tiistai 17. syyskuuta 2013

Kulttuuripäivät puhuttavat

Eilen oli kolme sveitsiläistä turistia museossa. He tulivat Alèsin asutustaajaman 50 kunnan yhteisen kulttuuripäivien ohjelman ansiosta, me ollaan siinä mukana. Sillä on suuri levikki.

Viime vuonna Anduzen turistitoimiston sama mainos oli vain pieni A3 tai A4 kokoa, johon me kaikki sitä ympäröivät kunnat kulttuuripäiväohjelmineen mahduttiin. Joten tämän vuotinen liittyminen Alèsin kaupungin asutustaajamaan näkyi. Isompi mainos. Vaikka veroina se tulee vastaan. Saa nähdä, kuinka paljon on tänä vuonna kiinteistövero noussut. Pitäisi tulla jo postissa, on tullut aikaisemmin edellisinä vuosina.

Voi olla, että meidän yhdistyksen kannattaa liittyä Alèsin turistitoimiston yhdistykseen, silloin oltaisiin mukana heidän nettisivuillaan ja turistioppaassa. Se on aika kallis, yli satasen maksaa, mutta voi olla hintansa väärtti.

Myöhemmin tuli museoon vielä perhe 8 vuotiaan tyttärensä kanssa. He soittivat ennen tuloa. Naapurikyläläisiä. Nukketalot ja koulunäyttely olivat vieraiden suosikkeja.

Ihastuttavia olivat nämä kaikki vierailut kuten yleensä. Mutta eilen oli myös vihastuttavia kokemuksia. Oven takana oli kaikkiaan 15 paikallista, jotka lähtivät pois, kun selvisi, että on pääsymaksu. He sanoivat, että kulttuuripäivinä kaiken pitäisi olla ilmaista. Niin, jos ajatellaan valtion tai kunnan omistuksessa olevia paikkoja, se on normaalia, mutta ei muuten. Yhdistykset tai yksityiset turistipaikat ovat erikseen, joissa ei ole julkisia avustuksia. Toiset ihmiset ovat aika törkeitä vaatimaan kaikkea ilmaiseksi. Mitä he itse antavat toisille?

Alla linkki wikipedian sivuille, jossa on noiden kulttuuripäivien maksullisista tai ei maksullisista paikoista (vain ranskaksi).

http://fr.wikipedia.org/wiki/Journ%C3%A9es_europ%C3%A9ennes_du_patrimoine

Toisaalta nuo vapaapääsy-kannattajat osoittivat kuitenkin kiinnostusta tähän museoon, kuin vaivautuivat tulemaan tänne oven taakse. He olivat suurimmaksi osaksi Alèsin ja Nîmesin välillä olevista kylistä, joten ei ihan läheltä. Vaikka he sanoivat, että se tietää huonoa mainosta tälle museolle, kun he eivät päässeet ilmaiseksi. - Kirjoitin kaikki ranskankieliseen blogiini. Tein siitä oikein kiistakapulan.

Sébastien puolusti heti meitä. Alèsin ohjelmasta näki, miten moni kulttuuripäivien vierailupaikka oli maksullinen, vaikka alennettuun hinta, kuten meillä oli.

Kuului hyvää tai vähemmän hyvää, puolustetaan tai ei, puhemylly pyörii. Ja samalla se voi olla myös mainosmylly. Vanha kansa sanoi, siitä mistä paljon puhutaan, siitä tykätään.

Tänään oli vielä yksi pariskunta Picardiesta, Pohjois-Ranskasta. He löysivät museoesitteen Anduzesta turistitoimistosta. Monsieur videofilmasi kaikki museossa.

Yhdistyksen kukkaroon tuli 93 euroa tällä viikonlopulla. Se on suuri summa meidän budjetissa.

Huomenna on sovittu aika klo 10 Alèsin kirjastossa. Ei näytä kovin lupaavalta kirjastopuitteet. Voi olla, että perutaan koko näyttely. Ei kannata viedä sinne vaivalla hankittua kokoelmaa toisten rikottavaksi. On niinkuin suoraan taivasalle tekisi näyttelyn. Saa nähdä.