lauantai 16. marraskuuta 2013

Tupakasta puheenollen

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288620839747.html

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288621376857.html

Ilta sanomat:

Tupakkapolitiikan uusi aika –raporttinsa.
Raportissa esitetään reilua 60 toimenpide-ehdotusta, joilla koetetaan saada Suomea tupakoimattomaksi.
Eräällä ehdotuksista haluttaisiin kieltää alaikäisiltä elokuvat ja ohjelmat, joissa poltetaan. 

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194713328167/artikkeli/uusi+ilmio+raivostuttaa+kyselevat+tupakanostajat+venyttavat+kassajonoja.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/Marlboro
Mainoksissa puolestaan esiintyi Marlboro-mies, villi länsi -myytillä ratsastava karjapaimen. Tuolloin hahmo oli vielä yksi monista miesyleisöön vetoavista karskeista hahmoista, kuten rakennusmies, armeijan kouluttaja, ammattilaispeluri, merimies ja hengenpelastaja. Lännenmyyttiin keskittynyt kampanja "Marlboro Country" käynnistettiin vuonna 1963.
Marlboro-mies Wayne McLaren kuoli keuhkosyöpään 51-vuotiaana 22. heinäkuuta 1992. David McLean, joka esiintyi monissa televisio- ja painotuotemainoksissa 1960-luvun alkupuolelta, kuoli myös syöpään 73-vuotiaana 12. lokakuuta 1995.
______________________________________________________________________________

Ajat muuttuvat. Muistan nuo wikipedian yllä kertomat Marlboro-mainokset 60-70-luvulla.

Kun minulla ei ollut vielä ajokorttia, ennen vuotta 2006, jouduin kulkemaan Alès-kaupunkiin mennessäni bussilla, noin 13km yhteen suuntaan. Se oli koulubussi, aina täynnä koululaisia. Kun heitä haettiin Alèsin kouluilta iltabussilla tullessani, silmään pisti "kaikkien" nuorten tupakanpoltto. Jokapojan ja -tytön suussa oli tupakka. Ja rehvaakkaana he sitä polttivat. Niinkuin Marlboro-mies 60-luvulla. Imago vaatii jo nuorillakin.

- Tyhmää ylpeyttä. Ja kaikkien nuorten pitää olla samanlaisia. Jos on erilainen, ei ole hyväksytty porukkaan. Puberteetti-iällä on ongelmansa. Mutta vahvemmat nuoret eivät ole laumasieluja.

Aikuisten maailmassa toistuu vielä sama imagon haku. Tupakan sijaan tuli kännykkämuoti, mutta nykyään se on jo kaikilla. Joten siinä ei ole enää mitään erikoista. Tilalle tulee aina uutta, nykyään teknologiaa. Toisaalta riippuvuutta on niissä kaikissa. Ne hallitsevat liikaa.