tiistai 11. syyskuuta 2012

"Betrataan ensi vuonna..."

Tähän asti olen kertonut vain sen, mitä meillä on nukkenallemuseon kukkarossa, enkä ole puhunut mitään kävijämääristä. Syyn voi arvata. Ei kehtaa ottaa esille pieniä lukuja, kun muilla museoilla ne ovat suuria. Se on jotenkin huonoa mainosta.

Tämä sesonkivuosi on ollut parhaamme, joten nyt voin ilmoittaa myös kävijätilastot, johon ollaan päästy 12 vuoden museotaipaleella. Niihin olen laskenut vain maksavat kävijät. Vaatimattomat ovat nämäkin luvut, jos vertaa toisiin. Mutta me ollaan iloisia näistä, lama-aikaan nähden tulos on hyvä. Niinkuin Tenavat sanovat, iloitaan pienistä asioista. Ja eteenpäin aina mennään..."Betrataan ensi vuonna", sanoi optimistinen velipoika, kun tuli oltua vähän laiska koulussa. (betra - göra bättre ruotsinkielestä lainattu koululaisen käyttöön 60-luvulla. En tiedä onko tuota suomalaissanaa vielä olemassa.).

Vuosi alkoi huonosti. Tammikuusta maaliskuuhun oli vain 9 kävijää. Tulos oli melkein nolla. Joten silloin kaksinkertaistettiin erilaiset mainoskampanjat.

Sitten huhtikuussa alkoi tapahtua pääsiäislomineen. 66 kävijää. Toukokuussa oli 31 kävijää. Kesäkuussa 58 kävijää.

Pääsesonkina heinäkuussa oli 101 kävijää ja elokuussa 200 kävijää. Nyt syyskuun alussa on ollut 7 kävijää.

Koko vuoden kävijämäärä tähän asti on 472. Näyttää siltä, kuten arvelin, että tänä vuonna tilastoluvut nousevat yli 500 kävijään. Hiljaa hyvä tulee, sanotaan. Kun nousu tapahtuu pikkuhiljaa vuosien varrella, se on varmempaa kuin äkkinäisesti. Kylämme linnassa oli vuonna 2010 ensimmäisinä kulttuuripäivinä 900 kävijää, sitten seuraavana vuonna ei enää puoliakaan siitä. Paikalliset olivat jo nähneet sen. Siksi tänä vuonna se on auki vain toisena kulttuuripäivänä, lauantaina.

Tänä kesänä museo oli auki myös aamupäivällä ja se oli tärkeää. Klo 11-12 välillä tuli aika usein ihmisiä museoon. Ensi kesänä voi muuttaa aikatauluja hiukan, klo 11-18 voisi olla hyvä.

Ystäväni sanoi, että täällä nukkenallemuseossa olisi varmaan paljon enemmän kävijöitä, jos tämä olisi paremmalla paikalla ja isommissa tilossa eikä tällaisen tuntemattoman pikkukylän kätköissä. Heillä retkeilymajassa Anduzessa oli ollut vähemmän asiakkaita sekä heinä- että elokuussa kuin viime vuonna 2011.