tiistai 29. tammikuuta 2019

Melkein kahden viikon somepaussi

Tietokoneeni meni rikki pari viikkoa sitten. Liike lainasi minulle viime viikonlopuksi kannettavan, koska oman koneeni korjaus kesti kauan. Eilen sain omani. Tykkään pöytäkoneesta enemmän kuin kannettavasta. Ensimmäisen ostin 2004. Se kesti vuoteen 2012, jolloin jouduin uusimaan koko keskusyksikön. 390€. 2016 oli paljon ongelmia Windows 10 kanssa, joka ei sopinut vanhaan koneeseeni, 3-4 kertaa piti viedä korjattavaksi. Yhden kerran myös sen sisäisen pölyyntymisen takia. Prosessori pyörii ja kerää itseensä pölyä. Vaihdettiin Windows 7 takaisin koneelle ja ongelmat loppuivat.

Mutta nyt kone teki lakon. Arvasin, että tekninen syy eikä virus, koska olen tarkka tietoturvan kanssa. Kone ei lähtenyt käyntiin tai sammui jatkuvasti ja lopulta rätisi. Vein liikkeeseen ja kun keskusyksikkö avattiin, näkyi vika. Pöly, joka oli rikkonut prosessorin, emolevyn ja RAM muistin eli koneen tärkeimmät osat kuten autolla moottori. Liikkeessä sanottiin, että vuosihuolto pitäisi aina tehdä, ettei näin tapahtuisi. Liike ottaa pienestäkin tarkastuksesta 60€, aika kallis. Joten olen yrittänyt pärjätä ilman. Nyt uudet osat korjauksineen maksoivat 350€. Mutta toisaalta viimeksi ne oli uusittu 2012, joten ennemmin tai myöhemmin olisi uusittava.

Näyttö minulla on edelleen sama 2004 ostettu, iso musta kuin vanhanaikainen putkitelevisio, mutta toimii hyvin ja kuva on tarkka, paljon tarkempi kuin kannettavalla lainakoneella oli. Lisäksi kaiuttimet ja näppäimistö ovat samat ja kaikki johdot. Epson skanneri myös toimii vielä, mutta printterin jouduin uusimaan yksi vuosi.

Nyt Windows 10 oli ainut mahdollinen, kun on uudet osat. Kone on uudestaan asennettu, joten hakea saa aika paljon "papereitaan" ja ohjelmiakin on uudestaan ladattava. Tämä "atk-työpöytä" on nyt sekaisin. Mutta hyvä, kun toimii.

Ilman tietokonetta ja internettiä huomaa, että täällä pikkukylässä pienissä ympyröissä on aika tylsää. Onneksi on auto, pääsee edes ajelemaan hiukan kauemmas. Internetti antaa avarat ikkunanäkymät koko maailmaan, ulkomaailma laajenee. Kuinka pienissä ympyröissä onkaan ennen eletty!

Kuuntelin uutisia radiosta. Ajattelin, ettei minua kiinnosta pelkästään Ranskan uutiset, ei sieltä paljon muuta kuulunut, jos ei ole maailmalla mitään erikoista tapahtunut. Olen tottunut seuraamaan kaikkea kansainvälisesti ja Suomen uutisia luen joka päivä netistä, Hesaria ja Ilta Sanomia. Minun telkkari ei oikein toimi, joten netti on myös TV:ni. Se on monitoimikone: Skype puhelin, kirjoituskone, sanomalehdet, infopankki, kaupat, kontaktiverkosto, museomarkkinointi...Twitter, Facebook, blogikirjoittelu, sähköposti...Ei enää pärjää ilman, vaikka toisaalta tulee oltua liikaakin koneella.

Tietokone ja netti ovat välttämättömiä pienelle kotimuseolle, se ei muuten selviytyisi nykymaailman kilpailussa. Se on varmaa. Netti tänne tuo suurimman osan museokävijöistä. Ja on myös paras "kirjasto".

Somepaussilla tuli luettua loppuun pari kirpparilta muutamalla eurolla ostamaani kirjaa. Hienoja kirjoja ei kauaa saa niin halvalla ostaa, kyllä sekin aika mene ohi. Oli opettavaista lukea sota-ajasta. Suosittelen!


Pääsin taas kutomisen alkuun pitkästä aikaa, moniin vuosiin en ole kutonut. Villapuserosta tuli etukappale ja melkein koko takakappale valmiiksi. Kiitos rikkinäisen tietokoneen.

Tammikuun yhdistyskirjeen kirjoittaminen on myöhässä, kohta se on vuorossa.