perjantai 6. maaliskuuta 2015

Uusia suunnitelmia museossa

"Pass Ambassadeur Cévennes", Sevennien ambassadööri eli (turisti)lähettiläs passi tulee käytäntöön jo 3.huhtikuuta, pääsiäiseksi. Nyt Alèsin turistitoimisto valmistelee nettisivuja ja muutenkin, jotta saa mainokset myös valmiiksi. Jaettavat 500 passia ovat jo painossa. Yksi valokuvallinen passi yhtä taloutta kohden näillä Sevennien alueilla ja sillä yksi ilmainen sisäänpääsy.

Meille osallistuja turistikohteille ehdotetaan myös noita passeja, jotta voidaan käydä katsomassa muita ilmoittuneita turistipaikkoja. Hyvä idea. Se madaltaa kynnystä mennä eri paikkoihin ja samalla se on mainosta meidän kaikkien puolesta. Itsekin tulee lähdettyä helpommin.

Ei ole ketään ollut museossa viime viikonlopun jälkeen, toisaalta paikallisten lomat ovat ohi, vaikka pariisilaisten jatkuu tämän viikonlopun ajan. Mutta he menevät kuulema hiihtämään Alpeille. Täytyy tottua hiljaiseen kylään, kunnes alkaa pääsiäisloma ensi kuussa.

Puhelin soi. Kunnantalon entinen sihteeri, joka on vieläkin siellä muissa vastuuhommissa kuten Midi Libren paikallisena uutisankkurina, soitti. Hän harmitteli, koska kunnantalolta oli hävinnyt pari ilmaista museon sisääpääsylippua, jotka olin antanut solidaarisen yhdistyksen lottoa varten. Minun piti nyt antaa toiset tilalle. Sovittiin, että madame tulee käymään myöhempään iltapäivällä. Kun sitten ovikello soi, annoin uudet liput. Rouva ehdotti samalla, että hänen eläkeläisryhmänsä voisi tulla museoon katsomaan ensi kuussa. Minulle oli tullut myös mieleeni häntä odotellessani, että täytyy ottaa hyvästä tilaisuudesta vaarin ja kysyä, jos voitaisiin taas tehdä lehtiartikkeli museosta Midi Libreen. Onhan nyt 15. vuosi meneillään. Viimeksi se tehtiin, kun juhlittiin 10.vuotta. Huhtikuussa sekin sitten voidaan tehdä, tuli vastaus.

Yksi toinenkin kylämme yhdistys on tulossa ensi kuussa. Sitä suunniteltiin jo viime kesänä.

Huvittavaa, kun nyt nämä kyläläiset alkavat ihmeesti kiinnostua nukkenallemuseosta, jota eivät pahemmin ennen ole arvostaneet. Näkee, että jos kylän kerma tulee ensiksi, ja kertoo toisille, silloin uteliaisuus herää muillakin. Joten täytyy saada puhemylly pyörimään. Siinä sitä mainosta tulee, varsinkin kun juoruakat pääsevät vauhtiin.

Nukkenallemuseo pääsee piakkoin sitten kylämme varjosta valokeilaan. Punnitaan tätä museota sitten puolin ja toisin, kyllä se kestää, koska se on rakennettu hyvälle pohjalle.

Rakkaat muistot toimivat siltana yli kaikkien rajojen. Ja niitä nukkenallemuseosta löytyy paljon kaikille.