keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Arvoituksen selvittelyä

http://www.museonarlaten.fr/museon/CG13/

http://www.tourisme-hautemarne.com/recherche.htm?h_id=4__PCUCHA0520000122&h_mode=FICHEPCU
http://www.ville-chaumont.fr/tourisme/index.html

Siinä yllä kaksi museota, joista olen saanut lisä valaistusta 1700-luvun vahanukesta. Ylimmäinen on Etelä-Ranskassa,  Arlesin kaupungin kulttuurimuseo ja alimmainen Pohjois-Ranskassa Champagnen eli Shamppanja-maakunnassa, Seimimuseo.

Nancyssa Lotringerissa on ollut ei-uskonnollisia ateljeita, joissa on tehty uskonnollisaiheisia vahanukkeja. Kaikki ei ole siis nunnien tekemiä tai luostarissa tehty. Se selittää, miksi ne voivat olla puettu kuin aristokraatit, maallisesti.

Eikä ne kaikki esitä Jeesus-lasta, vaan myös pyhimyksiä, luostarin "mesenaatteja" tai miten sanoisi, hyväntekijöitä. Niitä on tehty lahjaksi, myytäväksi tai muuten. Koteihin tarkoitettuja kulttiesineitä ne ovat kuitenkin katolisessa kirkossa, kuten ikonit ortodoksi kirkossa. Toisia pienempiä on tehty matkoille mukaan kuljetettavaksi.
Nämä vitriinit ovat olleet muotia 1700-luvulla. Ja vielä 1850-luvullakin niitä oli, koska minulla on sen tapainen vahanukke ennestään, joka taas on "a memorial doll" eli muistonukke (siitä on kuva myoldbear-nettisivuilla). Jonkun kuolleen lapsen muistoa. Lapsikuolleisuus oli korkea siihen aikaan.

Sain noilta museoilta myös kuvia, heillä on samantapaisia kokoelmissaan. Tässä yllä on niitä esillä.

Seimimuseo oli jopa kiinnostunut ostamaan nukkeni! Kuvista ylimmäinen on heidän museostaan. Se on samalla kuvaus aristokratian salongista. Mitkä huonekalut ja ihanat kankaat! Tavallaan nukketalo tai roombox. Salaperäiseltä se näyttää, niinkuin laatikon lasia ei olisi koskaan avattu. Siihen on silloin tehty vain ulkopuolisesti toukkamyrkkykäsittely, muuten toukka, koi yms. tuholaiset olisivat varmaan sen jo tuhonneet. Kuvaa klikkaamalla sen saa suuremmaksi.
http://www.culture.gouv.fr/champagne-ardenne/3documentation/nav2_baroque.html
Siinä yllä vielä linkki tuon Chaumont'in Seimimuseon yhdestä näyttelystä.

Les Cires habillées nancéiennes, Tableau de cire et d'étoffes,  Musée lorrain de Nancy, 1989.  Siinä vielä kirjasuositus, josta saa lisätietoja. Otin yhteyttä myös tuonne Lothringerin museoon, jossa kirja on julkaistu. Odotan vastausta.


http://fr.wikipedia.org/wiki/Cires_habill%C3%A9es_nanc%C3%A9iennes

http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Cires_habill%C3%A9es-Mus%C3%A9e_Charles_de_Bruy%C3%A8res.jpg  Siinä niitä on kokoelma esillä museossa Lothringerissa.

http://visit.antwerpen.be/Bezoekerssite-FR/Publicatiekanalen/Stad/Antwerpenbe/Bezoekerssites/Bezoekerssite-FR/Bezoekerssite-FR-Bezoekerssite-FR/Bezoekerssite-FR-Doelgroepnavigatie/Visiteurs/Dcouvrir/Dcouvrir-points-dintrt/Dcouvrir-muses/Dcouvrir-muses-muse-de-la-mode-%28MoMu%29.html

www.momu.be/
Antwerpenin yllä olevan Muoti museon historiallisten pukujen konservaattori vastasi sähköpostiini. Hän sanoi, että puvun tyyli on 1750-luvulta, mutta hänen täytyisi nähdä nukke luonnossa, kuvan perusteella ei voi varmasti sanoa.

http://www.fashionhistorymuseum.com/
Siinä linkki kanadalaiseen museoon, josta sain postia. Heidän mukaansa puku on 1780-lukua: pyöreä kaula-aukko, vyötärömalli ja hopeapitsikoristus.

Sain taas uutisia vahanukestani. Yllättävää miten erilaista infoa. Nyt sellainen yhdistys, joka on erikoistunut noihin "objets de dévotion" eli katolisiin kulttiesineisiin, kiistää viimeksi saamani tiedot.

http://www.musee-hieron.fr/ 
Siinä yllä yksi Bourgognessa oleva eukaristinen museo, jonka konservaattori on ottanut yhteyttä  tuohon http://www.tresorsdeferveur.fr/ katolisen kirkon "uskon aarteiden"-yhdistyksen puheenjohtajaan, joka puolestaan kertoo tämän ristiriitaisen mielipiteensä. Nukke ei ole tehty Nancyssa, jossa niitä tekivät ei uskonnolliset artisaanit ateljeissaan. Vaan se on nunnien tekemä Jeesus-lasta esittävä vahanukke ja 1750-luvulta, kuten alussa kuulin myyjiltä. Valmistajasta ei ole silti tietoa. Toisaalta heidän yhdistys on keskittynyt juuri noihin kulttiesineisiin, joten eivät he voi sanoa mitä vaan.

"Uskon aarteiden" -yhdistyksen nettisivut kertovat noiden kulttiesineiden historiaa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Trenton_kirkolliskokous 
http://fr.wikipedia.org/wiki/Concile_de_Trente
http://fr.wikipedia.org/wiki/Contre-R%C3%A9forme
http://fr.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9forme_protestante
http://fi.wikipedia.org/wiki/Uskonpuhdistus
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ranskan_suuri_vallankumous
Protestanttisen uskonpuhdistuksen vastareaktiona pidettiin katolisen kirkko-opin vahvistamiseksi Trenton kirkolliskokous 1545-1563. Siellä määrättiin tehtäväksi mm. noita kotikulttiesineitä jokaiseen kotiin rukousnurkkausta varten. Siten korostettiin kuvan tai visioimisen tärkeyttä uskon elämässä. 200 vuotta jatkui tämä käytäntö. Ranskan Vallankumouksen aikana niitä tuhottiin ja piilotettiin. Lisäksi ne menivät pois muodista vanhanaikaisina.

Siinä samalla vähän historiallista taustaa.