sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Nykyajan pehmoleluista

Tänään oli museossa yksi pariskunta, internetistä he olivat tämän museon löytäneet. Madame on nallejen keräilijä, hänellä on niitä peräti yli 2000, tai kuinka monta tuhatta hän taisikaan sanoa. Joka tapauksessa jättikokoelma. Monsieur oli kunnostanut jo rouvalleen sitä varten eri huoneen, jonne kaikki saisi esille. Mutta sekin on tullut liian pieneksi. Ja loppujen lopuksi pehmot ovatkin sitten pakattuna säilössä. Kirpputori on heidän löytöpaikkansa.

Kyseessä ei ole vanhat nallet, vaan uudet, kiinalaiset tulokkaat. Se oli huvittavaa, kun puhuttiin. Onneksi en kerinnyt pauhaamaan nykyajan sarjatuotantoa. Se on nykymaailmaa ja meidän aikamme lasten lelukulttuuria. Mielenkiintoista keskustella, vaikka keräilykohteemme onkin erilainen. Koiraihmisiä he olivat myös. Ja samanikäisiä minun kanssani. Meillä synkkasi hyvin, oli samanlainen huumorintaju. Koulunäyttely oli tykätty. Ja siinä usein se ikäluokka tulee esiin.

Tämä ranskalainen Noëlle suunnittelee perustavansa museon näillä nalleillaan, jotta saisi tuloja eläinyhdistykseen tai koiratarhaan, jossa hän on vapaaehtoistyössä. Siinä onkin haastetta. Meidän yhdistyksellä on kestänyt 10 vuotta ennenkuin on päässyt edes "jaloilleen" finanssipuolesta puheenollen.

http://www.nallet.fi/sairaala.htm Siinä hyvä juttu. Tästä suomalaisesta Isokarhun kaupasta puhuin museokävijä pariskunnalle. Tuolla Isokarhun kaupalla on ollut menestystä. Nalleilla on suuret markkinat maailmassa, varsinkin lasten leluilla. Vanhat aidot antiikkinallet on vain osa nallekulttuuria.

"Mauista ei sovi kiistellä". - Silti helposti tulee sanottua, mistä tykkää ja mistä ei.

Alkuvuosina yksi meidän kyläläisistä sanoi nalleista puheenollen, että heidän talo on niitä täynnä, tarkoitti supermarkettien pehmoleluja. Hän ei tehnyt mitään eroa vanhojen ja uusien välillä.

Toisaalta museossa täytyy olla aitoa. Jos ei ole kyse erikoismuseosta, joka on erikoistunut kitschiin.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kitsch

Tulevaisuuden museo on täynnä aasialaista.Niiden täytyy olla suuria, jotta saa esille kulutusyhteiskunnan lelut. Lasten huone ennen ja nyt, siinä on paljon eroa.