keskiviikko 22. tammikuuta 2025

Missä on Dixie?

Lokakuussa tultiin Dixien kanssa Suomeen Ranskasta. Kaksoissisko ei ollut haukkua nähnyt viiteen vuoteen, koska pandemia riskien takia ei oltu matkustettu. Yhdessä me se ostettiin koiratarhasta 2017, joten ymmärtää ikävän. Pakollinen Suomen matka oli lopulta edessä, koska kertaakaan käyttämätön passini piti uusia. Samalla saatiin idea, että koiran voi tuoda Suomeen, vaikka vaikealta ja monimutkaiselta tehtävältä se näytti. Onnistui se kuitenkin lopulta.

Kuvassa iloitaan tästä onnistuneesta matkastamme, kun oltiin lopulta perillä, vaikka mahdottomalta oli näyttänyt, kun sitä matkaa kauan suuniteltiin.

Dixie oli ihmeissään kaikesta, perillä se katseli ympärilleen, missä ihmeessä me olemme, oltiin sitten luontokävelyllä, kotona tai automatkalla lähikaupungeissa.

Kotona se kiersi kaikki huoneet, vieraita hajuja piti tutkia, suomalaista saunaakin sai ihmetellä, koska ei Ranskassa sellaista näe. Peilaamassa tämä nätti koira myös kävi isosiskon kamarissa, tutkia ja haistella täytyi siskon 100 vuotta vanhaa äidin serkulta perimää
lampaankarvanallea, joka istui sängyn vieressä arvokkaana, ties elävä voi olla, tuumi se vakavana. 

Miten paljon koira ajattelee, emme me ihmiset tiedä, se tuli mieleen, kun niin viisaita nämä eläimet ovat.

Marraskuun alussa menin takaisin Ranskaan. Kun siellä olin kävelylenkillä eikä Dixie ollut enää seuranani, lohdutti ajatus, että se on Suomessa siskojen kanssa maalla.

Haukun Suomimatka oli kuin löytöretki mielenkiintoiseen uuteen maailmaan, siltä näytti, kun sitä seurasi. 

Mutta, kun vuosi lähestyi loppuaan, 16 vuotta ja 10kk:n taival alkoi jo väsyttää, jalat menivät alta. Eläinlääkärin lääkkeet eivät enää auttaneet. Loppu oli lähellä. 

Kun uusi vuosi vaihtui 2025, Dixie oli jo taivasmatkalla. Haukku haudattiin puutarhaan, jonne on ikkunanäkymä.

Ikkunasta näkyy nyt ihmisen paras ystävä, vaikka on jo kaukana tästä maailmastamme rajan takana, mutta silti lähellä meidän sydämmissämme, muistoissamme.






Vietiin lyhty Dixien haudalle. Lumi peitti sen.

lauantai 4. tammikuuta 2025

Elokuvista historiaa

https://fi.wikipedia.org/wiki/Charlotte_Bront%C3%AB 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kotiopettajattaren_romaani 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jane_Eyre 

Katsottiin Kotiopettajattaren romaani elokuva. Halusin katsoa sen, vaikka joskus on sen nähnyt, mutta unohtunut paljon. En muistanut siitä sitä alkua, jossa Jane Eyre on anglikaanisen kirkon tyttöjen sisäoppilaitoksessa. Kova ja julma yliuskonnollinen lasten kohtelu tuo mieleen katolisen kirkon tyttökoulut, joista on jälkeenpäin paljastunut skandaaleja. Oli uskonto mikä tahansa äärimmäisyyteen voidaan mennä ja tekopyhäksi. Sitä Ranskassa paljastuu katolisesta kirkosta nykyaikana, kun vuosikymmenien tabut unohdetaan. Monet kulissit romahtavat.

Vaikka nykyään on menty toiseen äärimmäisyyteen, kun meiltä uhataan poistaa Suvivirsi, joulujuhla jne. kouluista, ts. oma länsimainen kristillinen kulttuuripohja, johon kaikki rakentuu.

Wikipedian mukaan Jane Eyren elokuva tai kirjan kokemukset pohjautuvat tosielämään, niitä Charlotte Bronte purkaa teoksessaan. Suorasuu uskaltaa sanoa totuuden. Mahtoi se olla myös skandaali aikoinaan. 

Elokuva kiinnosti, koska se antaa taustaa kahdelle katoliselle nukketalolleni, clarisselaiselle fransiskaaniselle nunnakammiolle 1800-luvun lopusta ja 1900-alun tyttöjen luostarikoululle.

Nunnakammion ostin joskus pandemian alussa. Se oli minusta liikuttava. Niitä nunnat tekivät kotiin perheelleen muistoksi kuvatakseen elämäänsä luostarissa. 

Nunnakoulu on espanjalainen, nuket ranskalaisia. Harmi, että sen hankittuani museo oli jo suljettu. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla katolisten ranskalaisten kommentteja siitä.