lauantai 12. syyskuuta 2020

Dixille vartioitavaa

Museossa tapahtuu, vaikka se onkin kiinni nyt koronan pelossa.

Tämä paketti tuli postissa. Nettiostoksilla voi käydä, kun ei uskalla kauppoihin mennä.

Haistettu on jo. Dixie ei haistanut koronaa eikä muutakaan pahaa tästä laatikosta, joten se avattiin.

Mitä siellä olikaan? Sydämen valloittajia oli pahvilaatikko täynnä. Tällaiset resupekat olivat niin surkean näköisiä netissä, että ne oli pakko ostaa.


Kaikki putsattavaksi heti samana päivänä, ei bakteeripeikkoja kauaa viitsi pitää huushollissaan. Yhtä en uskaltanut siivota, sitä vanhinta, varmaan 100v., oli niin heikon näköinen, ettei kestä enää mitään ylimääräistä käsittelyä. Se on yksin pahvilaatikko kuvassa. Ranskalainen Pintel mahdollisesti. Ne ensimmäiset mallit kopioivat kuuluisaa saksalaista Steiff nallea 1900-luvun alussa. Sillä on jäljellä vielä vihertävää karvaa paikoittain.

Toinen kai 100v. on pienin laiha pitkämäinen nalle, jolla on joskus ollut karvaakin, nyt on vain tumman harmaa pohjakangas jäljellä.

Ajoittaisin nämä 1920-1950-60-luvuille. Kaikilla on lasisilmät. 5 artikulaatiota eli kädet, jalat ja pää liikkuvat. Mohairista tehtyjä, yksi teddykarvasta, tuo keltainen sinisine virkattuine vaatteineen. Puulastutäyte melkein kaikilla.

Alimmissa kuvissa ne ovat puhdistettuja puhtaita pulmusia. Tein tilaa vitriinistä poistamalla sieltä folkloriset nuket, jotka vein korjuun varastohuoneeseen.

Pitkäkorvainen pupu ei mahtunut nalleseuraan, mutta sille löytyi paikka muualta. Se oli likaisin, kuin suoraan roskiksesta tonkittu. Sain senkin puhtaaksi tai sellaiseksi, että voi esille laittaa. Ihmeesti ne saa puhdistettua.

Nämä sydämensärkijä nallet ovat loppuunleikittyjä, aarteina säilytettyjä jossakin muistuttamassa meitä toisesta ajasta, jolloin oli vain yksi kaksi lelua ja sitä arvostettiin yli kaiken. Ne ovat seuranneet omistajiensa matkassa ties minne. Joten jäljelle on jäänyt nämä silmättömät, korvattomat, karvattomat, kädettömät, rikkinäiset nallepojat tai nalletytöt. Ne ansaitsevat kunniapaikan Nukkenallemuseon vitriinissä.Aika pysähtyy näitä nalleja katsellessa. Maailman parhaat historian opettajat.