perjantai 19. lokakuuta 2018

Shirley Templen palapeliKun näin Shirley Templen paperinukketalon paperinukkeineen, telkkarisarja 60-luvun lapsuudesta tuli mieleen. Kukapa sitä ei olisi katsonut silloin?

SHIRLEY TEMPLE AND HER PLAYHOUSE AUTHORIZED EDITION #1739 BY SAAFIELD
1935. Made in the USA.

Tämä keräily on paljolti myös nostalgiaa, kun oma lapsuus tulee esiin. Vaikka kovasti minua kiehtoo harmaa mennyt maailma ja sen mysteerinen historia. On mielenkiintoista mennä 100 vuotta taaksepäin ja aina vaan mielenkiintoisempaa 200 vuotta, 300 vuotta...

Toisaalta ei saa unohtaa nykyhetkeä myöskään. Niinpä seuraan myös aikaamme päivittäin internetin kansainvälisessä maailmassa. Valitettavasti tulee mieleen, että historia toistaa itseään. Paha maailma ei ole kaukana.

Takaisin Shirley Templeen. Kun sain tämän laatikon, joka kätki sisäänsä nukketalon ja paljon nukenvaatteita Shirley Temple nukkeineen, minulla oli palapeli rakennettavana. En ole ennen koonnut paperisia tai pahvisia nukketaloja, joten siinä oli minulla vähän päänvaivaa. Miten ihmeessä saan sen koottua, ei se helpolta näyttänyt. Vaikka rakennusohjeet olivat mukana, minä ajattelin, että ohjekuvien mukaan se olisi havainnollisempaa. Niinpä etsin kuvia netistä. Ja löysin tämän nukketalon osat selvempinä rakennuspalikkoina. Muuten se näytti sekasotkulta, mikä osa oli mitäkin. Mutta noita kuvia katsellessani talo alkoi hahmottua ja sen osat. Kaikki liitettävät kohdat on numeroitu tai merkitty kirjaimin.

Kokosin sen eilen illalla. Vielä aamulla huomasin, että kattohirret jäivät tekemättä, en hoksannut miten ne tehtiin, vasta valmiin talon kuvasta näin. Siinäkin oli pieni probleema, jonka sain lopulta ratkaistua.

Tällainen paperitalon rakentaminen oli aikoinaan lapsille haastavaa, ei se aikuisellekaan heti itsestään selvää ole. Oppii siinäkin ongelman ratkaisua. Vaikka helpompaa voisi olla, jos se olisi leikattavana arkkina ja sitten koottavana. Kaikki osat olisivat näkyvillä paikoillaan eikä sekaisin. Kädentaitoja paperi tai pahvilelut opettivat, kun ne osat leikkasi siististi paperista. Kärsivällisyys on myös arvokas opittava taito.

Talo on tehty vuonna 1935, joten ikää sillä on yli 80 vuotta! Hyvin säilynyt, vaikka värit ovat vähän haalistuneet, ajan patinaa. Mutta pahvi on paikoittain pehmentynyt, ettei sitä enää kannata purkaa, vaan täytyy säilyttää kokonaisena. Tulee muuten rumia kulumakohtia näkyville paikoille.

Tässä se valmiina ja alempana palapeli.https://get.google.com/albumarchive/106550751985376443821/album/AF1QipOd1sooWzUux8_zdTfCRYYLgzRkaEXuOGxEGnoc?source=pwa

https://www.pinterest.co.uk/pin/538672805402812222/

https://www.worthpoint.com/worthopedia/shirley-temple-playhouse-authorized-474229329

https://www.worthpoint.com/worthopedia/shirley-temple-playhouse-1739-boxed-459568386

https://fi.wikipedia.org/wiki/Shirley_Temple

Shirley Temple lapsitähdestä tuli aikuisena poliitikko. Se oli yllättävää. Mutta kun katsoo hänen elokuviaan, niissä näkee lapsen seikkailujen lisäksi ajan yhteiskunnan ongelmia. Ne olivat koko perheen elokuvia, ei vain lastentarhajuttuja. Jo lapsena hän havaitsi ympäröivät vaikeudet ja se ennakoi, miksi hän haluaa tulla isona.

Shirley Temple oli ihailtu elokuvatähti toisaalta, mutta myös lapsityöntekijä, joka paiski töitä kuin aikuinen. 30-luvulla lapsityö oli yleistä.

Shirley Temple kuoli 85-vuotiaana 2014. Luin jostakin artikkelista, että hän oli elämästään kertoessaan sanonut äidin roolin olleen elämänsä tärkeimmän.