sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Kissa pöydälle

Tässä keskisivuaukeamat ALES AGGLO-kuntainliittomme lehdestä, joka kesäjulkaisussaan mainostaa aina alueemme turistipaikkoja. Siitä kaikki muut löytyvät paitsi tämä Nukkenallemuseo. Joka kesä avaan tuon aukeaman pettyneenä. Miksi ei tätä museota ole taaskaan sinne otettu?

Me olemme Alèsin kuntainliiton turistitoimistossa olleet jäsenenä vuosikausia. Joten voisi olettaa, että mukana ollaan. Mutta ei. Päätin ottaa selvää.

Kirjoitin sähköpostia ALES AGGLO lehteen. Sain vastaukseksi, että unohtivat. Kuinka mones kerta?

Sitten kirjoitin sähköpostia turistitoimistoon Alèsiin. Ei ole heidän syynsä kuulema. Käskivät ottaa yhteyttä kunnantalollemme Lézaniin. Uusi sähköposti taas, nyt sinne.

Sain ihmettelevän vastauksen, että ei ole heidän asiansa. He hoitavat vain kunnan asioita. Tämä museo katsotaan yksityiseksi, joten ei kuulu heille. Sieltä toimitettiin eteenpäin Anduzen turistitoimistoon.

Poikkesin Anduzessa turistitoimistoon ja tein samat kysymykset vielä kerran. Taas sama juttu. Ei se heidän vikansa ole. Marlène virkailija käski kutsua ALES AGGLO toimittajan tänne museoon katsomaan.

Lehden artikkelin teosta yleensä voi olettaa, että he kysyvät tietoja turistitoimistoista ja kunnantaloilta, mitä nähtää eri paikoissa on. Ja lopputulos syntyy noiden kaikkien yhteistoiminnasta.

Siitä tulee ajatus, että vain ranskalaisuus on hyväksyttyä. Yleensä heidän ylimielisyytensä muita kansalaisuuksia kohtaan. Nimittäin nuo heidän lehdessään olevat turistikohteet ovat uusia ja vanhoja paikallisten, suurimmaksi osaksi yksityisiä, hankkeita, joita he kannustavat ja joille riittää aina palstatilaa, meille vieraille ei.

Seuraavaksi taidan ottaa uudestaan yhteyttä sinne lehteen ja kutsua Nukkenallemuseoon.

Yleensä ottaen ihmiset ovat olleet nykyään tyytyväisiä täällä. He voivat sanoa, että on liian paljon nähtävää pienessä tilassa, kun alkuvuosina sitävastoin ei ollut tarpeeksi nähtävää.

Olen ennenkin kuullut meidän kuntamme puhuvan yksityisestä museosta, kun on ollut sellaisia tilanteita, jossa meidät on unohdettu. Se on heidän tekosyy. Heitä taitaa se vaivaavan, kun kunta ei omista kaikkea. Kylämme linnan restauroimissuunnitelmissa oli kunnan oma museohanke yhtenä osana. Mutta minä olin hiljaa, enkä osallistunut siellä mihinkään tapahtumiin. Halusin näyttää, että tämän kylän kunnalle ei ainakaan haluta kuulua.

Mistä kenkä puristaa? Ollaan suomalaisia eikä ranskalaisia. C'est la vie. Maku- ja tabuasioista saa joskus kiistellä. Kissa pöydälle! Muutosta ei voi syntyä, jos ei epäkohtia oteta esille avoimesti.

Tehdään nyt itse numeroa itsestämme, niin meidätkin huomataan, että ollaan oltu olemassa jo 18 vuotta. Ja Nukkenallemuseo on visiitin arvoinen.