sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Kotimatka alkaa

Parisen kuukautta ennen matkaa aloin suunnitella Suomen matkaa netissä ja hankin tietoja surffaillen. Vanha tuttu reitti Montpellier-Frankfurt Hahn-Tampere ei ollut enää mahdollinen marraskuun alussa. Joten uusi piti löytää. Toisaalta mielenkiintoisempaa olikin matkustaa uutta tietä Suomeen ja samalla löytää uusia paikkoja. Tylsistyy matkanteosta, jos kulkee aina samaa latua.

Ryanairin sivuilla katsellessani Béziers-Skavsta Tukholma-Turku näytti sopivan ja kohtuuhintaisilta, koska suora lento Ruotsiin. Ja laivamatkoja Tukholma-Turku sai näköjään 19 eurolla. Vielä Onnibussilla pääsisi halvalla jatkoyhteydet. Ostin siis tuon Ryanair lennon 81 euroa.

Paluumatkalennon halusin kokeilla Helsinki-Tallinna-Düsseldorf ja sitten Bryssel-Nîmes. Tallinnassa en ole ollut vuosiin, siksi kiinnosti nähdä se pitkästä aikaa. Lisäksi laivamatka Helsingistä on vain 80km eli pari tuntia, siis helpompi, en jaksaisi pitkää Tukholma laivamatkaa edestakaisin. Düsseldorfiin Saksaan piti päästä käymään jossakin museossa tai kirpparilla, mutta se suunnitelma peruuntui, koska silloin tiistaina ei ollut mikään auki kuten sain selville internetistä hyvissä ajoin. Päätin jatkaa suoraan Düsseldorfista Brysseliin halpabussilla, joita löysin 14eurolla netistä. Noin 57 euroa maksoivat paluulennot yhteensä.

Kaikki matkan osat hotelli- tai nuorisomajamajoituksineen olin ostanut etukäteen valmiiksi netistä, paitsi paluumatkan junareisut Lelumuseoon Brysselin lähelle ja Brysselin majoitus oli tarkoitus maksaa vasta perillä. Siksi ei saanut myöhästyä lentokoneesta. Mutta säätiedotus olikin uhkaava juuri lähtöpäivinä. Annettiin säävaroitus kovista tulvasateista, joita oli juuri viikko sitten ollut suurine vahinkoineen tällä Gardin alueellamme. Kun aamulla ulkoilutin Dixoua, näin taivaalla jo uhkaavat mustat pilvet, vaikka vasta seuraavana yönä oli luvattu sateiden alkavan. Pelko valtasi minut.

Kun tultiin sisälle, hain Nîmesistä majoitusta netissä. Ajattelin, että sinne yöksi, ettei jäädä tielle sateen vangiksi seuraavana lentopäivänä. Niin voitaisiin suoraan jatkaa junalla sieltä keskipäivän jälkeen Béziers'hen, josta kone lähti illalla.

Hotel Majestic Nîmes rautatieaseman lähellä maksoi kahdelta yhteensä 46 euron paikkeilla. Voin suositella. Siellä unohtui säämurheet. Kun kyselin kaupungilla aamulla, sain tietää, että ei ollut satanut niin paljoa kuin viikko sitten säävaroituksesta huolimatta. Onneksi.
http://www.hotel-majestic-nimes.com/en.php
http://www.booking.com/hotel/fr/majestic-nimes.fr.html

Sitten junaan klo 13:30 ja noin puolentoista tunnin junamatka Béziers'hen. Sieltä lentokenttäbussi lähtee rautatieaseman vierestä. Tavattiin ruotsalainen entinen toimittaja, joka on ostanut talon Carcassonnen läheltä ja oli matkalla Tukholmaan kuten mekin. Mukavassa matkaseurassa aika kuluu huomaamatta. En muuten täällä näe ruotsalaisia kovin usein.

Illalla oli vasta lento. Aika voimakas tuulinen ilma voi haitata lentoa, mutta se meni ok ja saavuttiin perille Skavstan lentokentälle. Olin katsellut netissä karttaa, jotta hotelli löytyisi helposti. Niin se löytyikin aivan läheltä. Connect Hotel Skavsta oli hyvä kokemus. 27,50 euroon kuului vielä ruhtinaallinen aamiainen.
http://www.hotelclub.com/hotels/Sweden/Nykoping/Connect_Hotel_Skavsta_Nykoping.h272508/

Seuraavana aamupäivänä matka jatkui lentokenttäbussilla (noin 15 euroa 120km kai) Tukholmaan. City Terminaalista oli kävelymatka vanhaan kaupunkiin. Sieltä jatkettiin kävellen Viking Line'elle, jonka lähellä on Lelumuseo.


Siinä yksi pitkäaikainen suunnitelmani, tuo Lelumuseo piti nähdä. Skandinavinen lastenkulttuuri naapurimaan näkökulmasta kiinnostaa. Vanhan Peppi Pitkätossun näin siellä, mutta en Nooan arkkia, niin oletinkin. Poikien eli tekniset lelut olivat hyvin esillä, mutta tyttöjen nuket ja nukketalot vähemmän hyvin. Johto taitaa olla miespuolista. Joka tapauksessa viihtyisä museo, koska oli vähän kaikkea. Kaikki paikat olivat niin täynnä, että kaikkea ei heti ensi silmäyksellä havainnut. Ali Baban Luolakätköt siitä tuli mieleen. Jos vertaan tuota paluumatkani Belgian Mechelen'in tiptop ammattilaismuseon järjestykseen, Tukholman museo vaikutti harrastelijamuseolta. Siellä oli paljon tavaraa ilman vitriiniä toisin kuin Mechelen'issä kaikki oli lasin takana. Lasitettu ja tilava esillepano on kokoelman lisäksi toinen suuri investointi. Meiltä harrastelijoilta se jää usein vähemmälle.

Tässä Tukholman museon Peppi Pitkätossu. Se on uniikki, koska käsintehty. Ei varmaan löydä miljoonia samanlaisia kuten kaupasta ostetut aasialaiset sarjavalmisteet.

Sitten illalla Viking Linella Turkuun. 19€ hyttineen. Aamu ja saapuminen Turun satamaan alkoi melkein odottamatta, koska Suomen aika on tuntia edellä. Turussa kului päivä ja iltapäivällä Onnibussilla Loimaalle. Isosisko odotti vastassa autolla meitä pikkusiskojaan. Me ollaan oltu lapsesta asti hyvä trio. Isompi vitsailee ja pienemmät nauravat. Hauskaa oli taas tiedossa, kun oltiin yhdessä pitkästä aikaa. Tuli kotitunnelma jo autossa.

Seuraavana päivänä oli Forssan kirpparikierros ohjelmassa. Ei löytynyt tällä kertaa mitään kokoelmaan, vaikka muuten oli kiva reisu. Nähtiin siellä sota-ajan dokumentteja, jotka muistuttivat menneestä ajasta. Vaikka ei mitään uutta auringon alla. Rauha ei ole itsestäänselvyys, nykypäivät sen todistavat. Maailmamme on sotaisa.

Lauantaina oltiin Somerolla. Isoveli perheineen asuu siellä ja me ollaan ruvettu puhumaan Skypella. He ovat nukkenallemuseon tukijoukkoja. Someron hautausmaalla käytiin katsomassa sukulaisten hautoja. Isä puhui sodassa kaatuneesta veljestään, joka tuli uniin kysymään, oliko hän muistanut käydä tämän haudalla. Nyt oltiin siellä ja seuraavana päivänä oli isäinpäivä, joten silloin mentiin vanhempien haudalle ja myös tätien. He ovat kotipitäjässä Ypäjän hautausmaalla.

Tässä vielä vähän romantiikkaa. Isä ja äiti tapasivat ensimmäistä kertaa Ypäjällä sota-aikana. Sinne heidän tiensä veivät uudestaan, kun he olivat naimisissa ja 50-kymppisinä 6 lapsen perheenä. Siellä he nyt ovat haudattuna vieri vieressä.

Viime syksyinen sukututkimusuutinen lähensi jo poisnukkuneitakin sukulaisia, he ovat enemmän läsnä, kun heistä on puhuttu. Suomen matkani oli samalla juurille menoa.

Kohta lauletaan taas joululaulua "Maa on niin kaunis". Sen sanat ovat tulleet niin eläviksi, että tippa tulee silmään.
https://evl.fi/virsikirja.nsf/pudotusvalikko/030?OpenDocument
Maa on niin kaunis....
Kiitävi aika
Vierähtävät vuodet
Miespolvet vaipuvat unholaan

Äiti kirjoitti vuonna 1989 vieraskirjaani, joka oli sama Helsingissä kuin täällä. Lisään siihen aina
sivuja. Olin silloin menossa Pariisiin kuukaudeksi.
Asiasta toiseen. Somerolla on monipuolinen iso kirppari. Ostin pienen Minerva selluloidi nuken nukketaloon 9€.

Sunnuntaina piti jo valmistella matkaa, koska paluumatka alkoi maanantaina. Aamulla Onnibussilla 6€ Helsinkiin ja sieltä päivällä Siljank laivalla 19€ Tallinnaan. Minulla oli muutama tunti aikaa katsella ihanaa vanhaa kaupunkia, vaikka pimeä tuli jo. Ajattelin, että tänne tulen toiste, koska jäi kaikki näkemättä.
http://www.tallinn.ee/eng/

Illalla Ryanair lento Düsseldorffiin, jonne saavuttiin keskiyöllä. Lentokentällä yövyin sen kerran, koska klo5:n maissa aamulla kiirehdin jo lentokenttäbussilla Kavelaer rautatieasemalle ja sieltä Dusseldorfiin rautatieasemalle, noin 1,5tuntia.

Silloin iso aamukahvi maistui maailman parhaalta Düsseldorfissa. Olin päässyt jo näin pitkälle ja kaikki oli mennyt hyvin. Vähän liian monimutkainen oli matkastani tullut.
http://www.sleepinginairports.net/europe/Dusseldorf_weeze.htm
Düsseldorfin rautatieaseman läheltä lähti Meinfernbus Brysseliin aamupäivällä.

Musée du Jouet Malines asbl  (Malines=Mechelen;flamand-kielinen-ranskankielinen)

Nekkerspoelstraat 21
B-2800 Mechelen
50 m Mechelen-Nekkerspoel pysäkistä. Ei kannata jäädä pois Mechelen ensimmäisellä pysäkillä vasta tällä toisella Nekkerspoel, jonka lähellä Lelumuseo on. Minä jäin, koska en tiennyt, ja oli aika pitkä matka kävellä sinne. Yllä kuva tuosta toisesta asemapysäkistä. Taustalla mainos lelumuseosta.


Brysseliin saavuttiin puolelta päivin. Menin suoraan Mechelen'iin, jossa on Lelumuseo, noin 20min junamatka. Kerroin siitä jo ylempänä. Kannattaa käydä siellä, jos on Brysselissä. Ylimääräisiä matkakuluja oli vain 7,50€+9€ junamatka edestakaisin. Kaikki kuuluisat kansainväliset merkit olivat edustettuina, kaikkein kalliimpia nukkemerkkejä unohtamatta, joista Pariisin Nukkemuseo on kuuluisa. Vaikka Pariisi on silti ykkönen talohintaisilla nukeillaan! Toisaalta iso tilat oli annettu Playmobilille Mechelen'in museossa. Vanha koululuokka oli siellä ihastuttava ja ideoita sain. Lisäksi tuli vastaus yhteen kysymykseeni, kun näin postivaunut posteljoonineen. Minun on 100 vuotta vanha ja se oli uudempi. Olen ihmetellyt posteljoonin hatun "sulkaa" tai jotain sen tapaista. Tuolla oli samantapainen, joten se kuului varmaan uniformuun. Tallinnasta ostin turistikaupasta savipillin. Tuolla museossa näin niitä vanhoja. Muuten en ole sellaisia ennen nähnyt, meillä on kukkopillejä ennemminkin.

Alla linkki Pariisin museoon ja sanomalehtiartikkeliin, jossa kerrotaan noista "miljoona" nukeista. Ne ovat niinkuin arvokkaiden taulujen investoinnit.
http://www.museedelapoupeeparis.com/Le-Musee-recoit-les-honneurs-de-la.html?lang=fr

Takaisin Brysseliin junalla ja hakemaan majoituspaikkaani Sleep well nuorisomajassa keskustassa. Pohjoiselta rautatieasemalta ei ollut pitkä matka kävellä. Samassa huoneessa oli kolme korealaista opiskelijatyttöä. Oli mukavaa matkaseuraa, kun juteltiin. Aamulla oli taas ruhtinaallinen aamiainen kuten oli ollut Ruotsissa, se sisältyi noin 23€:on majoitushintaan, halpa. Sinne menen toistekin, kun olen Brysselissä ja sitä suosittelen muillekin.
http://www.sleepwell.be/index.php/en/

Tuli viimein lentopäivä eli keskiviikko. Mutta aamulla oli aikaa käydä kuuluisalla Brysselin kirpparilla, joka on joka päivä. Ostin view-masterin 5€, melodican 5€ ja nuken minihatun eurolla. Tuolla torilla voi tehdä löytöjä, mutta pitää olla aikaa enemmän, että voi myös käydä läheisillä osto-myyntiliikkeillä. Ja on hyvä varautua siihen, että saa ne pakattua mukaan tai postiin.

Kävelin Gare du Midi'lle, joka on lähellä. Sieltä  lähtee lentokenttäbussi Charleroi kentälle. Hyvissä ajoin olin kentällä odottamassa Ryanair lentoa Nîmes'iin, kotiin.

Kun saavuttiin Nîmesiin, oli kesäinen 20°C ilma. Toppikseni oli ollut liikaa jo Brysselissä. Täällä leuto marraskuu jatkuu kesäisine ilmoineen. Poikkeuksellista se täälläkin on. Mutta ensi viikolla ilma talvistuu.

Dixou haukkuni oli ollut hoidossa ystävien tykönä Anduzessa. Kun menin sitä hakemaan vielä illalla, koska kova ikävä, se pomppasi autooni, kuin elämän parhaimpana tilaisuutena, jota ei pidä jättää. Vaikka hyvin sitä aina siellä pidetään, koska he itse ovat koiransa menettäneet. Heidän iso adoptoitu susikoira kuoli 16 vanhana. Eläinystäviä me ollaan. Mutta uskollinen ihmisen paras ystävä tuntee oman emäntänsä tai isäntänsä.