lauantai 7. joulukuuta 2013

Euron ostoksilla

Olin St Christolissa ruokakaupassa ja samalla poikkesin ulkoilmakirpparille. Ranskassa niitä on ympäri vuoden. Vaikka talvella myyjät siellä värjöttelevät kylmässä nenä punaisena, kun ovat paikallaan. Aikaisin aamulla lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin. Kyllä raha on tiukassa, tulee mieleen, kun katselee siellä myyntiä. Raha on paljon menettänyt arvoaan euron myötä, mutta näillä kierrätysmarkkinoilla centit ja eurotkin ovat vielä arvossaan kuin ennen vanhaan. Ja hyvä kun tavara kiertää, tulee uudestaan käyttöön eikä tuhlatuksi. Kulutusyhteiskunnan jätevuori pienenee.

Nyt joulun edustalla oli myös joulukoriste standi. Kiinalaista krääsää yllin kyllin. Menin äkkiä sen ohi. Minä en paljoa koristele joulua. Siitä tulee liian kaupallinen.

Kaikkea siellä näkee myynnissä, mitä vaan on olemassa maan ja taivaan välillä. Se on huvittavaa. Arvokastakin voi joutua rihkaman sekaan. Kaikki on sekaisin, kuin vintillä ennen vanhaan.

Suuritöistä käsityötä menee halvalla. Kuten viimeksi ostamani risti- tai puolipisto kukkataulut. Tänään taas näin tämän pienen kipsistä valetun takan, oikeastaan se on tuikkukynttilää varten tehty koriste. Eurolla sekin myytiin.

Takka on juuri hyvän kokoinen nukketalooni. Meinaan sen maalata osittain. Tiilialustan maalaan punatiiliseksi, niin se on vanhemman näköinen.

Menin kirpparille hakemaan vanhaa puista verhotankoa ettei tarvitsisi ostaa. Mutta joudun ostamaan, ei ollut tarpeeksi pitkää. Museoon tulee lisää tilaa vähän, kun siirretään verhoa koulunäyttelyn vieressä, jossa on verhoilla erotettu keittiönurkkani. Muutin siinä järjestystä. Pöydän sai pienennettyä. Nyt on mukavaa, kun on vaihtelua.

Minun tulee mieleen kouluaika. Kun oltiin teinejä, me vaihdettiin usein huoneessa järjestystä siskon kanssa. Kaikki mahdolliset ratkaisut kokeiltiin. Isä ei aina tykännyt meidän kovasta vaihtelunhalusta. Kun hän astui huoneeseen, oli milloin mitäkin yllätyksiä.