sunnuntai 11. elokuuta 2013

Suomennus nukkenallemuseon lehtiartikkelista

Midi Libre 10.8.2013
Lézan : une collection de jouets anciens est devenue un musée AURORE GAYOD

Tässä vapaa suomennukseni artikkelista :

Lézan, « Vanhojen lelujen kokoelmasta tuli museo »

Lézanin pikkukatujen kätköissä yksi kivitalo pysähdyttää kulkijan. Vanhat nukenvaunut oven edessä houkuttelevat jo kaukaa sisälle Nukkenallemuseoon.

Ulla Maija Suonpää sai tämän idean, kun hän muutti Gardin alueelle vuonna 1998. Alussa oli vain pieni (museo)näyttely.

« Kaikki alkoi vuonna 1985, kun olin au pair -tyttönä Pariisissa. Kävin siellä Kansanperinne- museossa, jossa oli nukkeja, joista pidin kovasti. Näin myös ensimmäistä kertaa (ulkoilma) kirppareita, joita en ollut nähnyt omassa maassani (siihen aikaan). »

Vuonna 2000 tämä historia intoilija perusti museon kokoelmastaan viinikellariinsa Lézaniin. Ja seuraavana vuonna museotoimintaa varten piti perustaa yhdistys. Kellari alkoi täyttyä, se tuli liian pieneksi vuosien varrella. Lisätilaa sai talon toisesta kerroksesta eli olohuoneesta. Tällä hetkellä on yli 1500 vanhaa lelua. Satavuotiaiden nallejen vieressä on nukketaloja eri aikakausilta ja lukuisia lapsuusmuistoja jos jonkinlaisia.

Tällä museon perustajalla on monenlaisia hauskoja tarinoita kerrottavana jättiläismäisestä kokoelmastaan museokävijöille. Museon vanhimmasta nukesta voi olla ylpeä. Se on 1700-luvulta. Ennen lapsilla oli vain vähän leluja, joten niitä pidettiin hyvin ja jälkeenpäin ne vielä säilytettiin muistoina.

Kohtalon ironiaa on, että Ulla-Maijalla ei ollut lapsena nallea. Tänäpäivänä hänen kokoelmansa saa kateelliseksi varmaan enemmän kuin yhden lapsen...