keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Lentokentiltä uusiin maailmoihin

Tämän kesän Suomen matkalla tuli paljon lentokenttämuistoja.

Matkani alkoi Montpellier'sta lauantaina 22.kesäkuuta. Tässä kuvia alla. Laventelit kukkivat parhaimmillaan. Montpellier'sta lensin Easyjetillä Berliiniin Tegel-kentälle. Se on Berliinin pohjoispuolella. Sieltä bussilla ensin keskustaan, josta junalla toiselle kentälle Schönefeldiin, joka on eteläpuolella. Tuttu hotellini on sen lähistöllä.


Saksan Berliinin viikonlopun kirpparireisun jälkeen piti olla maananataina 24.päivä aikaisin hereillä, koska lento oli klo 6 Lappeenrantaan.

Lappeenrannassa jatkui yhtä kaunis kesäilma kuin Saksassa, ei kuitenkaan kova Ranskan tapainen helle.

Konkreettisesti näki, miten lentokone tuo meitä täysin erilaisiin maailmoihin kuin ihmeesti. Ja Itä-Suomi oli minulle uusi löytö. Minulla oli puoli päivää aikaa siellä ihmetellä kaikkea.

Sitten viikon päästä seuraavana lauantaina oli vuorossa paluumatka Ranskaan.

Taas aikainen lento Vantaan lentokentältä klo 6 Norwegianilla Nizzaan. Niin aikaisin ei sinne pääse bussilla eikä junalla, joten päätettiin mennä keskiyöllä bussilla ja olla kentällä yötä.

Kun saavuttiin Nizzaan klo9:n maissa, kantamuksia oli paljon ja haettiin ensimmäiseksi kaupungilta hotelliamme. Kova helle, n.38°C väsytti. Lopulta osoite löytyi. Mutta ulko-ovessa ei ollut mitään mainintaa majoituspaikasta. Soitettiin ovikelloja. Lopulta yksi mies avasi ja sanoi, että majoituspaikka on 3.kerroksessa. Sinne hissillä, mutta ei siellä mitään ollut. Soitettiin yhtä saman kerroksen ovikelloa ja kuultiin, että se onkin 4.kerroksessa. Siellä ovessa luki ei kovin virallinen teksti: Brigitten majoituskoti. Mutta ovikelloon kukaan ei vastannut...Lopulta selvisi, että olisi pitänyt sopia aika ennen tuloa. En ollut sellaista huomannut hotellivarauksessa, koska ei sellaista viestiä ole yleensä missään hotellissa ollut. Yritettiin soittaa sinne muutaman kertaa, ei vastausta.

Olin katsonut tuon majoituksen kommentteja booking.com sivuilta kuten aina ja ne olivat ok. Siksi tämä "pimeä" hotellipaikka oli yllätys. Lähdettiin takaisin ulos kadulle. Vastaan sattui tulemaan 3 poliisia, kysyin heiltä, jos he soittavat sinne hotelliin, koska ei saatu yhteyttä ja tuntui oudolta epärehelliseltä paikalta, koska kerrostalon ulkopuolellakaan siitä ei mainittu. Poliisi soitti ja sai vastauksen. Saatiin ulko-ovi-ja huoneisto-ovikoodit, jotta päästään sisään. Tavarat voisi jättää kuulema, vaikka muuten vasta iltapäivällä voisi mennä sinne.

Joten lopulta ovet aukesivat majoituspaikkaan. Mutta mikä yllätys. Huone oli siivoamatta edellisen asiakkaan jäljiltä ja sisko sanoi, ettei sinne halua tulla yöksi, koska epämääräinen paikka.

Takaisin lentokentälle kantamuksinemme. Se tuntui turvallisemmalta paikalta kuin maksettu majoitus. C'est la vie. Ei minulle näin ole ennen käynyt. Yleensä booking.com positiiviset kommentit ovat pitäneet paikkansa.

Arvaan, että tuo Brigitte, joka majoittaa ihmisiä tyhjään muutaman huoneen huoneistoon, tekee sen pimeästi veroja maksamatta, siksi ulko-ovessa siitä ei ole mainintaa eikä rapussakaan alakerrassa, edes postilaatikkoa. Ja huomattiin, että huoneen ovea ei saa kiinni sisäpuolelta vain ulkopuolelta, kuka sellaisessa haluaa olla.

24t/vrk lentokentällä oli kyllä kuin piinapenkki. Koettelemus se oli. Mutta vaihdettiin paikkaa aina välillä ja kenttä tuli tutuksi. Lopuksi löydettiin vielä ulkopuolelta rauhallisempaa puistomaista paikkaa, ettei tarvinnut ihmisvilinässä ja melussa olla koko aikaa.

Nizzan vanha kaupunki jäi näkemättä, liian kuuma melkein 40°C helle, eikä tavaroita kannattanut jättää säilöön. Kallis tavarasäilytys pommiuhkien takia. Pipariksi meni nyt kaupungin nähtävyys suunnitelmat.

Eroja huomasi noilla lentokentillä. Sotilaspartioita konekivääreineen oli vähemmän kuin on ollut. Nizzassa voi seurata kuin muotinäytöstä. Tyylikkyys näkyi pukeutumisessa suuren maailman tyyliin. Naisten hiuksissa ei näkynyt outoja kaikkia eri sateenkaaren hiusvärejä kuten Suomessa eikä joka paikan trikoita, joista Mikko Alatalokin lauloi jo 70-luvulla, että "kyllä trikoo on riskillä ruma...". Sitävastoin romantiikka on palannut muotiin kauniine kesämekkoineen.

Sitten lopulta tuli aamupäivä ja kotiin päin Nîmesiin menevä Flixbus saapui lentokentälle bussipysäkille. Se oli kauan odotettu näky. Mikä helpotus, kun saatiin nousta bussiin. Noin 4tuntia bussimatkaa meni jo kuin siivillä.

Matkanteko on aika raskasta nykyaikanakin, vaikka on hyvät kulkuyhteydet ja tiet. Voi vaan kuvitella mitä se on ennen ollut, kun on pitkiä matkoja kuljettu päiväkausia ilman nykyajan teknillistä kehitystä. Muistan, kun englannin opettaja koulussa selitti travel-matkustaa sanan historiaa. Ranskan kielen sana travail=työ. Sama juuri noilla. Matkustaminen oli kuin työtä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Travel