lauantai 1. joulukuuta 2012

Viikko Suomessa - Mantin lottapuku

Ostin liput internetistä jo lokakuun alussa marraskuun loppuviikolle. Ryanairin halpoja matkoja ei ollut nyt ihan helppo löytää. Heti joulukuun alussa näkyi jo tuntuvat erot. Montpellier-Frankfurt Hahn-Tampere-Frankfurt Hahn. Siinä lentoni noin 65 euroa kaikkiaan. Teen aina rekisteröinnin tai maihinnousukortin valmiiksi netissä ja matkatavaroita on vain lentolaukkuun sallittu 10kg. Mahtui sinne nyt silti kutomiani poppanoita, isonveljen kauraryynejä, höyryauto 30-luvulta, ruisleipä, savinen koira ja joulukuusi miniatyyreinä...

Frankfurt Hahn lentokenttä - Frankfurt am Main bussimatka 14 euroa (klo10:30-12:15). Sitten piti jatkaa Saksasta luotijunalla Frankfurt am Mainista (noin klo 14) Avignoniin, 39 euroa, koska halpaa lentoa en saanut. Toisaalta tuli testattua tuo uusi linja Frankfurt am Main-Marseille. Voisin sen junamatkan toistekin tehdä, vaikka istuin junassa 7 tuntia (noin 300km/tunti).

Matkaani helpotti paljon, kun lainasin autoni viikoksi ystävälleni, joka sitten toi minut lentokentälle ja haki rautatieasemalta Avignonista. Ei ollut ajosta stressiä. Ja sitäpaitsi matkani olisi ollut kalliimpi, koska olisin joutunut junalla tulemaan Avignonista Montpellierhen ja auton jättämään parkkiin lentokentälle.

Dixou oli päivähoidossa ystävieni tykönä. 12-vuotias koiravauva oli ollut kiltti. Kova ikävä oli meillä puolin ja toisin.

Saksassa pikakäynnillä nyt ollessani ajattelin, että kunpa olisi voinut olla siellä vähän kauemmin. Toisella kertaa.

Sää oli aika leutoa joka paikassa matkan varrella. Sitten kotiin tänne tultuani luin Hesaria netissä ja huomasin, että lumet tulivat ja sotkivat liikenteen pahasti Suomessa heti seuraavana päivänä. Minulla oli tuuria. Ei ollut myöskään juna- tai muita lakkoja missään.

Suomessa oltiin Forssan joulumarkkinoilla ja paluumatkalla Tampereella Erjan kanssa Lotta-ja Suojeluskunta museossa. Olen jo pitemmän aikaa sunnitellut meneväni sotamuseoon tilaisuuden tullen. On hyvä tietää sota-ajasta. Minulla on kokoelmassani muutama sotamuisto.

http://www.museokompassi.fi/tampere/tampereen-suojeluskunta-ja-lottamuseo/

http://www.pirkanperinto.fi/

Me ollaan nähty joskus pienenä yhden tätimme lottapuku. Nyt näin tuolla museossa mitä kaikkea sen pitäminen tarkoitti aikoinaan. Palanen mennyttä maailmaa tuli konkreettisesti esille monien tuhansien esineiden mukana.

Vapaaehtoisilla oli tärkeä tehtävä noina kriisiaikoina.

http://www.mpkk.fi/fi/sotamuseo/