keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Kaikki keskiaikaisen talon kätköt


https://www.leboncoin.fr/ventes_immobilieres/1501529576.htm/

Olin tätä taloa katsomassa tänään St Ambroix kylässä. Hinta on vain 28 000€! Se vaatii täysremontin. Joten hinta täytyy kaksinkertaistaa tai kolminkertaistaa. Vanhaan taloon hukkuu rahaa kuin tyhjään kaivoon, sanotaan. Tässä talossa vielä pitäisi työ tehdä silkkihansikkain, jotta aito pysyy aitona.

Niin kuin pyöreästä fasadista näkyy, se on alkuperäisessä tilassa. Ja se houkutteli minut katsomaan, vaikka arvasin, että ei se museota ajatellen olisi mahdollinen. Sinne menevä katu nousee liikaa ylös ja alakertatilaa ei ole tarpeeksi. Mutta salaperäinen tarinatalo veti puoleensa. Siitä enemmän alempana.

Ranskalainen ystäväni sanoi heti, ettei siellä ole terassia, pikkupuutarhasta puhumattakaan. Siinä heidän ykkösvaatimuksensa. Lisäksi kuulen uima-allas toivomuksista häneltä. Se on minusta huippu. Minä ainakin kierrän kaukaa sellaiset modernit ranskalaiset vaaleanpunaiset kermaleivostalot. Ylellisyys on muotia. Mutta kaikki eivät siitä pidä, kuten minä. Historian suuret salaisuustalot kiinnostavat 1000 kertaa enemmän.

Tämän talon ainut ylellisyys oli turkkilainen käymälä kellarin nurkassa.

Ei se ole modernilla remontilla pilattu. Sairaalamaisia valkoseiniä ei se ollut täynnä, kuten usein näen täällä remontin jälkeen. Ikkunat ovat aitoa puuta eikä muovi pvc-tä, joita on nyt kaikkialla. Vähät he välittävät hengittääkö talo liian umpinaisena, tärkeämpää on energiansäästö. Ongelmia se tietää.

Sitten astutaan sisään. Taloa oli näyttämässä pariskunta. Se oli madamen syntymäkoti. Hän oli siellä syntynyt 55 vuotta sitten. Sanoin, että Suomessa me synnyttiin sairaalassa, isovelikin, vaikka on syntynyt 40-luvun lopulla. Niin tuli puhe iästämme. Paljastui, että ollaan suurin piirtein samaa sukupolvea. Loppujen lopuksi kaikkea me kerkisimme puhumaan vierailun aikana. Kerroin museostanikin ja annoin museoesitteen.

Alakerrassa oli ulko-oven vieressä pieni kanakoppi, josta sai aikoinaan aina tuoreita kananmunia ja kai myös teuraskanoja. Sellaista en ole koskaan nähnyt kuten en paljon muutakaan, mitä ihmeitä täällä näin. Rappuset olivat kierreportaat linnatyyliin. Talo oli kuulema ollut aatelisten asuttama aikoinaan, koska se kuului lähellä olevan linnan sivurakennuksiin.

Kolme kerrosta katsottuamme, voin kurkata vinttiin. Sinne pääsy oli hankala, vaikeakulkuinen, salaperäisyydenverho esti. Vaikka se oli pahimmillaan alakerrassa kellarissa käydessämme. Paljastui nimittäin hyvin kätketty toinen maanalainen kellari sen vierestä. Jos ei sen olemassaolosta tietäisi, ei sinne osaisi mennä. Vaikka ei sinne voinutkaan sisälle astua, niin pelottavalta pimeältä vankityrmältä se näytti! Mitä kaikkea onkaan taloihin rakennettu keskiaikana. Tuo oli "oubliette"eli sinne unohdettiin elinkautisvanki. Tätä paikkaa esitellessään rouva teki ranskalaisten "pääpoikki eleen" hymy huulessa. Samoin moni isoäiti, -isä näyttää lapsenlapsilleen, kun esittelen museossa vanhimman vahanukkeni ja kerron sen tuovan mieleen Marie Antoinetten hienoine prinsessahameineen. Hänen elämänsä loppui mestauslavalle, pää poikki, ja siitä on tullut ranskalaisten hirtehishuumoria, jota lapsillekin näytetään.

Taisin vierailla kummitustalossa. Itsessään sen tarinoille ei varmaan tulisi loppua...

https://fr.wikipedia.org/wiki/Oubliette

https://en.wikipedia.org/wiki/Dungeon

Mahdoinko nähdä siellä ihan kaiken? Voi olla, että joku salaperäinen käytävä lähti vankityrmästä kallion valtaviin luoliin. Mene ja tiedä.

Tässä kuvia ihastuttavasta St Ambroix'n keskiaikakylästä:
http://www.saint-ambroix.fr/index.php/D%25C3%25A9couvrir-St-Ambroix?idpage=2&afficheMenuContextuel=true