perjantai 11. marraskuuta 2022

Sadasta tuhansiin

Tässä kuvassa yksi ensimmäisistä tekemistäni nukeista, kulkurinukke. Tein sen Pariisiin lähtiessäni 1985. Tyyny on risti-tai puolipistoilla tehty, kirjoin siihen sananlaskuja, kuten "Ei kulje se yksin maailman rantaa, joka ilonsa omassa repussa kantaa". 

Nukella on punainen reppu iloa täynnä. Se jäi oven pieleen vanhan punaisen kärpässienituolin päälle istumaan ja minua odottamaan, kun matkaan lähdin. Sen näen sieluni silmin vielä nyt 37 vuotta myöhemmin minua siinä odottamassa uudessa kodissani. Toisaalta sitten tuli aika, kun se lähti mukaan matkaani tänne Etelä-Ranskaan.

Olin muuttanut Helsinkiin yksiööni, joka oli tyhjä, vähitellen ostin huonekaluja. Telkkaria ei ollut, joten tein paljon käsitöitä. Ja koristelin uutta kotiani.

Nukke on nyt ollut matkalla vuodesta 2000, jolloin kotimuseon perustin tänne Etelä-Ranskaan. Se oli museon alkuna noin 50 muun kutomani nuken ja pikkunallejen kanssa. Äiti lähetti ne kahdessa pahvilaatikossa tänne, mukana oli muutamia antiikkinukkeja. Joten noin sata riitti aloittamaan tämän museon, niin pienestä kaikki alkoi.

 

Laitoin komeasti lehteen ilmoituksen avajaisista, kuin suurempikin asia olisi kyseessä. Kallis ilmoitus se oli, mutta tärkeä, ensimmäinen mainos. 

Paikallisilla oli ihmeteltävää, kun joku perustaa Nukkenallemuseon pieneen hiljaiseen kylään. Alussa oli vähän myyntiä, mutta sen lopetin muutaman vuoden jälkeen, ei kannattanut. Niin museokin on pyörinyt koko ajan vain sydämen asialla, siinä on tarpeeksi elämän tarkoitusta, vaikka sitä eivät kaikki aina ole ymmärtäneet.

"Ei saa halveksia pienten alkujen päivää", sanotaan. Mutta kyllä kylillä koirat haukkuivat, kun tämä karavaani kulki.

Nyt on kulunut yli 20 vuotta ja olen saanut jatkaa niin kauan kuin olen halunnut täällä ulkomailla. Ei se itsestäänselvää ole ollut, vaan taistelua tuulimyllyjä vastaan varsinkin alkuaikoina. 

Mutta vuosien varrella taloni on tullut liian pieneksi, koska kokoelma on kasvanut tuhansiin. Niitä nyt pakkaan Suomeen vietäväksi. 56..nukketalo paketti tekeillä. Aloin pakkaamisen 11.syyskuuta. Toiset kestävät pakata muutaman tunnin, toiset 2-3 päivää. Lidl, Aldi ja Intermarché supermarketit ovat hyviä pahvilaatikko löytöpaikkoja, ilmaisia vielä, aamulla, kun juuri ovat kaupan avanneet ja täydentävät hyllyjä. Ei haittaa vaikka nukketalo sairaala kulkisi suklaaleivonnaisten mainoksella. Muuten eri kokoisille nukketaloille laatikoita olisi mahdoton saada, pitää rakennella avonaisiin laatikoihin paksuilla pahvilevyillä kansi. Mittojen mukaan joutuu niitä paljon tekemään. Toiset laatikot sopivat sellaisenaan, monia joutuu jatkamaan kannesta. Yhden kerran olen joutunut maksamaan pelkästä pahvilaatikosta 50€, koska antiikkimyyjällä Englannissa se oli ehtona. Hän mainosti, että he lähettävät kaikkialle maailmaan, mutta laatikon pitää olla paras mahdollinen, jotta tavara säilyy ehjänä.

Valtion museoilla on varmaankin oikein oma budjetti kuljetusta varten, kun ammattimaisesti kaikki tehdään. Harrastelijamuseolla on eri asia, pitää selvitä vähällä, mutta toisaalta samalla se on kierrätystä. Ja ovat ne tavarat tänne postissa tavallisilla pahvilaatikoilla tulleet perille vahingoittumana. Postissa niitä vielä liikutetaan paikasta toiseen ja voi joutua kovaankin käsittelyyn. Nyt muuttoautolla tai kontilla viedessä ne nostetaan autoon ja perillä pois. Vaikka on tietenkin tie-ja laivamatkatärinää, joten liikkua ei mikään saa paketin sisällä. Jokaista laatikkoa pitää heiluttaa testatakseen lopuksi, ettei mikään kolise sisällä.

Tänään tuli mieleen yhden karjatilan emäntä, joka oli lopettanut maitotilan ja meni katsomaan jälkeen päin tyhjää navettaa, jossa ei ollut enää ainuttakaan lehmää. Surullista! Kaikki elämä oli loppunut, kuin kuolema olisi siellä käynyt.

Kun olen saanut taloni tyhjäksi pakattua ja lähetettyä Suomeen, täälläkin on sitten se sama tyhjyys. Nuket ja nalletkin toivat mukanaan elämää, kun täällä kävi museokävijöitä. Ja aina tapahtui. Mutta aikansa kutakin.

Uusi alku siskon tykönä museolle. Kaksossiskon kanssa ollaan paljon kuljettu käsi kädessä, kuten meille sanottiin pienenä. Nyt minulta tulee kokoelma ja häneltä sitä varten talo. Ja isosisko on kolmantena, ollut lapsesta asti. Unohtamatta museoyhdistyksen jäsenien ja -ystävien tukea. Joten en ole niin paljon yksinhiihtäjä Suomessa kuin olen ollut Ranskassa.

Kuvassa nuken oikealla puolella on viimeisin hankkimani jättikokoinen englantilainen nukketalo 1890-luvulta, olen siitä kertonut monin kuvin tässä museopaivakirjassani. Se on jotenkin symbolinen. Siunausta on ollut näille suurille unelmilleni, koska tämänkin sain vielä kokoelmaan lähtötunnelmissa kuin taivaasta olisi tippunut.

Pandemia on ollut kuin painajainen nyt jo kolmatta vuotta. Mutta jokaisella pilvellä on hopeinen reunus. On ollut helpompi sulkea museo. Niin voi kääntää uuden sivun elämässä, ranskalaisen sanonnan mukaan 'tourner la page".

Nyt vielä on iso askel edessäpäin, jotta tämä nukkejen ja nallejen muuttokuorma saadaan kunnialla kotimaahan.