehtiin töitä ja niinkin pärjättiin, elämä meni eteenpäin ja kehittyi vähitellen. Oltiin tyytyväisiä vähään. Meille nykyajan ihmisille se on opettavaista nähdä.
Minun maaseutuni-näyttely oli myös hyvä, nostalginen aikamatka lapsuuteen. Sarka museossa kuluu vaikka koko päivä noissa näyttelyissä. Traktori-näyttelyä ei me likat jaksettu enää kiertää.
Viiden vuoden passiaikaa arvostellaan, että se on liian lyhyt, totta. Mutta se vei minut nyt Suomeen. Ja sain nähdä myös kaksi vanhaa mielenkiintoista taloa...jos se museohankkeemme etenisi. Tyhjäkäyntiä on ollut jo kauan. Mutta sanotaan, että hiljaa hyvää tulee.
Ranskaan palattuani voin sanoa, etten ajattele suomalaisen runoilijan V. A. Koskenniemen tavoin, että "yksin oot sinä ihminen, kaiken keskellä yksin..."