tiistai 29. maaliskuuta 2022

Kevättä ilmassa

Viikko sitten otin Dixiestä kuvan, kun oltiin kävelyllä. Tämän kuluneen viikon aikana monessa paikassa puut vihertävät ja moniin on tullut jo lehdet. Haukun takana näkyy voikukat keltaisina.

Mitä uutta museossa? Tämä peltinen pikku keittiö tuli postista perjantaina, Amerikasta ostin sen netistä. 

Tällä kertaa se oli monen mutkan takana. Yleensä on tullut ongelmitta. Myyjä ei ollut antanut Tulliin tarvittavia tietoja, joten Tulli pyysi niitä minulta kauhean tarkkaan, lasku, onko 100vuotta vanha, onko omaan käyttöön...He lähettivät postissa kirjeen, onneksi antoivat sähköposti osoitteen, johon vastata. Vastasin samana päivänä, viikon päästä kysyivät lisää, mutta tullimaksua ei kuulunut. Pakettiseurannasta näin, että he eivät ole saaneet laskua, jotta tullin voi laskea. Lähetin 2.kerran sinne Tulliin tuon ostokseni laskun ja myös Postiin valituksen. Sitten vasta alkoi tapahtua ja voin netissä maksaa tullimaksun.

4.maaliskuuta paketti oli saapunut tulliin, vasta 25.päivä se tuli tänne perille. Pitää aina EU:n ulkopuolelle lähetettäessä tehdä selvä tulliselvitys, ettei tule näitä sotkuja.

Ostin tämän rubylane.cm sivuilta. Myyjältäkin piti sitä lähetystä kysyä helmikuun 22.päivän oston jälkeisinä päivinä, kun hän ei antanut paketin seurantanumeroa, paljastui, ettei ollut edes vielä lähettänyt, vasta viikon päästä. Ebaystä ostaessa yleensä kaikki lähettävät heti, harvoin joutuu kyselemään.

Halusin vaan kertoa, ettei aina keräily suju muitta mutkitta. Vaivan takana, mutta myös vaivan väärtti.

Tämä noin 1870-luvun keittiö on Nuremberg tyyppinen. Ehkä Rock&Graner valmistama Saksassa. Grödnertal puunukke alkuperäisine asuineen voi olla 1860-luvulta.

Näitä Nuremberg keittiöitä kulki perintönä äidiltä tyttärelle ja ne otettiin esille joulutraditioissa.

Nukketalokulttuuri alkoi Saksassa 1500-luvulla keittiöminiatyyreistä. Kodin lämpimästä sydämestä, mikä muu on se, joka taloväen ruokkii ja pitää hengissä. Perheen tyttärille siten opetettiin sen tärkeys ja tehtiin se samalla kauniiksi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuremberg_kitchen 


 

https://museopaivakirja.blogspot.com/2021/07/takaisin-1800-luvulle-pandemiaa-pakoon.html 

Siinä kerron toisesta Nuremberg keittiöstäni.