maanantai 20. elokuuta 2012

Paluu lapsuuteen Lézanin Nukkenallemuseossa

Tässä on vapaa suomennokseni www.objectifgard.com artikkelista:
http://www.objectifgard.com/2012/08/18/lezan-un-retour-en-enfance-au-musee-des-poupees-et-des-nounours/

Nukkenallemuseo on pienen keskiaikaisen Lézanin kylän pikkukatujen kätköissä. Kotitekoinen museokyltti viitoittaa tietä kylän vanhimpaan kortteliin, jossa on ikivanha kivitalo 1100-luvulta. Sen toisessa päässä oven vieressä lukee Nukkenallemuseo. Siellä museon perustaja, suomalaissyntyinen UMS, ottaa vastaan museovieraat. 5 eurolla pääsee aikamatkalle lapsuuteen, nukkejen, nallejen, nukketalojen ...ihmeelliseen maailmaan.

Alakerrassa ovat nuket. Niitä on kaikenlaisia ja eri aikakausilta. Vanhin nukke on 1700-luvulta. Se istuu arvokkaana kunniapaikalla lasin takana satavuotiaan nallen seurassa (tekstissä sanotaan, että on monta satavuotiasta nallea, mutta niitä on vain yksi, joten siinä on virhetietoa).

Kun tältä lelujen keräilijältä kysytään, mistä näitä harvinaisuuksia löytää, hän on salaperäinen ja vastaa: "Se on salaisuus. Kun oltiin pieniä ja tiedettiin hyviä (metsä)mansikkapaikkoja, niitä ei kerrottu kenellekkään. Jos kerrottiin, kaikki sinne heti menivät, eikä enää sen jälkeen löytänyt mitään. Sama juttu se on nukkejen suhteen. Ei kannata kaikkea sanoa. "Ammattisalaisuudet" pidetään omana tietonaan."

Tässä ensimmäisessä kerroksessa, jossa on virkistävän viileää kuumaan ulkoilmaan verrattuna, on vähän kaikkea: parfyymipullo 1800-luvulta, hevonen kärryineen, jossa se kuljettaa nalleja (tekstissä sanotaan puuhevonen, vaikka se on peltiä, joten siinä on virhepeikko), arvokkaan näköinen nukketalo, jonka Ulla-Maija, kokoelmastaan ylpeänä, avaa. Katsokaa vierashuoneen seinillä on revontulet-miniatyyritaulu, ihan oikea akvarelli ja auringonnousua esittävä miniatyyri, myös oikea maalaus...Todellakin kaikki yksityiskohdat on otettu huomioon tässä museossa, mitään ei ole jätetty sattuman varaan. "Tämä on mukaansatempaavaa", sanoo vuodesta 1985 keräilyä harrastanut museon emäntä ja lisää: "(antiikki)nuket ovat minua aina kiehtoneet (korjaan antiikkinuket, koska vain vanhat kiinnostavat minua, ei kaikki, kuten journalisti kirjoitti sen yleistäen)". Nyt kokoelmassa on enemmän kuin 1500 artikkelia.

Hinnoista puheenollen, nuket, nallet tai nukketalot (yms.) maksavat keskimäärin sadasta eurosta tuhansiin euroihin. UMS kommentoi: "Olen hintatietoinen, mutta joskus erehdyn ja harmittelen ostoani, silloin myyn sen pois. Museossa ei ole mitään myytävänä."

Sitten noustaan portaita yläkerrokseen. Nalleja on joka paikassa, myös portaiden reunasta on niille löytynyt vähän tilaa. Kun päästään ylös, siellä on entisajan koulu. Nallet istuvat pulpeteissa kuin ahkerat oppilaat.

Lopulta tämä museovierailu päättyy. Nostalginen aikamatka on ohi.

(Lopussa on aukioloajat jne.)