keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Suojelusenkeli

Tässä Saksasta ostamani kastekirje vuodelta 1905. Pulitin siitä 15 euroa. Ei ollut kallis. Paljon enemmän joutuisi maksamaan vanhasta valmiista miniatyyri enkelitaulusta. 50 euroon nousee hinta helposti, olen niitä seurannut. Ne ovat kysyttyjä, varsinkin protestanttisissa maissa. Löysin kyllä sellaisen 1800-luvun lopulta olevan täältä ranskalaiselta kirpputorilta 15 eurolla hienoine kehyksineen toissa kesänä. Yleensä katolisessa Ranskassa on noiden enkelien paikalla lastenhuoneessa risti.

Koristeellisessa kirjeessä on kiiltokuvaenkeli ja -lapsi vaaleanpunaisen silkin päällä, reunoilla on tinaset koristeet pitsiharson päällä ja alla vielä tinainen teksti vanhalla kirjoituksella.

Teen tästä löydöstäni suojelusenkeli taulun punaiseen makuuhuoneeseen nukketaloon. Mitoiltaan se sopii. Taitan sen kuten se on aina ollut taitettuna neljältä sivulta ja suljen kastekirjeen sen sisälle. Ei se siitä vahingoitu, vaikka laitan sen sitten kehysten sisään lasin taakse. Taulu kätkee silloin sisälleen salaisuuden, tarinan. Joku lapsi jossain 100 vuotta sitten on sen saanut...Nyt se on vielä löytänyt uuden paikan museossa kaikkien ihaltavana. Niin elämä jatkuu.

Löysin kirpparilta puukehykset lasineen. Ne piti maalata, jotta sopii punaiseen huoneeseen. Nyt se on kuivaamassa. Kestää pari päivää kuivata, sellaista hidasti kuivaavaa maalia. Kun on valmista, näytän tässä blogissani.

Kuvia klikkaamalla ne saa suuremmaksi.

Skannasin kirjeen. Jos osaa saksaa, voi suomentaa. Linkin kuvaa täytyy vielä kerran klikata, jotta teksti suurenee tarpeeksi.
http://souvenirs.midiblogs.com/media/02/02/4147602574.jpg

http://www.culture.gouv.fr/public/mistral/joconde_fr?ACTI...
http://histobook.fr/?p=108