maanantai 13. heinäkuuta 2020

Mitalin toinen puoli

L'urticaire (nom féminin, latin : urticaria, dérivé de urtica, ortie).
https://fr.wikipedia.org/wiki/Urticaire

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nokkosihottuma

Olin nähnyt tuon sanan sanakirjassa ja ihmettelin, mitä se tarkoittaa. Nokkosihottuma suomeksi. Miten se voi liittyä nokkosiin?

Vuonna 2000 sain kokea sen nokkosihottuman konkreettisesti ja tuntea "polttavat nokkoset" ihollani kivuliaasti kuten joskus lapsena vahingossa nokkoskasassa.

Viime yönä tuli muistutus tuosta taudista. Ja siitä, miten vähällä olen tänä kesänä ja viime vuodet päässyt vuoden 2000 alkuun nähden, jolloin sain sen diagnoosin.

Se on alkanut yleensä täsmälleen kesäkuun 1.yönä ja jatkunut syyskuun alkuun. Oireet vain öisin.

Tämän vuoden kesäkuussa olen pärjännyt muutamalla antihistamiinilla, ei joka päivä ole tarvinnut kuten ennen.

Nyt yöllä heräsin yhtenään rasvaamaan ihoani joka paikasta, käytin vain tavallista rasvaa, 2000 vuoden alkuaikoina ei meinannut kortisonikaan auttaa, vaikka joka ilta otin antihistamiinin. Piinallista oli nytkin. Siirsin petini aukinaisen ikkunan lähettyville.ja otin vielä paracetamoolin. Lopulta aamuyöstä tuli uni. Autuaallista. Mikä helpotus, kun edes muutama tunti unta.

Silloin vuonna 2000 kävin allergologilla ja haettiin syytä ihottumaan. Ei löytynyt. Mutta myöhemmin olen huomannut, että kesäiset trooppiset yöt sen aiheuttavat. Ei Suomessa minulla ole koskaan sellaista ollut.

Stressiä myös epäiltiin syyksi. Vuonna 1998 ostin tämän talon ja vuonna 2000 perustin museon. Kaikki ulkomailla isoine riskeineen. Siinä stressiä tarpeeksi. Monet taudit ovat psykosomaattisia.

Lisäksi alkuvuodet olin aina sairaana, sain kaikki mahdolliset liikkeellä olevat taudit. En koskaan ennen elämässäni ole niin paljoa sairastanut. Mutta siihenkin olen löytänyt hyvän selityksen, ei pelkästään ilmastonmuutos. Ystäväni Natalie lapsiperheineen asui kylässämme ennen ja kävin heillä kylässä päivittäin. Sain kaikki taudit noilta lapsilta. Tämä on tullut mieleen nyt, kun THL on väittänyt, ettei korona tartu lapsista. Minun sairastelut loppuivat kuin seinään, kun Natalie muutti kauemmaksi, enkä voinut enää mennä sinne kuin harvemmin.

Nyt tuli kerrottua näitä vähemmän toivottuja kokemuksia, kun toteuttaa unelmansa. Usein unelmista puhutaan ja niihin rohkaistaan, mikä on ihan oikein. Mutta noista niiden "kylkiäisistä" ei aina tiedetä ja niistä usein vaietaan.

Nyt koronakesänä, kun museo on ollut kiinni eikä ole varmaa uskaltaako sitä edes ensi kuussa avata, on ilokseen huomannut, että sille löytyi se toivottu paikka auringossa. Unelma toteutui. Ja oli siis vaivan arvoinen.

Keinutuolissa vanhuksena kiikkuessani voin muistella näitä suuria suunnitelmiani, suuria odotuksiani ja suuria pettymyksiäni. Kaikkea on tarvittu, kaikella on tarkoitus. C'est la vie.

En sanoisi yhden laulun sanoin, "en päivääkään vaihtaisi pois..."

Vaan ennemmin sanoisin virren 341:1 sanoin, "Kiitos sulle, Jumalani, armostasi kaikesta, jota elinaikanani olen saanut tuntea. Kiitos sulle kirkkahista, keväisistä päivistä. Kiitos myöskin raskahista syksyn synkän hetkistä."