lauantai 8. maaliskuuta 2014

Viimeinen hiihtoloma viikko museossa

Tämä viikko vielä ja sitten loppuu ranskalaisten hiihtolomat.

Museossa on käynyt jonkun verran ihmisiä. Tässä kuussa yhdistys on tienannut 36 euroa. Viime viikonlopulla ei ollut ketään. Sitten viikolla oli heti maanantaina ja keskiviikkona.

Puhelinsoittoja tulee ja kysytään aukioloaikoja. Varmistetaan, että myös viikolla pääsee tänne nyt lomalla. Jossain he ovat nähneet ennestään, että museo on auki klo 15-18. Mutta ei silti ketään tule välttämättä. En valmista museota ennenkuin sitten vasta, kun joku soittaa ovikelloa. Turhanpäiten olen valmistanut monesti, koska ihmiset muuttavat mieltään. Joten odottaa saavat sitten paikan päällä. Jos ei ole tarpeeksi kiinnostunut, saa mennä pois. Niin on usein ollut. Kesällä turistiporukka on toisenlaista. He odottavat kyllä, eivät vaivaudu muuten tänne monen mutkan taakse.

Muuten kävijät ovat nyt olleet ranskalaisia läheltä ja kaukaa. Enemmän paikallista. Ja mukavia vierailuja on ollut. Naapurin emäntä lähetti tänne ystävänsa lapsenlapsineen. Tuo madame hoitaa kylämme kirjaston lainaustiskiä. Suunniteltu oli tuloa jo pitkän aikaa kuulema ja nyt lopulta sitten he tulivat. Hän ihmetteli kokoelmaa ja se usein toistuva kysymys tuli taas esille. Mistä olen löytänyt? En anna suoraa vastausta. Salaisuus. Sanon, että me keräilijät opimme etsimään ja löytämään vuosien varrella. Mutta miksi hän oli siirtänyt tänne tuloa niin pitkän aikaa? - Arvaan. Tämä kyläläinen ei uskonut, että täällä on mitään nähtävää. Hänellä oli yleinen paikallisten negatiivinen asenne. Mutta sain sen vaikutelman, että se muuttui positiiviseksi. Rouva lupasi tulla uudestaan kirjaston lasten kanssa. Saa nähdä.

Eilen kyseltiin myös sisäänpääsymaksuja. Ja sitä, mistä alkaen lapset ovat maksullisia. Sanoin, että kaksivuotiaasta lähtien. Siitä ei varmaan lapsiperheet pidä. Mutta meillä on syymme. Useimmiten nuo juuri kävelemään oppineet lapset ovat aika mahdottomia museossa. He haluavat katsoa kaikkea käsillään. Eikä vanhemmat tai isovanhemmat siihen aina puutu. Silloin minä juoksen noiden pienokaisten perässä koko ajan, jotteivat he rikkoisi mitään. Näen heti, kun oikein "kauhukakaroita" tulee ovesta sisään. He ryntäävät sisälle museoon ensimmäisinä ennen vanhempia. Ja ihan koko ajan tutkivat kaikkea käsillään yksikseen kuin lelukaupassa. Vanhemmat eivät raski puuttua yhtään omien silmäteriensä "tutkimuksiin".

Toisaalta on tietenkin poikkeuksia. Mutta monet vanhemmat ihmiset sanovat, että nykyajan lapset ovat huonosti kasvatettuja. Heitä ei komenneta tai ojenneta. Vapaa kasvatus on muotia. Sen näkee. Siitä kurinpito-ongelmat koulussa johtuvat. Jos ei ole lapsena ollut rajoja, nuorisoon niitä on vaikeampi iskostaa.

Jos katselee suurien museoiden ohjelmia nykyään, muotivirtauksena on "lastentarha" toimintaa museossa. Niinkuin joka paikassa pitäisi saada leikkiä. En minä vaan sellaista touhua haluaisi tänne, vaikka olisi isommat tilat. Lasten pitää oppia olemaan kiltisti museossa kuten me aikaisemmat sukupolvet olemme oppineet. Joka paikassa tässä maailmassa ei voi leikkiä. Museo vanhoine esineineen ja tarinoineen opettaa kunnioitusta.