tiistai 22. syyskuuta 2020

Sevennien syksyinen rankkasadeilmiö

 https://twitter.com/MteoGardHerault/status/1308077111043907584

Yllä linkissä on video salaman tuhoamasta talosta. Viime lauantaina täällä Gardin alueella oli tuhoisat tulvasateet. Salamoi puoli 8:sta keskiyöhön taivas valkeana koko ajan ja välillä satoi kaatamalla.

Anduzessa oli suuret vahingot. Keskusta taas veden alla kuten vuonna 2002. Ystäväni Sébastienin retkeilymajan alakerta veden peitossa. Gardon-joen läheisten parkkipaikkojen viereinen iso ravintola tuhon oma kuin sodan jäljiltä. Toisaalta se sijaitsee täysin tulva-alueella. Ihme, kun siinä yleensä voi avata ravintolan. Tässä kuva:

Kuvakaappaus Midi-Librestä tuhon jälkeen ja ravintolan sivuilta ennen tuhoa.

https://www.tripadvisor.fr/Restaurant_Review-g230041-d4105144-Reviews-Les_Terrasses_du_Gardon-Anduze_Gard_Occitanie.html

https://www.restaurant-anduze.com/ 
Meidän kylässä myös kylän reuna-alueilla, jossa Gardon-joki ja alatasankoa, leirintäalue on tuhoutunut. Lammasfarmari menetti osan lampaistaan tulvavirtoihin.

https://player.myvideoplace.tv/?v=MIDI_OFF_210920-4

Siinä yllä videolla yksi pahimmin kärsineistä paikoista Sevenneillä, jossa oli leirintäalue. 

https://www.midilibre.fr/2020/09/22/crue-de-lherault-on-va-reconstruire-dans-cet-endroit-magique-on-nest-pas-la-pour-larmoyer-9087246.php 

https://www.midilibre.fr/2020/09/20/au-lendemain-du-deluge-dans-le-gard-deux-disparus-et-des-degats-colossaux-suivez-notre-direct-9084274.php

https://www.midilibre.fr/2020/09/20/un-orage-dune-rare-violence-sest-abattu-sur-les-cevennes-9083442.php

Kaksi henkeä on kateissa, toisen auto on löytynyt joesta rojuna ja toisesta kadonneesta ihmisestä ei ole mitään jälkeä. Suuremmilta henkilövahingoilta on vältytty ihmeesti. Vuonna 2002 tulvissa oli monta kuollutta.

Kun katsoo näitä uutisia tämän tulvakatastrofin jälkeen, voi kiittää siitä, että tämä kotimuseo oli turvassa kylämme vanhimmassa korttelissa, joka on rakennettu korkeammalle osalle kylää. Pelastuttiin vaaroilta. Täksi viikoksi on vielä luvattu sateita ja ukkosilmoja, joten pelottaa. Ei koskaan tiedä. Minä katkaisen aina sähköt, jos on jatkuvaa salamointia. Dixie on maailman paras säätiedotus ennen rajuilmoja. Se on levoton eikä syö. Eilen illalla se oli taas sellainen, vaikka ei ollut edes ilmoitettu ukkosta. Sitten klo 3 yöllä silmiini välähti salamointi. Sitä jatkui klo 6 asti. Onneksi ei satanut paljoa. Minulla on vanha katto vahdittavana. On se kestänyt toistaiseksi. Mutta kun olin nähnyt tuon salaman hajottaman talo videon, joka on tässä tekstin alussa, se saa taas pelkäämään salamointia ja ukkosta. 

Kerran kotona maalla, kun ukkosti, yhtäkkiä ikkunasta tuli sisälle salamapallo, olimme kauhusta jäykkinä silloin lapsena. Mutta suureksi onneksemme se tulipallo meni pois ikkunasta niin kuin oli ilmestynytkin.