maanantai 30. tammikuuta 2023

Paketteja kuin liukuhihnalta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nooan_arkki

Tämä 1800-luvun lopun Nooan arkki on nyt vuorossa paketoitavaksi, muut ovat jo paketissa. Kun katsoin arkin sisälle, huomasin, että siellä oli puutoukan reikiä. 2000-alusta, kun museon perustin, olen tottunut käyttämään toukkamyrkkyä, koska Ranskassa puutuholaiset on yleinen ongelma, on sitten huonekaluja tai muuta puusta tehtyä.

Vaikka melko varmaan olen tämän jo sillä myrkyllä käsitellyt, kun sen ostin vuosia sitten, mutta varmuuden vuoksi uusi käsittely. Ei kyllä näkynyt pientä sahanpurua arkin alla vitriinissä, se olisi ollut varma merkki, että siellä ne toukat elävät ja syövät puuta.

Nyt piti ostaa uusi uusi xylophène purkki sitä varten. Mutta niin sain mielenrauhan, yli 100 vuotta vanha Nooan arkki on siten toukilta pelastettu, ainakin moneksi vuodeksi.

Nämä Nooan arkit olivat sunnuntai leluja protestanttisissa anglo-saksisissa maissa ja Saksassa. Pohjoismaissa aika tuntematon, en nähnyt Tukholman Lelumuseossakaan. Ennen sunnuntai oli hyvin kunnioitettu pyhäpäivä, noudatettiin 3.käskyä "Muista pyhittää lepopäivä", aikuiset eivät tehneet töitä, eikä siten lapsetkaan saaneet leikkiä kuin tällä raamatullisella lelulla.

Museokävijöistä on huomannut, että ranskalaiset lapset eivät tiedä, mikä on Nooan arkki, koska koulussa ei ole uskontoa, valtio ja kirkko on erotettu. 

Muistan, kun koulussa oli uskontoa ja saatiin uskonnonkirja. Nämä Raamatun kertomukset olivat jännittäviä lapselle.

Tässä se odottaa pakkaamista pöydällä.

Toukkamyrkky käsittelyssä.

Pahvilaatikko piti pidentää sivusta. En sulje sitä vielä, annan kuivua monta päivää, vaikka kuivalta jo vaikuttaa, kun lauantai aamuna sen käsittelin.

Tämä on 110.paketti. 

Alakerrassa museossa valmistelen Tuulen viemää talon isoa pahvilaatikkoa. Se on koottava kahdesta isosta laatikosta, joten monen päivän homma ja paksua pahvia, joka on hankalaa työstä.

Alan samalla valmistella pakkaamaan kaikki musikki soittimet, niitä on monenlaista.

https://antique-collecting.co.uk/2020/10/01/antique-noahs-ark-set-for-sale/ 

https://www.oldwoodtoys.com/noah%27s_arks.htm