lauantai 3. maaliskuuta 2012

Provencessa ajelulla

http://sorties.regionpaca.fr/rechercher-un-evenement/detail-evenement/evenement/13103/60874/-festival-europeen-de-la-poupee-salon-de-provence/

Olin tänään Salon de Provencessa Nukkefestivaalissa, jossa olen käynyt keväisin. Jännitti hiukan yli 200km ajo "suuressa maailmassa", koska viime aikoina olen pysynyt turvallisesti vain kotinurkilla. Ajotaidon ylläpitämiseksikin pitää käydä vähän kauempana silloin tällöin. Muuten taito ruostuu. Ja nyt oli taas autokin kunnossa.

Kun aamulla lähdettiin ennen kello 8, ja kun matkassa tien päällä vihdoin pitkän odotuksen jälkeen oltiin, olin kuin lintu, joka oli päässyt lentoon. Vaikka päivä oli pilvinen, ilmassa oli jo keväisen juhlan tuntua.

Osaan tuon Salon de Provencen reitin jo ulkoa. Ensin Nîmesiin, sitten Arlesiin. Sieltä suunta Marseille, Provence...Noin pari tuntia kestää mennä autolla. Pysähtelin matkalla bensaa ostamassa ja Dixoua ulkoiluttamassa.

Kun saavuttiin perille, olin helpottunut, ainakin menomatka sujui ok. Jätin haukun autoon, koska sitä ei uskalla jättää odottamaan nukketapahtuman ulkopuolelle, joku voi sen varastaa. Se olisi minulle suuri järkytys. Me ollaan oltu erottamattomat siitä lähtien, kun tämä ihmisen paras ystävä tuli taloon heinäkuussa 2009. Sitäpaitsi Dixoulla oli tärkeä tehtävä. Se vartioi tunnollisena Peugeot 205:stani poissaollessani parkkipaikalla. Me molemmat tykätään autoajeluista.

Yleensä kun menen tuonne nukkefestivaaliin, ei minulla ole kovin paljoa ostovaraa. Budjettini on pieni. Mutta tällä kertaa minulla oli vähän enemmän. Viime kuussa tienasin yhdellä kurssilla melkein 500 euroa ylimääräistä. Heti minulle tuli mieleen, että nukketalon minä sillä ostan. Raha tulee ja raha menee. Niin minä nyt ajattelin. Vaikka se ei ole aina hyvä tapa. Pahan päivän varalle täytyisi säästää. Mutta nykyään, kun mainostan museota nukketalokokoelmalla, siinä mukana täytyy olla myös kuuluisia merkkejä. Joten tilaisuuden tullen täytyy niitä hankkia. Ja helposti se raha kuluu kaikkeen pieneen ja huomaamattomaan.

Kun kiertelin nukketapahtumassa, ihan sillä silmällä katselin, että onko täällä nukketaloja. On siellä yleensä ollut enemmän tai vähemmän. Joka tapauksessa kaksi näyttelysalia oli täynnä ihanuuksia. Sellaisia ranskalaisia posliinipäisiä muotinukkeja 1800-luvun lopusta oli monia, joiden hinnat pyörivät (monissa) tuhansissa euroissa. Pariisin Nukkemuseo on niihin oikein erikoistunut. Siellä on kaikki kalliimmat merkit. Alla linkki.

http://www.museedelapoupeeparis.com/

Aikani ympärilleni katsellessani silmiini osui kaksi tutun näköistä nukketaloa, Deauville-taloja, joita on valmistettu Ranskan markkinoille vuosisadan vaihteessa Saksassa Moritz Gottschalk-firmassa. Menin katsomaan läheltä ja kyselin hintoja. Pienempi 56cm korkea maksoi 500 euroa. Kysyin miten paljon alennetaan siitä. Myyjä sanoi, että sen saa 450 euroon. Lupasin harkita ja katsella vielä, en ollut nähnyt koko näyttelyä. Kun kaikki oli kierrelty, tulin takaisin ja olin jo tehnyt päätökseni. Nyt tai ei koskaan, minä ostan sen. Ei aina ole tilaisuutta. Ehdotin myyjälle, että jos maksan kaikki käteisellä, ilman kuittia (enkä shekillä kuten usein maksetaan), saanko 425eurolla....Ystävällinen naismyyjä suostui. Ja hänen miehensä tuli kantamaan sen autooni, vaikka parkkipaikka oli varmaan kilometrin päässä. Alla on kuvia talostani.

Tässä linkki Bonhamsin antiikkihuutokaupasta, jossa on myyty samantapainen puntina, hiukan kallimmalla hinnalla. http://www.bonhams.com/eur/auction/17972/lot/86/ 500 euron paikkeilla niiden hinnat ovat, olen seurannut jo pitemmän aikaa.
http://www.curiositel.com/la-valeur-des-choses/4-Interview/2008/28.11.08-lelievre/Interview-Lelievre.HTM
Siinä yllä on toinen Deauville-talo. Mitä enemmän yksityiskohtia tai koristeellisempi, sitä kalliimpi.

Kun näytin siskoilleni ja ystävilleni kuvan uudesta hankinnastani ja kerroin hinnan. Kaikki olivat kuin puulla päähän lyötyjä. Miten sellainen voi niin paljon maksaa, ihmettelivät kaikki. - Arvostettu saksalainen maailmankuulu merkki. Ja tämä minun on niitä halvemmasta päästä, sen toiset hienommat maksavat tuhansissa euroissa. Joka tapauksessa tärkeintä tässä on se merkki. Kun museoon tulee ihmisiä, jotka ne tuntevat, kokoelmaa arvostetaan enemmän kuin jos se vaan on täynnä kaikkea muuta tuntematonta. Voisi sanoa, että klassikkoja täytyy olla museossa. Silloin ei puhuta hinnoista.

Kotimatka sujuikin kuin siivillä täysin ilman stressiä. Minulla oli mukavaa ajateltavaa...

Ystäväporukka tuli illalla myöhään katsomaan "Gottschalkkiani". Heillä oli vähän pään raapimista suuresta ostoksestani. Näitä keräilijän hullutuksia ei aina heti ymmärretä. - Mutta siinä syy, miksi nykyään Nukkenallemuseolla on ollut menestystä. Kokoelma on monipuolistunut.

Tässä alla tietoa Moritz Gottschalk valmistajasta: http://littlethingsloved.com/articles1.htm

http://www.mckendry.net/DOLLHOUSES/1900-1920.htm


Tämä paperipäällysteinen sinikattoinen nukketalo on hyvin säilynyt. Ranskassa Deauvillessa on samantapaisia talomalleja. Voin nyt kertoa ranskalaisille museokävijöille, että tämä on ranskalainen malli, vaikka se onkin saksalaista tekoa.
Kooltaan se on 56cmx21cmx33,5cm. Toisessa kuvassa näkyy alkuperäiset tapetit sisällä.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Deauville
http://fi.wikipedia.org/wiki/Deauville

Deauville on Pohjois-Ranskassa Normandiassa. Se on ylellinen turistien suosima kylpyläpaikka. Ja siellä on vuosittaiset amerikkalaiset filmifestivaalit.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Festival_du_cin%C3%A9ma_am%C3%A9ricain_de_Deauville

http://en.wikipedia.org/wiki/Deauville_American_Film_Festival