maanantai 9. maaliskuuta 2015

Talviloma yllätti

Viikonlopulla oli viimeiset talvilomapäivät. Odottelin vielä museokävijöitä, vaikka epävarmaa se oli ja odottamatonta kuten turismi on.

Mutta yllätys, yllätys. Lauantaina oli 4 ja eilen 7. Paikallisia ja vähän kauempaa Arlesista, joka on Provencea eikä Gardin aluetta kuten tämä. Museomainos heidät tänne toi ja Anduzen turistitoimisto.

Arlesilaiset olivat isovanhempia lapsenlapsineen kuten usein tänne tulee. Heitä ennen tuli kolme eläkeläisrouvaa St Jean du Gardin kylästä noin 20km täältä. He eivät tienneet tämän museon olemassaolosta, vaikka asuvat aika lähellä. Turistitoimisto oli mainostanut meitä, kun he etsivät vierailupaikkaa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Arles

68 museokävijää kaikkiaan nyt lomilla on ollut. Se on paljon meidän tilastoissa, ei entisinä vuosina ole niin paljoa ollut.

Kolme etäisen naapurikylän eläkeläistä olivat oikea kysymyspommi täällä museossa, kun he saapuivat. Hyvin ystävällisiä ja kiinnostuneita kaikesta, he halusivat tietää kaiken mahdollisen. Mistä olette näitä löytänyt? Kun kerroin, että olen suomalainen, siitä seurasi liuta uusia kysymyksiä. Aloin esitellä madameille kokoelmaani kuten kaikille muillekin. Se herätti keskustelua. Onneksi uteliaisuudet loppuivat vähän, kun uusia museokävijöitä astui ovesta sisään. Mutta ne kyllä taas jatkuivat noiden vanhusten osalta yläkerrassa, kun sinne siirryttiin. Uteliaisuudella ei ollut rajoja. Myös yksityiselämäni kiinnosti valtavasti näitä kolmea vanhaa rouvaa. Mutta minä lopetin toisarvoiset kysymykset lyhyeen, kiertämällä ja muuttamalla puheenaihetta. En minä vaan kehtaisi, enkä kysyisi museon pitäjältä, onko hän naimisissa, onko lapsia jne.

Me ulkomaalaiset joudumme helposti nurkkaan, kun Marine le Pen poliitikon äänestäjät meitä tenttaavat. Pariisi johtaa ykkösenä maailman turistikaupunkina. Jos tuo ranskalainen naispoliitikko pääsee presidentiksi, hän siivoaa yltiöisänmaallisena maansa ulkomaalaisista. Ennen pitkää turistit alkavat kaikota Ranskasta tässä Eurooppa-Amerikka jne. vihamielisessä ilmapiirissä. Monet turismilla elävät ranskalaiset yrittäjät ovat silti myös Marine le Pen kannattajia. Sitä en ymmärrä.

Tällä lomalla oli enimmäkseen juuri näitä enemmän tai vähemmän paikallisia museossa. Mutta nyt ensimmäisen kerran pitkään aikaan tulivat nuo ei toivotut kysymykset. Vaikka ei siinä tällä kertaa näyttänyt olevan ilkeilyä. Se on vaan kai tapana pikku kylissä vanhuksilla. Kun ei pääse itse enää liikkumaan oikein mihinkään, vaan on aina pienissä ympyröissä, alkaa arvostelemaan toisia, heidän tekemisiään tai tekemättä jättämisiään. Kaikkien ihmisten pitäisi olla kai samanlaisia, niin sitten he olisivat tyytyväisiä. Tai sitten he keksisivät muuta, mitä pauhata. T.s.akkain juoruilua.

Vastapäätä asuva eläkeläisemäntä on hyvä "vahti" nukkenallemuseolle. Hänen autonsa paloi yksi vuosi, joten matkat loppuivat siihen ja nyt hänen elämän ympyrät ovat kylämme "muurien" sisällä. Ikkunasta naapuri seuraa ja tietää, kuinka paljon museossa käy väkeä. Se on hyvä. Kehui yksi päivä, että kyllä on ollut vilkasta viime viikkoina. Se on hyvä "juorumainos" kylällä. Mutta tämä vanha rouva on myös yllättävä välillä. Puhuu yhtä ja tekee toista. Ajattelen, että en haluaisi tulla sellaiseksi vanhoilla päivilläni.

Piakkoin minulla on uutta aihetta tänne blogiini. Kyläakat eivät kiinnosta enempää, nukketalojutut yms. ovat hauskempaa ajateltavaa ja kirjoitettavaa. Ja tietenkin Dixou-koira.