tiistai 27. maaliskuuta 2012

Pääsiäislomaa valmistellessa

Olin Anduzessa museomainos matkalla samalla kun tein ruokaostoksia Lidl-ja Aldikaupassa. Nykyään on valinnanvaraa, kun isoja supermarketteja on monia ja kilpailu laskee hintoja. Aika halvalla ruokaa saa, kun vertailee hintoja. Dixoun kanssa ostetaan joskus rocher-suklaata, kuten tänään, ja herkutellaan. Vaikka koiralle ei sitä saa paljoa antaa. Kesällä on jäätälön vuoro.

Täällä on ollut ihan kesäiset ilmat suomalaisittain ajatellen, koska on ollut 22°C ja enemmänkin. Ensi viikolla on kyllä viileämpää luvassa.

Nuo isot ruokakaupat ovat Anduzen takana. Se kortteli on täynnä leirintäalueita, hotelleja ja muita majoituspaikkoja, kuten myös ravintoloita. Lisäksi siellä on vanhainkoti. Kävin nuo kaikki läpi, ainakin ne paikat, jotka avaavat nyt pääsiäiseksi ja vein museomainoksia.

Minun piti mennä maalaamaan vielä museokyltin tukipuuosaa, koska se on puun värinen ja kiviportti on tummanharmaa. Erehdyin maalipurkistani ja otin liian vaalean harmaata mukaani, joten menen vielä toisen kerran sitä maalaamaan kiven väriseksi eli tumman harmaaksi. Lisäksi kyltin takaa näkyy tukipuuosa myös haittaavasti, joten sen maalaan myös samanväriseksi kuin kyltti takaa. Kyltin täytyy olla mahdollisimman luonnollisen näköinen ja hukkua hyvin ympäristöönsä.

Eilen laskin nukketalo investointejani. Ensimmäisen ostin vuonna 2004 Anduzen kirpparilta 90 eurolla. Se on 60-luvun pahvinen koulu oppilaineen, Jouets Weber, Sveitsissä valmistettu. Siitä alkoi miniatyyri innostukseni. Nyt minulla on 14 roomboxia kalusteineen ja 28 nukketaloa, joista osa on kalustettu. Lisäksi on erikseen nukketalokalusteita, huoneita. Laskin, mitä olen niihin suurin piirtein kuluttanut rahaa näiden kahdeksan vuoden aikana, sain summaksi 9000 euron paikkeilla. Jos ostaa lisärekvisiittaa, yksittäin nukkeja asukkaiksi, huonekaluja tai muuta, se tulee kalliiksi aikaa myöten. Toisaalta ei se raha siinä hukassa ole, antiikin arvo nousee. Ja nukketaloista on tullut tärkeä osa kokoelmaa. Nyt kun aletaan museota mainostaa Pont du Gardin alueella, täytyy korostaa tätä erikoisuuttamme, koska Uzèsin Lelumuseo on siinä lähellä ja siellä ei nukketaloja ole. Niin me saadaan ihmisiä tännepäin.

Muuten yksi hyvä uutinen. Ensi kuun 13.päivä museoon tulee noin 24 lapsiryhmä. Meidän kylämme lapsia. Sama Nathalie ohjaaja, joka oli pari vuotta sitten, tuo uuden ryhmän tänne. Kunnantalo on maksajana. Nathalie tykkäsi itse myös kokoelmasta, huomasin sen viime kerralla. Varsinkin nuo nukketalot ihmetyttivät heitä, koska sellaisia ei Ranskassa paljoa näe.