sunnuntai 24. joulukuuta 2023

HYVÄÄ JOULUA!


Kaivoin esille vanhan koulukirjan vuodelta 1964. Se on kohta 60vuotta vanha!

Elämän varrella on ollut jo monta joulua, erilaisia tai samanlaisia, eri paikoissa, kotona Suomessa ja kotona ulkomailla Ranskassa. 

Lapsuuden ja nuoruuden joulut, kun koko perhe oli vielä kotona Tarvasjoella ja Ypäjällä, olivat rakkaita. Joulukirkko jouluaamuisin oli tunnelmallinen.

Tänään aamulla ylös noustessa muistelin sitä joulua, kun Ypäjällä kotona äiti hääräsi tuvassa hellan vieressä ja isä istui keinutuolissa ja lauloi, kun radiosta tuli jumalanpalvelus. Joulumusiikkia kuunneltiin koko päivän radiosta ja telkkarista. Se oli 80-lukua. 

Isä sai sydänkohtauksen 1986 joulukuussa, mutta toipui siitä vielä jouluksi kuin ihmeen kautta. Se oli isän viimeinen joulu, seuraavana vuonna hän oli jo poissa ja hautausmaalle vietiin kynttilä jouluna. Äitiä saimme pitää vielä parikymmentä vuotta sen jälkeen. Äidin viimeinen joulu oli 2006. 2007 marraskuussa oli äidin hautajaiset ja sen jälkeen joulun olin Suomessa. Se oli suruaikaa.

Muut joulut olen viettänyt Ranskassa vuodesta 2000. Kiitos Skypen, jolla voin olla kotiväen kanssa yhdessä. Nyt toiveena on, että ensi jouluna olen Suomessa kotiväen kanssa.

https://virsikirja.fi/virsi-30-maa-on-niin-kaunis/


 

Katsoin Ylen Areenasta Turun joulurauhan julistuksen. Sekin on ihmettä, kun se on mahdollista ulkomailla. Samoin voi katsoa Itsenäisyyspäivänämme linnan juhlia.