perjantai 5. heinäkuuta 2019

NIMES-MONTPELLIER-BERLIN-LAPPEENRANTA-SALO-SOMERO-YPÄJÄ-FORSSA-LOIMAA-HELSINKI-NIZZA-NIMES

Olen jo jonkun aikaa ajatellut järjestää Suomen matkan viikonlopuilla, jotta pääsee Berliiniin kirpputoreille Steiff nalle metsästykseen samalla. Tänä kesänä se onnistui. Alla pari kirpparia, joilla kävin.


Olin suunnitellut kolme kirpparikäyntiä: eläintarhan lähettyville, Ostbahnhof  rautatieaseman tykönä ja Bode museumin lähellä. Mutta tuo kolmas jäi näkemättä. Hienoa oli kun lopultakin suunnitelmani toteutui, teoriasta tuli käytäntöä. Netistä kaikki valmistelin, vaikka paperikarttoja Berliinistä minulla oli myös entisiltä matkoilta. Kantapään kautta opin, että ihan aina pitäisi Googlesta mitata mapistä kilometrit, vaikka kuinka lyhyeltä matkalta kartasta näkyisi. Kävelin sunnuntaina Berliinissä aamu yhdeksästä ilta seitsämän paikkeille, varmaan 100km hiukan liioiteltuna. Jalat olivat muusia hotellille saapuessa Schönefeldin lentokentän lähettyville.

https://pension-schwalbenweg.de/pension-schwalbenweg-english/  Siinä hotellini on ollut jo muutaman kerran Berliinissä. Noin puoli tuntia kävelymatkaa Schönefeldin lentokentältä omakotitaloalueella. Noin 33€ per henkilö. Tässä Googlen kartta:


Ja metsästysaalis oli pieni loppujen lopuksi. Nallet yhtä kalliita kuin muuallakin, ei tullut kauppoja. Jotain sentään löysin. Pienen kokoinen vanha ruosteinen paljon elämää nähnyt myrskylyhty, 10€, saksalainen ja aito, ei mikään nykyaikainen kopio, joita näkee useasti. Yhden houkuttelevan  näköisen söpön 30-40-luvun keltaisen keskikokoisen laihan nallen olisin saanut 25 tai 20 eurolla, mutta selkäreppu matkustajana se olisi ollut liian iso kätkettäväksi piiloon Ryanairin tarkastuksessa. Heillä on ankarat säännöt. Joten nalle jäi minulle liehuttamaan sinne kirpparille. Sen myyjä oli hauska huumorimies, jonka pelleily ei auttanut ja kauppa jäi tekemättä. Kirpputorilla oli leppoisa tunnelma.

Yksi museo piti nähdä Berliinissä, muuten olisi jäänyt kulttuurinälkä, kun kerran valinnanvaraa oli. Minne ihmeessä menisin? Päädyin Vakoojamuseoon. Siellä museossa oli kuin olisi ollut James Bond elokuvan kulisseissa näkemässä kaikki top secret. Nykyään nettiaikanamme nähdään milloin minkin kulissien taakse paljon enemmän kuin koskaan ennen. Silti maailma on täynnä salaisuuksia. Ne ovat aina ihmisiä kiehtoneet.

Vakoojamuseossa oli vaatenaulakkonurkka, jossa voi pukeutua gangsteriksi ja sitten ottaa kuvan nettiin. Samalla tekee mainoksen museolle. Paikalla oli  nuo kuvan kaksi amerikkalaista ja kysyin jos saan myös kuvata nettiin.

Koululaisia siellä oli paljon hauskaa pitämässä. Niin voi leikkiä salaista poliisia kuin jännityselokuvissa.

https://www.deutsches-spionagemuseum.de/en/

Kaupungin jälkeen ilta kului levätessä hotellissa, koska seuraavana aamuna oli herätys kukonlaulun aikaan klo puoli neljän paikkeilla, lento Lappeenrantaan klo 6.

Lentoreittini Suomeen ovat muuttuneet vuosien varrella sen mukaan, miten saan organisoitua halvat lennot Ryanairilla tai muilla lentoyhtiöillä. Nykyään Easyjet lentää Montpellier'sta Berliiniin Tegel kentälle. Ja sieltä jatkoin Suomeen viikonlopun jälkeen toiselta kentältä Schönefeldistä Lappeenrantaan. Ainoa paikka, jonne Ryanair nyt lentää. Se muuttaa lentoreittejään aika useasti, Tampereelle ei enää sillä pääse. Ja Muumimuseo on siksi näkemättä.

Lappeenrannasta en olisi kiinnostunut ennen, koska se on Itä-Suomessa ja kaukana kotoa. Mutta Onnibussi muuttaa kaiken, kun kulkee nopeasti ympäri Suomea ja vähällä rahalla. Katsoin netistä Lappeenrannan nähtävyyksiä ja heti innostuin muinaislinnoituksesta jne. Vanha kulttuuri vetää puoleensa. Lappeenrannassa ajattelin, että siellä olisi voinut olla kauemmankin.
Heti sinne saavuttuani suuntasin vanhaan linnoitukseen Saimaan rannalle, Majurskan kahvilaan ensimmäiseksi, koska kahvihammasta kolotti. Ihana museokahvila vanhassa hienossa talossa. Koko linnoitus oli täynnä toinen toistaan kauniimpaa vanhaa arkkitehtuuria. Niin astuin ajassa taaksepäin ihan konkreettisesti.

Seuraavaksi oli vuorossa Etelä-Karjalan museo. Paikallishistoria sai minut siten ajan tasalle. Itä-Suomi on ollut minulle tähän asti tuntematonta aluetta, joten löytöretkellä olin nyt kotimaassani. Kiitos netti-infon.

Ulospäin linnoituksesta Kauppakadulla oli Wolkoffinmuseo. Olin nähnyt netissä kuvia sen sisustuksesta ja siksi menin sinne. Kuin nukketalo se oli. Ja yllätyksekseni näin varmaan 100 vuotiaan hellyttävän Steiff nallen istuskelemassa väsyneen näköisenä peilipöydällä oikealla puolella kuten kuvassani näkyy.
https://www.etelakarjalanmuseot.fi/wolkoffin-talomuseo/

Iltapäivällä kello kolmen maissa lähti Onnibussi Helsingin kautta Saloon, jonne saavuttiin kello kahdeksan maissa. Siellä siskot olivat vastassa.

Kotona ei paljoa oltu, koska suunniteltu oli kirpparikierros eli hupireisut lähipaikoille. Ensin Forssaan, sitten Loimaalle ja lopuksi Somerolle. Alempana on kuva alla löydöistäni tällä kertaa.

Kerkisin silti vanhoja valokuvia katsomaan ja niitä skannaamaan mukaani. Sukupuu on mielenkiintoista, vaikka saisi sitä vain palasinakin rakentaa kuin palapeliä.

Ensi viikolla siellä kotona Ypäjällä on vanhojen Tarvasjoki naapurien kanssa treffit yli 50 vuoden takaa, kun kaikki olivat lapsia. Nyt ne ovatkin sitten eläkeläistreffit. Niin joka 50.-60.vuosi voisi pitää nykyisten tai vanhojen naapurikutsut. Nostalgia on taattu. C'est la vie.

Somerolla Härkätiellä ajellessa löytyi sattumalta Savenvalajan museo. Se näytti olevan kiinni kuten arvata voi, koska ei ole kylän keskustassa. Mutta pysähdyttiin kuitenkin ja mentiin soittamaan läheisen talon ovikelloa. Niin me päästin sittenkin museokäynnille, koska naapurilla oli avain ja kuului Someron kyläyhdistykseen, joka hoitaa museota. Savenvalaja oli poissa, ollut jo kauan, mutta hänen työmaansa oli kuin aikakapseli. Kaikki oli paikallaan niin kuin sieltä olisi poistuttu vain hetkeksi työnteon välillä. Siellä käynti oli kuin pieni hetki savenvalajan maailmassa.

https://www.someroseura.fi/museot/savenvalajamuseo/


Suomen matkani kesti vain viikon verran, joten lauantaina oli jo paluumatka Helsinkiin ja sieltä seuraavana aamuna  klo 6:n lento Nizzaan Norwegianilla. Nizzasta 4 tunnin Flixbussilla 13 eurolla Nîmesiin, vaikka kilometrejä oli lähes 300km.

Paluumatkalla Helsingissä oli aikaa käydä Sinebrychoffin taidemuseossa Bulevardilla. Olen nähnyt netissä sieltä hienoa sisustusta ja taidetta ja aina ajatellut, että tilaisuuden tullen menen katsomaan. Taideteoksista koskettavimpina oli Rembrandtin Lukeva munkki (1666).

https://sinebrychoffintaidemuseo.fi/kotimuseo/Toinen Helsingin nähtävä oli Oodi-kirjasto, joka on saanut paljon kansainvälistä mainetta. Ihan sen kuuluisuuden takia menin sitä katsomaan, vaikka moderni arkkitehtuuri ei miellytä. Olin ajatellut, missä se mahtaa olla. Mutta bussista sen näin jo keskustassa parhaalla paikalla. Se oli kuin jättilaiva rantautunut maan pinnalle keskelle Helsinkiä. Sisällä oli jättiavaruustilat 2000-luvun atomiaika tyyliin. Piti nousta sen terassille, josta avarat panoraamanäkymät. Siellä voisi viihtyä vähän aikaa maisemia katsellen. Muuten hakeutuisin vanhoihin pikkusokkeloisiin kirjastoihin, joissa on oma rauha eikä torimaista ihmisvilinän rauhattomuutta. Sitäpaitsi tuosta kirjastosta tuli mieleen ennemmin vapaa-ajan viettopaikka kuin lukupaikka.


Lennossa oli seuraavana aamuna jo Nizzassa, jossa oli n.38°C, vaikka vähemmän oli luvattu säätiedotuksessa. Liian kuuma kaupunkia katsomaan. Joku toinen kerta.

Joka paikassa matkani varrella oli aurinkoinen kesäinen ilma, enemmän tai vähemmän. Vaikka lopuksi Ranskan intiaanikesä yllätti.

Minun piti päästä taas hetkeksi Suomeen, koska koti-ikävä oli jo suuri kesän alussa. Nyt taas jaksaa vuoden loppuun, kun pääsi lataamaan akkuja kotinurkille. Mieli uudistuu matkatessa.

Kesän pääsesonki alkaa nyt tällä viikonlopulla, kun Ranskan koululomat alkoivat.

Nukkenallemuseon tämän vuoden hanke on uusi koti nukeille ja nalleille. Mutta mistä? Aika näyttää. Kaikki ei järjesty aina kuin taikasauvaa heiluttamalla. Mutta https://www.youtube.com/watch?v=wjeKH0RO7Mk  

Over the Rainbow/What a Wonderful World - Israel IZ Kamakawiwo'oleP.S. Matkakertomus jatkuu kuvin, kun ne saadaan siirrettyä siskon puhelimelta tietokoneelleni. Mutta pitää ensin asentaa joku ohjelma siihen kuvien siirtämistä varten.