tiistai 6. syyskuuta 2011

Taloremonttia

Eilen illalla aloin joskus 8:n aikaan puhdistamaan 1920-luvun isoa nukketaloa sisältä.

Se on ollut esillä tämän kesän ovet kiinni, koska sisältä se oli vielä kesken, minulla oli muuta tekemistä. Talo on ollut jossain vintillä Englannissa ja kerännyt varmaan ainakin 70-80 vuotta siellä hiilipolyä. Siinä on iso urakka ja vähemmän mukavaa siivottavaa. Siksi siirsin tehtävää aina tuonnemmaksi.

Kello tuli 11 yöllä, kun sain valmiiksi osittain. Oli vielä pari huonetta neljästä kokonaan laittamatta ja niiden lattiat olivat mustana pölystä. Ilman vettä ei olisi pärjännyt. Sain ne ihmeen puhtaaksi pesuaineella ja tapettipaperi kesti yllättävän hyvin. Kokeilin märjällä rätillä myös seinätapettia, koska siitäkin tuli mustaa aina vaan. Ja huomasin, ettei se siitä vahingoittunut. Joten kaikki tapetit pyyhin hiukan kostealla (ilman pesuainetta), lopulta ei enää tullut nokea. Värit kirkastuivat. Nyt ne ovat täysin kuivat, hyvin ne kestivät käsittelyni. Vanha Handicrafts-tapetti on näköjään hyvänlaatuista.

Lattioille laitan yksiväriset tummat vanhahtavat poppana kokolattiamatot, joten ei haittaa, vaikka niiden tapetti olisi kulunut, on nyt puhdas ainakin.

Portaikko on vielä pesemättä ja sen keskitapettimatto. Siinä minulla on vielä näpertämistä hammasharjalla yms.konsteilla ja vedellä varmaan runsaat pari tuntia.

Edellispäivänä olin jo puhdistanut pari ensimmäistä huonetta, koska niihin minulla on nyt huonekalut. 

Saksanpähkinävärillä värjäsin joitakin puuosia kuten kattoterassiinkin olin sitä käyttänyt. Ja mustaharmaalla liitutaulumaalilla, joka muistuttaa sen omaa mustaharmaata kattoväriä, paikkailin joitakin yksityiskohtia. Puureunat tulivat yhtenäisemmiksi, kun kaikki tulivat samanväriseksi. Muuten näkyi tapettipaperin reunaosia siellä ja täällä, sain ne piiloon.

Ikkunoihin voin tehdä pitsiverhot seuraavaksi, vanhaa pitsiä on jo valmiina varastossa.

Kyllä vanhan talon kunnostamiseen hukkuu tunteja. Toisaalta minä olin kuin muissa maailmoissa, kun sitä remontteerasin, hauskaa se oli. Siinä saa käyttää mielikuvitusta, kun suunnittelee sisustusta väreineen. Värienkäyttö on mielenkiintoista. Niillä saa aikaan tunnelmaa.

Tämän nukketalon mukana matkataan lähes 100 vuotta taaksepäin.

Ensin kalustan sen suurin piirtein ja pikkuhiljaa täydennän sitä löytöjeni mukaan. Laitan tähän kuvan myöhemmin.