maanantai 18. syyskuuta 2017

Paljon, paljon!

Tässä yksi kulttuuri viikonlopun museokävijän kommentti vieraskirjaamme. Antiikkimyyjä kirjoittaa museokäynnistään: "Paljon kaikkea kaunista näin pienessä talossa. Mutta miten viehättävää!"

Aika harvoin täällä käy noita antiikin tai vanhan tavaran ammattilaisia. Business asiat varmaankin kiinnostavat enemmän. Mutta kyllä näkee, että työ on samalla myös intohimo eikä vain leipätyö.

Tuo eläkeläisikäinen pariskunta oli entisiä pariisilaisia, jotka asuvat nykyään täällä lähistöllä. Siinä melkein taikasana museokäyntiä varten. Pariisi. Täällä Nukkenallemuseossa voi sanoa kuin Tenavat, että "Onni on olla suosittu" ainakin noiden pariisilaisten, entisten ja nykyisten, parissa.

Heitä oli useita taas nyt täällä kulttuuripäivinä. Vaikka porukka oli kirjavaa. Paikalliset naapurikylistä kerrankin olivat kiinnostuneita tästä Nukkenallemuseosta. Se on uutta. Kaikkia sukupolvia täällä kävi.

Liikuttavinta oli, kun vanha maalaispariskunta tuli huonon saattonsa kanssa. Emäntä oli paremmassa kunnossa. Isäntä sitävastoin kulki skolioosiselkävaivaisena. Kasvoista näkyi kova kärsimys. Mutta kaikesta tuo vanhus oli kiinnostunut ja kiipesi vaivalloisesti rappuset ylös toiseen kerrokseen. Entisajan koululuokka piti nähdä, kukapa koulumuistoja unohtaisi, ja lapsuuteen piti palata ainakin hetkeksi. Kun kysyin, mitä leluja heillä oli pienenä. Vanha mies sanoi, ettei heillä siihen aikaan ollut mitään...Emännällä oli ollut joku ainut nukke.

Samanaikaisesti oli museossa siis nykyajan - ja sota-ajan lapsia. Yltäkylläisyys ja puute tuli esille silloin konkreettisesti. Nykypäivän kulutusyhteiskunnan lasten leluvuori ja sota-ajan lasten tyhjyys.

Kuvassa alla tämä ehkä 100-vuotias nalle kertoo näistä eri ajoista. Se on nähnyt paljon elämää ja lohduttanut monia sukupolvia.

Niin ne lasten aarteet siirtyivät ennen vielä sukupolvilta toiselle kultaakin kalliimpina. Kun oli ollut vain se YKSI JA AINUT.


Asiasta toiseen. Kaikki on suhteellista. Annoin tämän juttuni aiheeksi Paljon, paljon!

Me osaamme arvostaa kaikkea enemmän, jos saamme vain yhden lahjan. Sen sijaan, että saisimme niitä kymmenen.

Aurinkoakin kiittää enemmän, jos ei aina voi siitä nauttia, jolloin siitä tulee helposti itsestäänselvyys. Tai sade.

Kulttuuri viikonloppu meni viimeisiä vuosia paremmin, kun täällä kotimuseossa kävi lähes 60 henkeä. Melkein puolet enemmän kuin ennen. Nukkenallemuseon kukkaro tuli täyteen.

Se mikä on toisille paljon, voi olla toisille vähän. Mutta ollaan iloisia, kun päästään eteenpäin.