perjantai 23. elokuuta 2013

Elokuun jännitystä museossa

Nyt 22.päivänä elokuuta me ollaan tasoissa viime vuoden elokuuhun nähden. Yhdistys on tienannut sisäänpääsymaksuista 641 euroa. T.s. 2 euroa enemmän kuin viime vuonna.

Jännittävää. Jäljellä on 10 päivää tässä kuussa. Pitäisi tienata vielä kolmisen sataa, jotta olisi samat tulot kuin viime vuonna.

Kello on kohta 6, museon sulkemisaika. Tänään ei tullut ketään museoon, eikä enää nyt näillä viimeisillä minuuteillakaan tule varmaankaan. Epäilen, ettei päästä viime vuoden elokuun tuloksiin. Joka päivä pitäisi olla aika paljon väkeä.

Kyllästyttää jo odottaminen ja suorituspakko. Toisaalta on helpotus, kun sesonki loppuu kohta piakkoin. On vapaampaa.

Eilen yksi kyläläinen, joka ei ole museosta erikoisemmin kiinnostunut, sanoi ulko-oven edessä, että oletteko taas nostaneet sisääpääsymaksua. Sanoin, että se on ollut sama jo muutamia vuosia eli 4€ lapsille ja 5€ aikuisille. Ne ovat ulko-ovessa esillä aukioloaikojen kanssa. Lisäksi hän oli kommentoinut juuri, että teillä on ollut hyvin museokävijöitä tänä kesänä. Siinä kylän tarkkailukohde ja puheenaihe. He seuraavat meitä uteliaina, onko kävijöitä vai ei.

Perustakoon itse museon ja pyörittäköön sitä, niin näkee, mitä ne sisäänpääsymaksut ovat muihin kuluihin verrattuina kokoelmasta puhumatta. Kaikkein ensimäiseksi saa ostaa talon, ettei tarvitse maksaa vuokraa tiloista. Lisäksi pitäisi olla kokoelma jo osittain valmiina, tai muuten siihen uppoaa kaikki rahat. Siinä on kyseessä vuosien projekti. Ei yhdessä vuodessa voisi kaikkea hankkia.

Toiset ihmiset eivät osaa, tai oikeastaan halua, yhtään kuvitella, ettei museo pyöri nolla budjetilla. Aika tyhmää suoraan sanoen. Ja jos ajatellaan kaikkea aikaa, mitä siihen menee. Se on suurin investointi kuten kokoelmakin. Ei saa laskea vaivojaan, tuntejaan, vapaa-aikaansa, kaikki on omistettu tälle sydän asialle. Jos "heittää hanskat naulaan" ja lopettaa, silloin ei noilla kriitikoilla ole arvostelemista. - Kyllä on. Sitten he arvostelevat muuta asiaa...Se on heidän elämän asenne. Heitä kiinnostaa vain toisten ihmisten tekeminen tai tekemättä jättäminen. Noita "pommittajia" on aina. Pienet elämänympyrät johtavat usein siihen. Pitäisi avartaa sisäistä ja ulkoista maailmaansa ja antaa tilaa kaikille.

Toisaalta museokävijät eivät ole valittaneet sisäänpääsymaksuista. He ovat olleet tyytyväisiä, ainakin päällepäin. Kysyvät usein nykyään, miten paljon on kaikkiaan vanhoja tavaroita esillä. Siinä on taka-ajatuksena, että kaikki paikat ovat tupaten täynnä, minne vaan päänsä kääntää. T.s. näkemistä on koko rahan edestä.

Huomisesta lähtien lakkaan odottamasta. Päivystän kuten ennen, mutta stressaamatta. Kaikki ei riipu elokuun paremmista tai huonommista museotuloksista, täytyy ajatella kokonaisuutta. Pelkkä olemassaolo on ilon aihe. Sitäpaitsi olen melkein unohtanut kevään rintasyöpätutkimukset, niiden jälkeiset mahdolliset syöpähoidot uhkasivat sulkea museon koko kesäksi. Olen saanut nauttia tästä kesäsesongista ja kesästä kuten ennenkin. Siitä saan olla kiitollinen.