lauantai 26. marraskuuta 2016

Keräilystä puheenollen

Eilen sain postista Nooan arkki koulutaulun, jonka ostin Forssan kirpparilta Suomen matkallani. Se sopii hyvin 15 vanhan Nooan arkki kokoelmani kanssa. Ne ovat valmiita arkkeja eläimineen ja henkilöhahmoineen. Tämä taas on rakenteilla oleva arkki ja siksi erilainen, eri näkökulma.

Nyt paketti kesti viikon tulla. Välillä on tullut nopeammin.

Koulutaulu maksoi vain 10€, isosisko maksoi sen lähetyskulut 31€. Siinä hyvä joululahja.

Paikka löytyi jo museosta.

Tuo kuva muistuttaa koulun uskontotunnin uskontokirjan kuvitusta. Tekijänä mainitaan 'Kouluaitan raamatullisia kuvia'.

Täällä näkee, että koulutaulu ei ole ranskalainen, koska Ranskassa koulussa ei ole uskontoa. Kirkko ja valtio on erotettu, toisin kuin Suomessa. Ja aina siitä muistetaan muistuttaa, että Ranska on maallistunut, ei saa tuoda esille uskontoa, se on vähän kuin tabua julkisessa keskustelussa. Tämä on minun vaikutelmani.

https://fi.wikipedia.org/wiki/La%C3%AFcit%C3%A9

Se siitä. Siinä taas yksi uusi esine kokoelmaani. Se on kasvanut ja kasvaa koko ajan. Mainokseen laitetaan aina sama yli 2500, mutta niitä on paljon enemmän.

Keräily on hauskaa. Ja uutta oppii aina sen mukana. Niin voi matkustella ajassa ja paikassa ties missä.

Jos alkaisi alusta keräilemään jotakin, täytyy olla motivoitunut. Sydämen asia. Siitä tulee helposti prioriteetti kaiken muun kustannuksella. Kuten teininä luin naistenlehdestä yhdestä vanhojen pitsien keräilijäperheenäidistä. Hän kertoi, miten ison pitsiostoksensa jälkeen koko perhe söi porkkanakeittoa. Sellaista se minullakin on, jos olen tehnyt "nukketalokauppoja", eletään nuukemmin. Minulla on nuukuuspäivät. Vaikka ei minulla ole lapsia eikä lapsenlapsia kuin nälkäisiä linnunpoikasia ruokittavana pesässä. Itsekkäämmin voi silloin elää.

Jos nyt muistelen, miten olen hankkinut vähitellen kokoelmaani. Tavara kerrallaan on tullut matkani varrelta milloin mistäkin. Niitä olen raahannut joskus selkä väärässä kuin taakkaa kantaen. Vaikka minulle se on ollut aarteen kantamista ja siksi kevyttä, vaikka olisi painanut kuinka monta kiloa.

Sitten kotona alkaa aina kova tiedonjano, mistä ihmeestä tämä "uutuuteni" on tullut. Salapoliisin tavoin otan selvää. Netti nykyään on paras tietopankki. Useimmiten pääsen kaiken jäljille ennen pitkää kuin Columbo rikosfilmeissään. Pähkinöitä jää purtavaksi välillä, kaikkea ei selvitä. Tai sitten myöhemmin.

Puhdistamisesta ei tule loppua, kaikki vanha on likaista yleensä ja kunnostettavaa on myös usein. Valokuvata täytyy, inventoida jne. Paikan haku museosta on pieni päänvaiva, koska tämä muistuttaa jo Ali Baban luolaa.

Jokaikinen tavara museossa on "kiven takana", kaiken vaivan väärtti.

Museo antaa kunniapaikan elämämme dokumenteille. Se on täynnä todistusaineistoa eletystä elämästä, joka ei ole vain digitaalista, virtuaalista, vaan konkreettista, todellista ja totta.

Elämää tässä ja nyt ei ole ilman eilispäivää. Mitä kaikkea me sieltä voimmekaan oppia!