lauantai 29. syyskuuta 2012

Eläkeläisiä ja muita museossa

Viime viikonlopulla oli yksi eläkeläispariskunta museossa ja myös eilen. Tämä syyskuu eli sesongin loppuaika on kuulema heidän lomakuutaan. Isovanhemmat ovat kai olleet lastenlastensa lapsenvahtina vanhempien ollessa lomalla heinäelokuussa.

Viime viikonlopun pariskunta tuli Anduzesta retkeilymajasta ystävieni lähettäminä. Emäntä oli iloinen kuin aurinko ja isäntä myötäili. Huvittava pariskunta, kaksi lihavaa pientä ihmistä. Rouva oli naisellisuuden huippu. Punainen väri oli lempiväri, ja se näkyi pukeutumisessa. Punainen laukku, punaiset balleriinat ja punainen kukkanen hiuksissa täydensivät vielä kokonaisuutta. En voinut olla sitä kommentoimatta, siihen isäntä tokaisi, että myös auto on heillä punainen. Vähän väliä nauraa heläyttivät nämä vieraat ja saivat muutkin nauramaan.

Samanaikaisesti oli Montpelliersta yksi nalletaiteilija, jonka olen tavannut joskus Barjacin antiikkimarkkinoilla. Annoin siellä hänelle museomainoksen ja nyt hän tuli, vaikkakin aikojen takaa. Joku oli puhunut tästä museosta hänelle Alèsissa ravintolassa.

Eilen soitti ovikelloa yksi toinen pariskunta. Museo on auki nyt vain viikonloppuna, mutta myös sopimuksesta ja jos satun olemaan kotona. He olivat antiikkinukkejen keräilijöitä. Ja maku olikin kallis, koska he puhuivat vain kaikkein arvokkaimmista ranskalaisista merkeista: Steiner, Bru ja yleisempi Jumeau. Steineria ja Brutä ei saa alle tonnilla. Hinnat pyörivät monissa tonneissa. En ole koskaan suunnitellutkaan niiden ostamista, ei ole varaa. Jumeau-nukkeja minulla on kyllä pari. He sanoivat, että he ovat hankkineet ne Steinerit ja Brut vaihtokaupoilla. Mutta yllätyksekseni molemmat olivat kuitenkin hyvin tyytyväisiä täällä nukkenallemuseossa. Toisaalta kun he näkivät kansainvälisiä merkkejäni, se oli taas heille uutta ja he olivat niistä ihastuksissaan, puhumattakaan nukketaloista. Itse kun olivat enemmän keskittyneet keräilyssään vain ranskalaisuuteen. Ja taas tuli esiin kysymys, mistä olen kaikkea löytänyt!

Nämä kaksi pariskuntaa olivat maultaan äärimmäisiä. Ensimmäinen oli jättänyt ennen lähtöään retkeilymajaan tätä museota varten pari nukkea. Moderneja huippu koristeellisia posliininukkeja, sellaisia, joita näkee Tiimarissa eli halpakaupoissa, joissa myydään made in China tuotteita. "Lahjahevosen suuhun ei saa katsoa", sanotaan. Mutta valittavasti, jos laitan esille nuo nuket, se on huonoa mainosta museolle, tarkoitan kiinalainen halpatuonti. Nuo ihmiset olivat tosi herttaisia, mutta kaikkea ei voi museoon hyväksyä. En tietenkään sitä heille sano, ystävilleni kyllä sen jo paljastin. Voisin sanoa noille lahjanantajille, että ne nuket voisi antaa hyväntekeväisyyteen, lapsille, joilla ei ole mitään.

Museossa täytyy erottaa aito ja epäaito massatavara.

Tässä alla kuvia "nukkejen aatelista", jossa nuket ovat uniikkeja:

http://theimer.pagesperso-orange.fr/Results.html

http://dolls.rubylane.com/dolls/,c=Doll_Bru,ss=bru.html

http://dolls.rubylane.com/dolls/,ss=steiner

Sitten vertailun vuoksi uustuotantoa eli sitä "Tiimarinukkea":

http://www.collectionsetc.com/Products/Gifts/Collectible-Dolls/category.aspx/_/N-6pk0it

http://www.collectionsetc.com/Product/victorian-doll-in-pink-ruffled-dress.aspx/_/N-6pk0it

Nuo sivut ovat amerikkalaiselta nettisivulta, nuket myydään keräilynukkeina. En katsonut ollenkaan tekstiä, vaan kuvien perusteella otin ne esimerkiksi. Joka tapauksessa ne ovat moderneja "tusinanukkeja".